Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A khTZ-16-ot (oroszul XT3-16) a korai negyvenes években fejlesztették ki az STZ-3 traktor alapjára.

Története

A második világháború első évében a gyors német előrenyomulás rögtönzésre kényszerítette az oroszokat. Ennek okán a szovjet vezetés moszkvából négy harckocsi tervezőt küldött a Kharkov-i traktorgyárba, hogy egy gyors és egyszerű megoldást találjanak a könnyű, gyalogsági támogatásra szolgáló harckocsik hiányára.

(Igen, bármilyen meglepő is, de volt idő, amikor az oroszok sem bővelkedtek harckocsikban. )

A négy tervező, név szerint E.G. Popov, A.V. Sapozhnikov, V. Slonimsky és A.M. Cherepin az STZ-3-as traktort választotta a fejlesztés alapjának.

Elsőként egy 37 mm-es löveget próbáltak a traktoron elhelyezni, de ennek a lövegnek a tűzereje nem volt elégséges így végül nem is eröltették és inkább egy 45 milliméteres löveget helyeztek a traktorra.

A páncélzata vastagságát mindössze 25 milliméterben határozták meg a legvastagabb pontján is, azaz az első felén, illetve az oldalán és hátulján ennél is vékonyabb, pontosan 10 mm volt a páncélvastagság. Ezzel a kisebb kaliberű fegyverek lövedékeinek és a kézigránátok repeszeinek ellenállt, de egy nagyobb géppuska már könnyű szerrel átütötte.

A harckocsi gyártása nehézkesen haladt, ugyanis az alkatrészek ellátása elégtelen volt, legalábbis a páncélzat és a további alkatrészek gyártásáért felelős NKZM 9-es gyár 1941-es, a Kharkov traktorgyárnak adott jelentéséből ez derül ki.

1941-ben a német előrenyomulás hatására a gyárat átköltöztették keletebbre, sztálingrádba, azonban ott már nem készült el több khTZ-16-os, így a tervezett 809 darabos célkitűzés meghiúsult és az elkészült körülbelül 60-70 darab tank nagy részét kharkovnál vetették be.

A tankok és legénységük szinte sikerek nélkül pusztultak el.

Adatok

Legénység: 2 fő
-vezető
-lövész

Méret és tömegadatok

Súlya: ~7 tonna
Hossza: 4,2 m
Szélessége: 1,9 m
Magassága: 2,4 m

Páncélzat és fegyverzet

Páncélzat

-első lemezek: 25 mm
-hátsó és oldalsó lemezek: 10 mm

Fegyverzet

Elsődleges fegyverzet: 45 mm-es 20K AT löveg

Másodlagos fegyverzet: 7,62 mm-es DT gépfegyver

Meghajtás

Motor: 4 hengeres, kerozin üzemű
Teljesítmény: 52 Le
Sebessége: úton 20, terepen 5 km/ó
Hatótáv: 120 km

Forrás: tanks-encyclopedia.com, wikipedia.en.

20 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!