Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Formosus portói püspök volt.

Régóta törekedett a pápai cím megszerzésére, azonban ez a vágya csak 891-ben teljesülhetett. a spaletói hercegi család segítségével tehette a fejére a pápai tiarát. Az új pápa nem bizonyult túlságosan hálásnak a támogatásért, szerette volna függetleníteni magát a spaletóiaktól, ezért a német Arnulf királlyal szövetkezett. Formosus 896-ban meghalt, ám a spaletóiak iránta érzett gyűlöletét még ez sem csillapította. Az ugyancsak spaletói segítséggel pápává választott VI. István lett bosszújuk beteljesítésének végső eszköze.
A hullazsinat
VI. István 896-ban megrendezte az úgynevezett hullazsinatot. A már 8-9 hónapja halott Formosus testét, teljes főpapi ornátusba öltöztetve felültették a pápai trónra, azt a látszatot keltve, mintha élne. Ezután megkezdődött a "szabályos" tárgyalás, vádlókkal, védővel, perbeszéddel. A halotthoz kérdéseket intéztek és felszólították a védekezésre. Végül a vádlottat bűnösnek találták, megfosztották főpapi ruháitól, annak jeleként, hogy kitaszították a papi rendből, immáron másodszor. A minősíthetetlen tett itt még nem ért véget, levágták jobb keze néhány ujját (amivel áldást osztott) mivel rábizonyították, hogy hamisan esküdött, majd testét, mint egy közönséges gonosztevőét földelték el. István pápának buzgalmában még ez sem volt elég, kiásatta a tetemet és a Tiberis folyóba (mai nevén: Teverébe) dobatta.
A hullazsinatot megrendező VI. Istvánt is utolérte a végzet: 897-ben egy lázadás letaszította a pápai trónról, majd a börtönben gyilkosság áldozata lett.

8 hozzászólás

 • KillHates 2016. május 31. 10:05

  1
  Az emberi hülyeség akkor a legveszélyesebb, ha a bigott vallással párosul!
 • oritomi 2016. május 31. 10:46

  2
  volt ott baj a fejben
 • KillHates #2 2016. május 31. 13:41

  3
  @oritomi: az sajnos most is sokban van... :(
 • pushup 2016. május 31. 17:35

  4
  én egy ilyennel kiegyeznék. csinálom a dolgaimat, aztán ha meghalok, tőlem fújhatnak a seggembe egy kiló tollat ...
  ... csak az a bajom, fiúk, hogy nem lehetek politikus,
  tiszta még a szívem, nem vagyok én az a típus
 • cjvt #1 2016. május 31. 20:57

  5
  @KillHates:

  A hülyeség hülyeség, nem kell hozzá (bigott) vallásosság*.

  (* Ha csak nem tartjuk például az ateizmust is bigott vallásosságnak.)
 • Salax 2016. május 31. 22:54

  6
  Csak a rend kedvéért: VII. István pápa tartatta a hullazsinatot, nem a VI.
 • KillHates #5 2016. június 1. 07:48

  7
  @cjvt: A lényeg a bigottságon van és nem a vallásosságon! kalap A vallással semmi baj sincs, az tart rendet a más-más szokású emberek között. Ezért is nagy a káosz a mai világban, mert a háttérbe szorult a vallás!
 • laca72 #6 2016. június 1. 08:12

  8
  @Salax: VI. (VII) István pápa személye ugyanaz. Ugyanis II. István pápa legitimitása kérdéses. Megválasztották ugyan pápának II. Istvánt, de felszentelése előtt meghalt. Mivel az akkori kánonjog szerint a felszenteléstől számított valaki pápának, ezért a katalógusok nem veszik számba, viszont néhányan II. Istvánt is pápának tekintik. Emiatt az István nevű pápáknál kétféle számozás van érvényben. :)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!