Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Története

Frederick Richard Simms neve valószínűleg nem sokat mond napjaink emberének, annak ellenére, hogy többek között az interneten már jó ideje viccként terjengő "harcibicikli" feltalálója volt.

Mr. Frederick Richard Simms (Szül. : 1863.augusztus.12. - elhunyt. : 1944. április.22. )

Richard Simms angol apától és német anyától született 1863-ban németországban. Még fiatal korában angliába költözött, ahol megalapította a Simms' Motors vállalatot és 1896-ban egyik alapító tagja lett a Brit Motor Szindikátusnak (BMS). Egy évvel később pedig alapító tagja kett a Brit Királyi Automobil Klubnak is. 1898-ban aztán beadta a quadricikli terveit az angol hadseregnek. Az engedélyt a megépítésére meg is kapta, mellyel nem is késlekedett és 1899 márciusára el is készült a felfegyverzett jármű.

A jármű eredeti tervrajzának reprodukciója.

Sok forrás szerint a quadricikli egy de Dion Bouton motor licenszén alapuló gyártmány volt, melyet a The New Beeston Cycle Company of Coventry gyártott, s melynek akkoriban Harry Lawson volt a tulajdonosa. Ez a tény igen érdekes, hiszen Richard Simmsnek volt saját motorgyártó vállalata. Mindenesetre a hasonlóság a Simms-féle quadricikli és a de Dion Bouton négykerekűje között tagadhatatlan.

A de Dion Bouton 1897-es négykerekűje.

Tulajdonságai

Annak ellenére, hogy a járművet quadriciklinek nevezték, volt motorja. Egy 1,5 lóerős motor, mely a kis gépet könnyedén megmozgatta 30 km/órás sebességgel is. A hatótávja is igen nagy volt, nagyjából 200 kilométer, de lehetett rá szerelni mégegy kiegészítő tartályt, mellyel a hatótávolsága a 400 kilométert is elérte.

Fegyverzetét tekintve is figyelemreméltó volt, hiszen egy .303-as kaliberű Mark IV-es Maxim géppuskát szereltek fel rá. A fegyver 1000 darab lőszerét a két első kerék között egy sínen helyezték el. S bármilyen meglepő is, de a kezelése egyáltalán nem volt kényelmetlen. Úgy vélemémyezték, hogy könnyen és gyorsan használatba vehető lett volna, ha a helyzet úgy kívánja. A fegyver köré felszereltek egy golyóálló pajzsot is, mely több-kevesebb védelmet biztosított volna az azt használónak.

Richard Simms lőállásban a gépével.

Mindent összegezve tehát az ötlet nem is volt hasznavehetetlen, sőt, kifejezetten meghaladta a maga korát, de a Brit Királyi Hadsereg nem mutatott iránta érdeklődést, és nem adtak le rá rendelést. Így a különös találmány az enyészeté lett.

21 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!