Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Nagy Constantinus előtt egy kereszt jelent meg a Milvius-hídi csata előtt, 312. október 28-án.

Caius Flavius Valerius Aurelius Constantinus igencsak megrökönyödött, a következőt olvasta a jelben: „E jelben győzni fogsz!” (In hoc signo vinces).
Az előzmények:
Maxentius aki Rómát védte, már kétszer győzött, és esélytelennek tűnt a következő ütközet Constantinus számára. Azonban az isteni jel biztatására bátran küzdöttek és végül legyőzték a Rómát védő sereget. Ez olyan komoly következményekkel járt, hogy egy éven belül az új császár (Constantinus) elrendelte a teljes vallásszabadságot 313-ban. Eltörölte a mártírhalál büntetést, és az egyház vagyonát is visszaadta. Ez utat nyitot a kereszténység elterjedésének, és szabad vallás gyakorlásának. Constantinus és a korabeli illetve a későbbi teológusok is egyöntetűen állították, hogy ez mind isten (JHWH) akarata volt, hogy Jézus tanítása egész földön elérhető legyen, az ő nevükben és támogatásukkal győztek a pogány Róma felett.

De vajon mi történhetett? Mi volt az égi kereszt?
2000-s években tanulmányozták a történelmi esetet, és azt feltételezték egy égi vándor lehetett a ludas. Egy probléma volt, nem volt ennek nyoma, csak a korabeli és későbbi elbeszélésekre tudtak támaszkodni, de egyikben sem beszéltek égből hulló kövekről.
Ezután kezdték átvizsgálni a csata feltételezet helyét, és annak környékét. Hatalmas területről beszélünk. Sok kutatás után felfedeztek egy kis tavat 2005-ben a csata helyszínétől nem messze, ami eddig nem tűnt fontosnak. A részletesebb vizsgálat után kiderült, hogy az egy meteor kráter amiben víz gyűlt össze. További vizsgálódás kellet, hogy meghatározzák a korát, így mintát vettek a mélyéből. Ennek az eredménye már radikálisan javított a kráter megítélésén. Ugyanis a radiokarbonos vizsgálat szerint 3-4 század között csapódott a földbe, további vizsgálatok pontosították a dátumot és 312-es évre tették a korát. A becsadás helyét elnevezték Sirente kráternek.
A meteor részben vastartalmú volt, amiből megtaláltak darabokat. A becsapódás erejét 3-5 ktn-ra becsülték, mint egy atombombáéval ért fel. Nem csoda, hogy Constantinus isteni jelnek vélte a hatalmas fény és hang jelenséget.

Mondhatnánk: talán a véletlen, hogy pont akkor zuhant le a meteor amikor kellett, de akár lehet, hogy Constantinusnak volt igaza. Mindenesetre az időzítés kritikus volt, az hogy enélkül is győzőtt volna Róma ellen, az már nem fog kiderülni.

14 hozzászólás

 • kléni február 20. 20:06

  1
  Ja persze. Isten mindig ilyen jelekkel üzen... Na de miért nem épp egy kiadós fingással? Milyen válogatós... rotfl
 • ArkaChopa #1 február 20. 20:18

  2
  @kléni: lehet az kritika volt :D
 • laci42 február 20. 20:43

  3
  Minden esetre megváltoztatta Európa történelmét.
 • OVI február 21. 11:02

  4
  zsir
 • VAndreasz v1.0 #2 február 21. 18:33

  5
  @ArkaChopa: Nem szívesen szólok bele a részletekbe de a "pogány Róma" nem a legjobb kifejezés az antik római korszakra. :/
 • ArkaChopa #5 február 21. 20:11

  6
  @VAndreasz v1.0: a kereszténység szempontjából a rómaiak pogányok voltak. Idézet a wiki-ből
  "A pogányság egy olyan kifejezés, amelyet a korai keresztények a negyedik században használtak először a Római Birodalom politeista embereire."
 • kléni #6 február 21. 20:57

  7
  @ArkaChopa: "Idézet a wiki-ből"

  :corn2:
 • ArkaChopa #7 február 21. 21:15

  8
  @kléni: mi a gondod vele, wikipédia ?
 • kléni #8 február 21. 21:17

  9
  @ArkaChopa: Nekem aztán semmi, de valahogy úgy sejtem neki nem fog tetszeni. :D
 • kléni február 21. 21:17

  10
  Mint hiteles történelmi forrás.
 • ArkaChopa #10 február 21. 21:42

  11
  @kléni: szerintem a wiki ilyen szempontból jó, többen is ellenőrzik, persze ha mindenben kételkedünk, akkor egy hiteles forrást is megkérdőjelezhetünk. Akár ezt a leírást is, hisz csak az olaszok kutatták, ők meg nem értenek mindenhez, csak a Ferrarihoz.
 • VAndreasz v1.0 #11 február 23. 18:50

  12
  @ArkaChopa: A angol nyelvű wikipedia fogadható el (némi fenntartással) korrekt forrásként de ez is csak az enciklopédia jellegéből adódik. A magyar nyelvű még arra sem képes hogy pontosan lefordítsa azt. Köztudott hogy a m-wiki felületes és pontatlan csakis gyors információszerzési kényelem miatt aktív még a honlap. A irodai forrásokról csak annyit mondok, hogy több oldal is van amin nyílt megtekintésű pdf könyvek vannak rendszerezve amiket nem honlapszerkesztők hanem szakemberek írtak. Érdemes ezeket használni és leszokni a wikiről.

  Az antik-római birodalom idejének utolsó szakaszában több monoteista vallási felekezet is létezett aminek a tagjai római polgárok voltak pl.: Isis Lucifera (Fényhozó Isis) kultusza. Ezek általában monoteista több kulturális elemet egyesítő vallási irányzatok voltak. A "pogány" kifejezés sokrétegű nem lehet egy vagy két mondatos definícióval értelmezni.

  Az antik Római Birodalmat lepogányozni igencsak botorságnak tartom annak ismeretében mekkora kulturális örökséget hagyott hátra Európának. A mi Európánknak! A legtöbb eu. nép kettős kulturális gyökérrel rendelkezik egy "barbár" és egy római gyökérrel. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál sikeresen egyesítették a kettőt. Ezért is van hogy az összes eu. népnek hatalmas kutatás irodalmi anyaga van. És így közvetlen vagy közvetett módon a Római B. örökösei lettek. Egy alapvető tisztezett kell adnunk a görög-római kultúrának annak eredményei és gazdag kulturális hatásai miatt. Ezért nem tartom korrekt kifejezésnek a "pogány rómát".
 • ArkaChopa #12 február 24. 07:42

  13
  @VAndreasz v1.0: persze nehéz beismerni magadban, hogy ebben a témában tévedtél, de nem fogok veled vitába szállni ezzel. Teljes homályban élsz a "pogány" szó értelmezésében.

  POGÁNY szó jelentése
  Magyar nyelv (1862) szótárunk szerint POGÁNY szó jelentése, értelmezése:
  (1), mn. és fn. tt. pogány-t, tb. ~ak; midőn főnév, ~ok. Kinek az Istenről és egélyről vagy épen semmi fogalma és isméretei nincsenek, vagy ha vannak, hibásak, tökéletlenek, s bálványimádásban nyilatkoznak. Bibliai értelemben a régi < moderálva >k fogalma szerint minden népek, a < moderálva >kon kivül. Jelenleg pogány név alatt értetnek mind azon népek, kik nem keresztények, nem < moderálva >k, vagy muhammed vallásán levők, mennyiben t. i. nem egy igaz Istent hisznek. Se hite se oltára mint a pogánynak. (Km.). Köznépi ért. aki nem keresztény, mind pogány. Átv. vad, kegyetlen, szivtelen, durva, kemény. Pogány szivü, lelkü ember. Pogány is megszánná. Pogány bánásmód. Pogány idő, igen rosz, kemény, hideg. Adják e nevet lónak is, kivált, ha szilaj. E szónak a latin paganus-ból való eredete kétségtelen, s onnan magyarázandó, hogy a bálványimádók, kiket Constantin és fiai a városokból kiűztek volt, falukra vonták magukat, honnan a latin keresztényektől paganus (falusi) nevet kaptak. Adelung szerint a német heide is e körülményből értelmezendő.

  Szerintem ha ez az infó sem győz meg, akkor téged semmi nem fog. Ez nem a wikiből van, de magának a wikinek is ez az alapja, csak nem ennyire részletes. Amúgy eléggé kötekedésnek tűnik, hogy egy szóba belekötsz, aztán kiderül tévedsz, de nem engeded el, mint a kutyaa csontot. De várom a válaszod.....vagy nem. kalap
 • VAndreasz v1.0 #13 február 29. 19:50

  14
  @ArkaChopa: Szerintem ennek, véleménycserének nem az a lényege, hogy kinek van „igaza”. Ha úgy tartod, hogy „belekötöttem” egy kifejezési formádba akkor tévedtél ugyanis engem az érdekelt milyen gondolatmenet alapján használtad a pogány kif.-ést. Lehet, hogy röviden és nem a legjobb formában kérdeztem rá, de ez most így sikerült. Ugyanakkor határozottan fenntartom, hogy a tárgyalt korszaknak a helyes és pontos megjelölése az, hogy Antik Róma vagy az antik római kor(szak). Az infód nem győzött meg, mert már régebbről ismerem és tudom milyen esetben érdemes használni a tárgyalt kifejezést. Örülök, hogy ebben az esetben nem wikipédiáztál hanem egy jóval színvonalasabb Czuczor-Fogarasi féle szótárat használtad.

  Az én érvem az ’antik’ jelző mellett:
  Antik melléknév –abb 1. Az ókori görög v. római társadalmi renddel, művészettel, kultúrával kapcsolatos, onnan v. abból származó, rá vonatkozó. Antik építészet, filozófia, kultúra, művelődés, műveltség, művészet, szemlélet, szobor, világ. [A magyar nyelv értelmező szótára, Akadémiai Kiadó, Első kiadás: 1959–1962]
  Antik – ‘ódon, régi (és ezért értékes)’: antik bútor, antik ezüst; ‘az ókori görög és római kultúrával kapcsolatos’: antik irodalom, antik bölcselet. – antikvitás: ‘az ókori görög és római műveltség egésze’. Nemzetközi szavak a latin anticus ill. antiquus (‘hajdani, régi’) nyomán; mindkét változat az ante- (‘előtt, előbb’) származéka. Az antikva betű az ókori római írásképet követi, innen a neve. [Magyar etimológiai szótár]

  Az antik Róma kif. teljesen tisztán lehet ’régi Rómára’ fordítani és használni. Miközben az eredeti – ősi - vallási hitvilágú római államot értjük rajta.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!