Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Maga a földi pokol. 
„Micsoda vérfürdő. Milyen borzalmas látvány, micsoda mészárlás. Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet. Még a pokol sem lehet ilyen szörnyű! Az emberek őrültek!” - olvasható a Verdunnél harcoló Alfred Joubaire francia katona nem sokkal halála előtt papírra vetett utolsó naplóbejegyzésében.

Az 1916. februát. 21-én történt tüzérségi csapás után a 3. a 7. és a 18. német hadtest támadása következett. A németek itt használtak először lángszórókat a francia lövészárkok megtisztítására, melyről később így emlékezett meg egy francia katona:

„A lábaimnál két szerencsétlen lény vonaglott a földön. Ruhájuk, kezeik, az egész testük égett. Élő fáklyák voltak. Másnap ott feküdtek, még hörögve. A felismerhetetlenségig meg voltak csonkítva. A bőrük teljesen fekete volt. Egyikük még az este meghalt, a másik egy rohamában gyerekkori dalokat dúdolt, az anyjához és a feleségéhez beszélt, a falujáról mesélt. Könnyek szöktek a szemünkbe. .. ” – Louis Barthas egy lángszórótámadásról

Két francia zászlóalj, Émile Driant ezredes vezetése alatt, két napig feltartotta a német támadókat, de végül visszaszorultak Samogneux-ba, Beaumont-ba, és Ornes-ba. A németek február 23-ára több mint 4 km-t haladtak előre, majd elfoglalták Bois des Caures-t. A gyenge kommunikáció miatt a franciákban csak ezután tudatosult a támadás komolysága.

A vár parancsnoka és a középső hadcsoport parancsnoka elhatározzták, hogy a Maas keleti partját kiürítik.De a német támadó csapatok is teljesen kimerültek. A Falkenhayn által megígért 2. vonalbeli hadosztályok nem érkeztek be. A siker kihasználására nem volt csapat. Így a németek a pszichológiai pillanatot elmulasztották kihasználni.

Február 24-én a 30. alakulat, második védelmi vonalából is kiszorult, de a teljes megsemmisüléstől megmenekültek, mikor megérkezett a Maurice Balfourier tábornok vezette 20. alakulat, mely azonnal be is kapcsolódott a harcokba. Aznap este a francia hadsereg vezérkari főnöke, Édouard de Castelnau tábornok azt tanácsolta Joseph Joffre főparancsnoknak, hogy a Philippe Pétain alatt szolgáló második francia hadsereget küldjék a verduni zónába. Február 25-én a 24. német gyalogezred elfoglalta az egyik védelmi állást, a Douaumont erődöt.

„Egy lövés sem jött az erődből. Mi folyhatott benn? Evakuálták az erődöt vagy a tüzérségünk miatt nem tudtak a franciák lőni ránk? [. .. ] Az erőd falában tátongó lyukban rémisztő, sötét csend uralkodott. A támadásunk már harmadszor akadt meg a tanácstalanság miatt. [. .. ] A támadók aztán több oldalról behatoltak az erődbe. Bent találkoztak, ahol – hihetetlen módon – még mindig nyugalom uralkodott. Hirtelen egy zseblámpás francia jelent meg, aki nem vette észre jelenlétünket. Foglyul ejtettük és őt használtuk vezetőként. [. .. ] Szobáról szobára kutattuk át az erődöt, utászaink elvágták a vezetékeket, nehogy a franciák felrobbantsák az erődöt, amikor rájönnek, hogy már a mi kezünkön van. Egyre gyűltek a foglyok, hamarosan már több mint százan voltak. Az erőd parancsnoka is megadta magát, miután meggyőzte magát arról, hogy a további ellenállás értelmetlen. Mire az este leszállt, az erőd szilárdan a Brandenburgiak kezén volt. A tüzérségi tüzünk is – végre – abbamaradt. ” – Werner Beumelburg német katona beszámolója a Douaumont erőd bevételéről.

Ugyan Február 25-én a németek még elfoglalták a Douaumont erődöt, de 27-én a németek támadása már az egész vonalon szinte teljesen megállt.

Ez után Castelnau, Philippe Pétain tábornokot nevezte ki a verduni körzet parancsnokává és a második francia hadsereget a területre rendelte. A német támadás üteme lelassult a Douaumont nevű falunál, a 33. francia gyalogezred kitartó védekezése és a kialakuló hóvihar miatt. Ez lehetővé tette a franciák számára, hogy 90 000 katonát és 23 000 tonna utánpótlást szállítsanak a Bar-le-Duc-i vasútállomástól Verdunba.

Mint a nyugati front hasonló offenzíváinál, a németek itt is elvesztették tüzérségi fedezetüket az előrenyomulásuk miatt. A folyamatos ágyúzás miatt a csatamező valóságos sártengerré változott, így a tüzérségi ütegeket nagyon nehézkesen tudták csak előrébb vinni. Az előretörés miatt a németek ráadásul a Meuse nyugati partján elhelyezkedő francia tüzérség lőtávolságába is beértek. Ennek következtében a németek újabb előrenyomulásai egyre több áldozatot követeltek a negyedik német hadsereg soraiban.A francia tüzérek gyakran lőtték a folyó túlpartjáról a nagyobb német csoportokat, melyek leszakadtak a hadsereg szárnyaktól. 1916. március 2-ára a németek végleg elfoglalták Douaumontot, de gyakorlatilag négy német ezred semmisült meg addigra.

Március 4-én a németek a támadást kiterjesztik a Maas nyugati partjaira is, hogy a Maas nyugati partjáról tüzelő francia tüzérségnek nagy veszteséget okozó tüzelését lehetetlenné tegyék. Falkenhayn erre a célra 2 hadosztállyal és 12 nehéz üteggel erősíti meg az 5. hadsereget. Így azután a Maas keleti partján a „Keleti támadó csoport” Mudra (áprilistól Lochow) tábornok alatt, - a Maas nyugati partján pedig a
„Nyugati támadó csoport” Gallwitz tábornok alatt támadt.

A németek március 6-án megtámadták a Le Mort Homme dombot, március 8-án pedig a Vaux erődöt foglalták el.

Április közepéig a németek többször igen erélyesen támadnak, de csak kevés eredménnyel. Májusban a Maas mindkét partján újabb nagy német támadás történt.

Három hónapnyi könyörtelen harc után a németek elfoglaltak két, Verduntól nyugatra fekvő falut, Cumiéres-t és Chattancourt-ot. A veszteségek mindkét oldalon óriásiak voltak. Pétain úgy tervezte, hogy szétosztja megmaradt csapatait a védelmi vonalon, de május 1-jén leváltotta őt a támadószelleműbb Robert Nivelle tábornok.

A német trónörökösnek a további támadások ellen aggályai voltak, de Falkenhayn a támadást tovább folytatta.

Június 1-től 23-ig általános nagy német támadás történt. Utána entente ellentámadások.

Június 2-án Falkenhayn elrendelte, hogy az emberrel és az anyaggal takarékoskodjanak, mert felismerte a készülő Somme csatát és ezért csapatokat kellett az arcvonalból kivonnia.

„Mindannyian magunkkal hordoztuk a halottak szagát. A kenyér, amit ettünk, a poshadt víz, amit ittunk. .. minden, amihez hozzáértünk, a rothadástól bűzlött, mivel a körülöttünk lévő föld tele volt halott emberek testével. Nem lehetett megszabadulni a rettenetes szagtól. Ha eltávon voltunk, és beültünk egy italra valahova, csak percek kellettek, hogy a mellettünk lévő asztaloktól felálljanak és elmenjenek. Nem lehetett elviselni Verdun iszonyatos bűzét. ” – egy francia katona

11 hozzászólás

 • Sheldon 2017. március 23. 18:13

  1
  zsir képtelenség
 • syn7h37ic 2017. március 23. 18:34

  2
  Erre nincsenek szavak...
  De bakker az összes tábornok szépen túlélte, mert ugye azok ott se vótak... Csak kiadták a parancsokat, hogy ÖLJ!
 • ArkaChopa 2017. március 23. 19:09

  3
  like, elképesztő, és talán számunkra felfoghatatlan.
  Emlékszem, hogy olvastam az I. Világháborúról, hogy a katonák vidáman masíroztak a harcmezőre , akkor még nem tudták mi vár rájuk, itt meg olvashatjuk a megdöbbentő vallomásokat a csata utánról.
  Nagyszerű az összeállítás, várom a folytatást.
  Viszont lenne egy észrevételem Árpi! - A fekete fehér képeket nagyszerűen lehet nagyítani! :D Viszont kis méretben 550x290 elég kiábrándító nézegetni. (Én legalább is nem szeretek a monitor elé nagyítót tenni) Bármelyik képszerkesztővel át lehet méretezni mondjuk közel a duplájára anélkül , hogy látványosan romlana a minősége. Én meg nem venném elő a nagyítót! :D
 • jk88 2017. március 23. 20:45

  4
  #4
  A német precizitás. Ha németek szarrálónek valamit, akkor az Szarrá. Van. Lőve.
 • jk88 #3 2017. március 23. 20:46

  5
  @ArkaChopa: Ez történik, ha XX. századi fegyverek ellen XIX. századi hadászati technikákat használsz.
 • Matula 2017. március 23. 21:03

  6
  Nagyon jó poszt lett Árpi. Részemről annyit hozzáfüznék, hogy a legidiótább vezetése a francia hadseregnek volt az első világháborúban. A franciák még mindig úgy harcoltak mint Napóleon idején, szemtől szembe neki az ellenségnek. Magasról leszarták a golyószórókat a tábornokok. Ez egy taktika nélküli fejjel a falnak hozzáállás. A poén az, hogy sokszor ez ma is megmutatkozik a munkahelyünkön. A legbutább francia melóst idehozzák és beteszik vezető pozicióba. Az eredmény kudarc. Egy magyar értelmes mérnök akinek van tapasztalata az a szemükben nem ér sokat mert magyar. Többszöri kudarcok után belátják, hogy hoppá tévedtünk. Azt már nem nézik, hogy mennyi értelmes magyar munkást buktak az idióta francia főnök miatt. De nem gond, jönnek romák és románok természetesen több pénzért. Kb fele annyit sem érnek mint egy magyar dolgozó.
 • _V_ #2 2017. március 24. 13:45

  7
  @syn7h37ic: Igen, ez van, ilyen a háború, az embereknek fegyvert adnak a kezébe a politikusok, ráküldik a másik ártatlan emberre, és nem fordulnak ellen, mennek, csinálják, amit mondanak nekik...
 • _V_ #3 2017. március 24. 13:46

  8
  @ArkaChopa: Igen, ezt elfelejtettem, pedig mindig felnagyítom a kis képeket. :) kalap
 • _V_ #6 2017. március 24. 13:46

  9
  @Matula: Nem csak a francia ilyen segghülye... Minden nyugati...
 • Pepejoe #7 2017. március 24. 20:44

  10
  @nagyarpi0011:
  Igaz, de a francia katona a saját földjén védekezik, gondolom nem kellett nagyon győzködni a miértről. Ellenben a támadó katonát agymosni kell, hogy szó nélkül tegye, amit "kell". A harcmodor meg...hát akkor ez volt, a tömegben látták a sikert, nem az egyénben. Nem volt az, hogy arc előtt folyamatosan célra tartott fegyóval forgunk, ahova nézünk-oda célzunk, golyóállót hordunk meg kamuflázs rugdalózót, gerillázunk a fedezékek közt, stb...:D nekimegyünk akinek kell, ha meg lenyomjuk az ellent, az is nyer, aki meghalt 100 méterrel visszább, nem? Hiszen az ország nyer csatát nem az egyén, az le van szarva...:(
 • Pepejoe 2017. március 24. 20:50

  11
  A másik meg: egyszerűen hihetetlen, hogy honnan a halálból lehetett ennyi robbanóanyagot, lőszert, minden alapanyagot összevegyészkedni, hogy 4 éven keresztül naponta holdbéli tájat csináljanak a "telekből", hát ez kész. :O Megkockáztatom, hogy manapság egyszerűen nincs ekkora lőszerállománya senkinek, még az amerikaiaknak sem. Egyszerűen kifogynának a munícióból. Szívesen olvasnék arról, hogy hogy állunk a hagyományos cuccokkal...mert a nukleárist mindig hangsúlyozzák, kinek mennyi robbanófej, pedig nem az a nagy durranás szerintem...a nukleáristól mindenki fosik, még az az ovis herpeszesödönke koreai hombárfejű is.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!