Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

15 hozzászólás

 • Inhouse március 16. 12:30

  1
  Árpi...erről lemaradtál! :)
 • Árpi #1 március 17. 11:34

  2
  @Inhouse: Ja, dehogy, csak már láttam yútbobon és nem nyitottam itt meg. :D
 • Inhouse #2 március 17. 12:45

  3
  @Árpi: Mármint, hogy nem te csináltad meg! :)
 • Árpi #3 március 17. 13:05

  4
  @Inhouse: Jaaa, hát mint látod amúgyis lusta vagyok csinálni egyszerű posztokat is. >< Össze kéne szedjem magam, csak már nagyon elment a kedvem, mivel semmilyen kérésemet nem teljesítette Cad... Basszus, a legutóbbi tankos poszt is, aminek nekiálltam, már vagy 4 hónapja áll. Majdnem kész, de semmi kedvem hozzá. ><
 • zsoltee #4 március 17. 18:34

  5
  @Árpi: Én egy elemző kritikát vártam
 • Árpi #5 március 17. 21:35

  6
  @zsoltee: Ne haragudj, de azért erről az nem 5 perc lenne... Erről órákat lehetne beszélgetni. Sok adat kicsit elnagyolt vagy téves, amit mondott egyébként. Meg van benne bőven téves kijelentés is, ami a járművek használhatóságát vagy a nem alkalmazását illeti. A TAM-ről pl. azt mondta, hogy gyenge a lövege. Ez teljesen téves, mivel bő 350 mm körüli átütőereje van az APFSDS lövedékének, amit használ(M735). Ez bőven jó a saját osztályához mérten. Aztán ott van az, hogy "használhatatlan"-nak nevezett sok könnyű harckocsit. Ez is teljesen téves és már bocsánat, de ostoba kijelentés. Ezek a kis tankok nem nehéz gépek ellen készültek, hanem gyalogság meg kisebb páncélozott járművek, mint teherautók, csapatszállótók ellen. Sok hibát vétettek a harckocsifejlesztés történelme alatt a mérnökök, de a könnyű harckocsik szinte egyáltalán nem voltak ezek között. Annál inkább a nagyok... Egyébként a CAS (Close Air Support) volt döntő az eddigi háborúk többségében. A németek is ott rontották el, hogy nem védték eléggé jó a légteret. 1941 után már kezdtek alulmaradni, miután megjelent az angol spit mk.9, ami minden akkori német vadászt megevett. A német fejlesztéseken amúgy épp az lászik, hogy mennyire kétségbe voltak esve. Övék volt az első sugárhajtóműves vadász is, a Me 262, de ez nem bolt erény, mivel nem tudták nagy szában gyártani és későn is jött már. Az amerikaik meg az angolok is csinálhattak volna sugárhajtóművest előbb (A P-80 már '45-ben elkészült), de mégsem kezdtek bele ezeknek a gyártásába, mert tudták, hogy a szolgálatban álló temérdek P-47, P-51, F4U, Spit, Tempest, és társaik, egyszerűen bőven elég erőfölényt jelentettek a háború végéig. Tudták a szövetségesek, hogy nem sok idő és vége lesz, ezért nem is bajlódtak azzal, hogy előbb létrehozzanak olyan nehéz tankokat, mint a T-32. Egyszerűen nem volt rá szükség. A háború után is csak tapasztalatszerzésre voltak ezek jók. Szóval nem egyszerű dolog ez és minden összefügg mindennel. Mára már tudják a nemzetek, hogy a legfontosabb egy háborúban a CAS és ennek védelmére az légvédelem. Egy tank ma már nem jelent szinte semmit. Egy vállról indítható rakéta, mint pl. a Javelin simán megsemmisíti, szóval nincs értelme annyit költeni rá. Ez már a második világháborúban is hasonlóan volt, csak ott a tankok még nem rakéták, hanem bombák áldozatai lettek leggyakrabban. (Legalábbis a németek). Erről nagyon sokat lehetne beszélgetni.
 • zsoltee március 18. 06:25

  7
  Jogos is amúgy. Meg miért haragudnék?
 • Inhouse #6 március 18. 09:56

  8
  @Árpi: "Egy vállról indítható rakéta, mint pl. a Javelin simán megsemmisíti"
  Az aktív védelem ellenére is?
 • Árpi #8 március 18. 10:35

  9
  @Inhouse: Mindig több a rakéta, mint amennyi védelmi elem van egy harckocsin. Amúgy a jelenleg csak a HEAT-FS lövedékek ellen véd, az APFSDS ellen nem. Vagyis a németek most állátják, hogy a Leo 2A7+-on már olyan is van, ami az ellen is véd, de hiszi a piszi... A kumulatív elleni is sokáig csak hellyel-közzel működött. Igazából most sem jelent biztos védelem. Szóval a harckocsik ideje lejárt. A helikopterek, repülők, és még a gyalogságok is megeszik őket. Mondok egy példát: az orosz Ka-52 elbír azt hiszem 12 darab Vikhr levegő-föld rakétát. Ezeknek a hatótávja 10 km. Tandem robbanófejet hordoz magában a rakéta, ami becsapódáskor megsemmisíti a tankon lévő ERA elemeket, és ezután a második robbanófej hatol be és pusztít. 1000(!) mm a páncélátütőképessége. És ez távolságtól független. A Ka-52 Zhuk-A radrja pedig elképesztő pontossággal fogja be a célt. Nem igazán téveszt. Amcsi oldalon meg ott vannak az AH-64-eken a Hellfire rakéták, amik nagyon hasonlóak az előbbihez. Szóval egy harckocsinak már tényleg semmi esélye sincsen ezek ellen. Ma már csak a városi bevetésekre tervezik őket, hiszen nyílt terepen végük van.
 • Árpi #7 március 18. 10:36

  10
  @zsoltee: Nem tudom. :D
 • Árpi március 18. 10:37

  11
  Bocsi a helyesírási hiábékért. ><
 • Inhouse #9 március 18. 10:47

  12
  @Árpi: Nekem pont az tűnt fel, amikor írtad, hogy "egy" vállról indítható és vége...akkor viszont a városban sincs sok értelme.
 • Árpi #12 március 18. 10:57

  13
  @Inhouse: Hát valóban nincs, de egy hajszálnyival több, mint egy nyílt mezőn. rotfl És hát igen, végül "egy" darab rakéta semmisíti meg.
 • Inhouse #13 március 18. 20:06

  14
  @Árpi: Na...csak nem kristályosodik ki... Szóval értem, hogy egy öli meg, ami betalál. De lehet, hogy nem egy kell hozzá, hanem 12...a többit kifogja az aktív védelem előtte... Szóval 1 darabbal nincs 100% esélye az ellenségnek?
 • Árpi #14 március 18. 20:22

  15
  @Inhouse: 1 darabbal sosincs, ez egyértelmű. Még, ha nincs aktív védelem, akkor is lehet, hogy nem talál belül lőszert, vagy felfogja az üzemanyagtank a kumulatív sugarat, stb és nem robban fel a tank, illetve nem válik harcképtelenné... Sok eshetőség van.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!