Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A második világháborúban bőven voltak őrült ötletek, de ez talán mindegyiket felülmúlja.

Története

Az elvetemült ötlet, hogy denevéreket használjanak fegyvernek egy amerikai fogorvos, Lytle S. Adams fejéből pattant ki. Adams rájött, hogy a japán házak felépítésükben nagyon sok éghető anyagot tartalmaznak, így jó alapot kínálva pusztító tüzeknek. A fene tudja miért, de a tűzkeltés megvalósítását denevérekre rögzített bombákban látta, melyeket távvezérléssel lehetett működésbe hozni.

Mivel Adams az akkori amerikai elnök, Roosevelt feleségének jó barátja volt, így könnyen továbbíthatta Roosevelt elnöknek az elképzelésit a denevér bombáról, és bármilyen hihetetlen is, azt azonnal elfogadta és az amerikai erők meg is kezdték a denevérekkel végzett teszteket még 1942 tavaszán.

Választásuk a fajtát illetően a mexikói Tadarida brasiliensis-re esett, mivel igen jó teherhordó képességgel rendelkezik apró méretéhez képest, illetve hatalmas, olykor milliós egyedszámban élnek mexikó barlangjaiban. Denevérből tehát nem volt hiány, mi kellett még ? Egy eszköz, ami a célba, azaz a cél környékére juttatja a kis szárnyasokat, illetve maga a bomba, amit rájuk rögzítenének. A szállító eszköz egy bomba alakú tároló lett, amelyben úgy 40 kicsi fiók volt elhelyezve. Ezt az eszközt körülbelül 1500 méter magasból dobták volna ki és úgy 300 méteres magasságban ejtőernyő nyílt volna ki belőle. Ezt követően pedig levált volna a tároló külső burkolata, így szabadon eresztve a denevéreket, melyek megtelepedhettek volna a közeli város házain.

A denevérekre erősített bombát pedig maga Louis Fieser, a katonai napalm feltalálója tervezte meg. Egy ilyen denevér körülbelül 50 grammot képes elcipelni. Ebbe a tömegbe bele kellett számolni magát a gyújtó eszközt is, melyet 28 grammosra sikerült megincsálnia Louis Fiesernek. A robbanóanyag tömegét 17 grammban határozták meg, mely bár nem tűnik soknak, de nagy sűrűségű napalmról van szó, ami igen nagy tűzzel ég. Illetve égett is, ugyanis 1943 márciusában egy hibás teszt során felgyulladt az egész Carlsbad légibázis Új-mexikóban és nem kis károk keletkeztek.

Ezzel pedig véget is ért eme őrült ötlet megvalósításának kísérlete. Nem próbálták meg többször, ugyanis rájöttek, hogy eleve rossz ötlet volt. Hát még ilyet ? Ki gondolta volna. ..

9 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!