Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Egyesek csak úgy emlegették, mint "a halál aratóföldje".
„Amikor hallod a távolból a lövedék fütyülését, az egész tested már előre összehúzódik, hogy felkészüljön a hatalmas robbanásra. Minden újabb becsapódás egy újabb támadás, egy újabb fáradtság, egy újabb. Még a vasból öntött idegek sem képesek elviselni ezt a nyomást. Eljön a pillanat, amikor a fejedbe száll a vér, a láz felforrósítja a testedet, és a fáradtságtól eltompult idegek más semmire nem képesek reagálni. Mintha ki lennél kötözve egy póznához, és valaki egy kalapáccsal fenyegetne. A feje először hátramozdul, lendületet véve egy nagy ütéshez, aztán előrelendül, egy centiméterrel elkerülve a koponyádat becsapódik a szilánkokat köpő póznába. A végén megadod magad. Már arra sem vagy képes, hogy védd magad a repeszektől. Arra is alig marad erőd, hogy imádságot mormolj magad elé. ”– egy francia katona visszaemlékezése a csatáról.


1916. Július. 12-én Falkenhayn elrendelte a támadások ideiglenes beszüntetését. A Bruszilov-támadás miatt ugyanis csapatokra volt szükség.

Mivel a németek Verdunnál már nem tudtak további sikereket elérni a frontális támadással, inkább a szárnyakra csoportosították erőiket.

A németek következő célpontja a Souville erőd volt. 1916. június 22-én mérgesgázzal töltött lövedékekkel kezdték lőni a francia védőket, majd másnap 60 000 emberrel támadást indítottak. A támadással sikerült bevenni a Fleury nevű falut, valamint a Thiaumont-ban található tüzérségi löveget. Ennek ellenére, a szeptember 6-áig tartó harcokban a németeknek végül nem sikerült bevenni a Souville erődöt.

1916. július 1-jén megkezdődött a somme-i csata, ami miatt a németeknek számos tüzérségi egységet kellett elvonniuk a verduni harctérről, hogy az északabbról támadó angol-francia csapatoknak ellen tudjanak állni.

Augusztus végén Falkenhayntól Hindenburg vette át a német vezérkari főnökséget, Hindenburg elhatározzta, hogy végleg beszünteti a verduni támadást. Ezt szeptember 2-án el is rendeli.

1916. október 21-én a franciák ellentámadást indítottak. A tervet Nivelle tábornok dolgozta ki. A tervben erős tüzérségi bombázás, majd gyors gyalogsági roham szerepelt. A franciák a Douaumont erődöt is bombázni kezdték az új, 400 mm-es ágyúikkal, majd október 24-én visszafoglalták az erődöt. November 2-án a németek elvesztették a Vaux erődöt is, majd visszavonulni kényszerültek.

A franciák Lépésről lépésre visszavették az elvesztett stratégiai pontokat, majd december 18-ára visszaszorították a németeket azokba a lövészárkokba, amelyekből 303 nappal korábban elindultak.

Az év végére állóháború alakult ki. A verduni csata mindkét felet alaposan kivéreztette. A tíz hónapos csata alatt több mint hétszázezer katona volt a veszteség. Egyik fél sem győzött Verdunnél.

„Az emberek, akik olyan sokáig éltek ezekben a lövészárkokban, mint a mi katonáink, anélkül, hogy megbolondultak volna, sok dolgot biztosan képtelenek voltak már érzékelni. Szegény embereink túl sok borzalmat láttak, túl sok felfoghatatlan dolognak voltak szemtanúi. Nem tudom elképzelni, hogy ezt fel tudjuk dolgozni. Szerencsétlen kis elménk egyszerűen képtelen mindezt megérteni. ”– egy német katona

18 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!