Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Egy ötrészes posztsorozat első része.

Bevezető

A verduni csata az első világháború egyik fontosabb csatája volt a nyugati fronton. A csata a német és a francia csapatok közt zajlott, 1916. február 21-étől december 18-áig, Verdun-sur-Meuse közelében, északkelet Franciaországban. A csata durván 10 hónapig tartott, így a világ leghosszabb csatái közt emlegetik.

A csata több mint negyedmillió halottat és körülbelül félmillió sebesültet eredményezett. Ez volt az első világháború leghosszabb és második legvéresebb csatája a somme-i csata után. A csatában a német és francia oldal is megtapasztalta a háború borzalmait.

Előszó

Az I. világháború kirobbanásának oka és következményei.

Az 1914-18. évi világháború Magyarország-Ausztriának Szerbia elleni háborújával kezdődött.

Ennek a háborúnak közvetlen oka az osztrák-magyar trónörököspár 1914. június. 18-án történt meggyilkolása, közvetett oka a nagyszerb eszme és a pánszlávizmus, továbbá a szerb közgazdasági politika volt.

Szerbia segítségére a szövetséges Montenegró is beleavatkozott a háborúba. Oroszország pedig mozgósította haderejét. Az orosz haderő mozgósítása azután rövidesen kirobbantotta a háborút
Németország-Ausztria-Magyarország és Oroszország, valamint Franciaország között. Ennek a háborúnak azonban a valódi oka a keleti kérdés, a pánszlávizmus és a francia revanche volt.

A Franciaország elleni háború következtében a németek megsértették Belgium semlegességét. A belga semlegesség megsértése miatt Anglia szintén fegyvert fogott. Az Anglia-Németország közötti háborúnak valódi oka azonban főképp a németek ipari, kereskedelmi és gyarmatügyi politikája volt.

A háború első hónapjaiban a német hadseregek elfoglalták Belgiumot, Luxemburgot és Észak-Franciaország nagyrészét, továbbá a magyar-osztrák hadseregekkel együttesen Orosz-Lengyelországból
a Bzura-Pilica-Nida-vonalig terjedő részt.

E nagy területnyereséggel szemben viszont az orosz hadseregek Keletporoszországból az Angerappig terjedő vidéket, Galíciá-ban a Dunajecig és a Kárpátok gerincéig húzódó területeket és Bukovinát ejtették hatalmukba.

Nyugaton a német hadseregek diadalmas előrenyomulását
a francia-angol csapatok az 1914 szeptemberben vívott marne-i csatában megállították ugyan, de Belgium és Észak-Franciaország a megszálló német csapatoké maradt.

A Verduni csata előzményei

Miután a németeknek nem sikerült gyors győzelmet aratniuk 1914-ben, patthelyzet alakult ki a nyugati fronton. Mindkét oldalon beásták magukat, így egyik oldalnak sem sikerült áttörést elérnie.

1915-ben minden áttörési kísérlet - a németek ypres-i, a britek Neuve Chapelle-i, a franciák champagne-i meghiúsul, és a veszteségek óriásiak.

A német vezérkari főnök, Erich von Falkenhayn, úgy gondolta, hogy bár az áttörés nem lehetséges, a franciák legyőzhetők, ha jelentős veszteségeket szenvednek. Úgy tervezte, hogy ott támadja meg a franciákat, ahol azok nem tudnak visszavonulni, így az ellenséges sereg lemorzsolódik. Ennek stratégiai jelentősége is volt, valamint a nemzeti büszkeségre is jó hatással lett volna. A németek Verdun-sur-Meuse városát választották a francia csapatok kivéreztetésére. A város erődökkel volt körülvéve, így erős védelmi pontnak számított, mely a Párizsba vezető utat zárta el.

A csatamező megválasztásakor Falkenhayn olyan helyszínt keresett, ahol az utánpótlási körülmények a németeknek kedveztek. Verdun három oldalról elszigetelt volt, a franciák kommunikációja nem volt megfelelő, és a német vasútvonal mindössze 20 km-re volt, miközben a francia csapatok csak egyetlen utánpótlási vonallal, a Voie Sacrée-vel rendelkeztek. Falkenhayn kedvező veszteség arányra számított, mivel a franciák nem tudnak majd visszavonulni.

Hagyományos katonai győzelem helyett, a verduni csatát inkább a francia csapatok lemészárlásának tervezték.

Falkenhayn ezt írta II. Vilmos császárnak:

"A franciákat egy hajszál választja el az összeomlástól. A tömeges áttörés - mivel az erőforrásaink sem elegendőek hozzá - felesleges. Amit viszont megtehetünk, az az, hogy kényszerítjük a francia vezérkart, hogy minden emberét bevesse. Ha ezt megteszik, a francia erők kivéreznek. "

A posztsorozat további részei pontban ilyenkor, este hat órakkor érkeznek majd az elkövetkezendő napokban.

9 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!