Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A goiâniai esemény 1987. szeptember 13-án történt Brazíliában és a mai napig a 3. legsúlyosabb radioaktív anyaggal kapcsolatos balesetként tartják számon.

Az egész történet ott kezdődött, hogy 1971-ben egy goiâniai kórházban (Instituto Goiano de Radioterapia) telepítettek egy sugárterápiás berendezést, a rákos betegek ellátására. A készülék (Varian-Clinac 2100 C/D ) céziummal működött, sok hasznát vették, azonban 1978-ban lecserélték egy sokkal korszerűbb kobalt berendezésre. A céziumos berendezést nem szállították el, hanem elkülönítették egy helységben.
1985-ben az egész kórházi részleg elköltözött egy másik helyre, és innen kezdődtek a gondok. Az intézmény tulajdonosai vitába keveredtek a Sociedade de São Vicente de Paulo nevű jótékonysági szervezettel. A peres ügybe az Ipasgo brazil egészségbiztosítási cég is beszállt. A kórház igazgató többször próbált intézkedni, hogy a régi sugárzó helységbe félretolt céziumos gépet is el tudja szállítani, de rendre megakadályozták ebben. Még az atomenergia bizottságot is értesítette az elhagyott épületben levő sugárzó anyagra, de a bíróságon elakadó ügy miatt ők sem tudtak lépni. A helyzetet rontotta, hogy bizonyos épület részeket elkezdtek elbontani.

Ebben az áldatlan helyzetben történt, hogy két férfi Roberto dos Santos Alves és társa Wagner Mota Pereira ellátogatott az elhagyott kórház területére, nyílt szándékkal, hogy ami mozdítható elviszik. Ebben a véletlen is segített nekik, ugyan volt biztonsági őr (1 fő!!!), de ő beteget jelentett, akiről később kiderült, hogy hazudott, hisz moziban volt és A kicsi kocsi legújabb kalandjai című filmet nézte.
Hamar felfedezték az épületben a Varian-Clinac 2100 C/D berendezést, ennek leszerelték a nagyon nehéz sugárzó anyagot tartalmazó fejét, és hazavitték. A nehéz ólommal bélelt belső részt különböző szerszámokkal kezdték szétfeszegetni, betörték az iridíum ablakot és áhítattal nézték a csodásan pompázó mélykék fényt, ami egy billiárd golyó méretű tárgy bocsátott ki. A golyó 93 gramm cézium kloridot tartalmazott, amiből 19,3 gramm volt a cézium 137. Pár óra múlva máris jelentkeztek nálunk a sugárbetegség tünetei, émelyegtek, hánytak és Pereira keze feldagadt és égési sérülései lettek.
Santos Alves elment egy kórházba, de onnan hazaküldték mondván csak ételmérgezése van. Így folytatták a golyó kiszedését. Közben azon elmélkedtek, hogy nem-e robbanóanyag a fura anyag, ezért meggyújtották, de az nem reagált semmire.
Öt nap után a kiszerelt golyóval elmentek egy fémgyűjtő telepre, hogy magas összegért eladják a kék fényű "valamit". Devair Alves Ferreira tulajdonos azonnal lecsapott rá és 1600 cruzadót (25 dollár) fizetett érte. Azt tervezte a feleségének egy szép világító karikagyűrűt készít belőle. Sok ismerősénék megmutatta a csodás anyagot, és a népek ámulattal nézték meg. Sőt a lehulló porából magukra kentek, mondván varázserővel bír. A 8. napon Ferreira barátja apró databokat letörve ajándékba adta ismerőseinek a céziumot.
Eközben Pereira égési sebei elfertőződtek és néhány ujját amputálták, a társa rosszabbul járt az egész karja fekélyes lett, így le kellett vágni.
Szetember 24. -én Ferreira testvérének 6 éves kislánya Leide szintén kent magára a porból, amiből az épp a kezében levő szendvicsre is jutott amit elfogyasztott.
Másnap a fémkereskedő feleségének (Gabriella) feltűnt, hogy a furcsa tárgytól sokan rosszul lettek, hasmenésük lett, vagy hánytak, ezért összegyűjtötte egy nejlon zacskóba a maradékot. Közben váratlan fordulatként, a golyót tovább adták egy másik kereskedőnek. Gabriella 28. -án visszaszerezte a gömböt, és elvitte a reszelékkel együtt egy kórházba, de közben már ő is megbetegedett. Másnapra egy szcintillációs számlálóval megállapították, hogy erősen sugárzó anyaggal van dolguk. Azonnal intézkedni kezdtek, hisz alig 1.5 évvel korábban történt a Csernobili katasztrófa és még élénken élt a rémületes emléke.

A hatóságok az emberek sugárzás mérésébe és az ügy felderítésébe kezdtek. Közel 130 000 embert vizsgáltak meg, amiből 249 volt sugárszennyezett, 20-an megbetegedtek. Csernobilhoz hasonló radikális eszközöket vetettek be itt is. Több ezer állatot öltek le. Akinél sugárzás nyomát találták az összes ingóságát begyűjtötték ólom tartályokba tették és betonszarkofágokba temették el. A sugárzás helyén a föld felső rétegét felszedték és eltemették szintén. Sok épületet elbontottak, illetve lebetonoztak.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindössze 4 ember lelte a halálát.
Leide aki a radioaktív szendvicset megette súlyos belső sérülések miatt meghalt. Az egész teste sugárott, ezért ólomkoporsóba kellett eltemetni a kislányt. A temetése így is botrányba fulladt, mert a helyi lakosok tiltakoztak a köztemetőben való elhantolása ellen. Ezen kívül fémgyűjtő telep két alkalmazottja, a 18 éves Admilson Alves de Souza október 18-án, a 22 éves Izrael Baptista dos Santos október 27-én hunyt el.
Gabriela Ferreira aki sok ember életét mentette meg azzal, hogy felfigyelt a baljós eseményekre és bevitte a kórházba az anyagot október 23-án hunyt el.
Ferreira égési sérülésekkel de túlélte, úgy mint a két fém tolvaj akiknek újjuk illetve karja bánta a kalandot.

Az esetet hatalmas figyelem kísérte és a hatóságok keresni kezdték a felelősöket. Ahogy lenni szokott a korábbi tulajdonosokat tették felelőssé, bár ők már jóval korábban felhívták a figyelmet a veszélyes helyzetre. Arra nem reagált a bíróság, hogy a peres ügy miatt nem tudtak konkrét intézkedéseket végezni. Végül 3 orvost hoztak ki bűnősnek gondatlanság miatt. Az IGR egyik tulajdonosát 100 000 dollárra büntették, mert elbontott pár épületet, amit a per lezárta előtt nem lehett volna. Ferreira-t nem ítélték el, hisz fogalma sem volt a veszélyes anyag mibenlétéről.
2000-ben az áldozatok családjai beperelték az atomenergia-bizottságot, mert semmit nem tett a figyelmeztetés ellenére. A pert elbukták, így összeségében 1.3 millió dollárt fizettek ki a károsultaknak.

A kutatások ellenére a cézium golyó mindössze 87%-át sikerült begyűjteni. A mai napig ott van valahol. ..

13 hozzászólás

 • ArkaChopa augusztus 14. 02:45

  1
 • farrd augusztus 14. 05:58

  2
  Szörnyű, az méginkább, hogy ilyen még ma is történhet. A poszt nagyon faca.
 • _V_ augusztus 14. 07:56

  3
  #24 Könnybe lábadt a szemem. Szegény kislány. :(
 • syn7h37ic augusztus 14. 11:11

  4
  Ez azért elgondolkodtat, hogy rákkeltő halálos sugárzó anyaggal kezelik a rákos daganatot...
  Nálunk is volt több családtag, akit sugárterápiás kezelést kaptak. Olyan másodlagos szövődménnyel járt, hogy nem tudtuk eldönteni, hogy végül is az eredeti daganat, vagy a sugárterápia okozta másodlagos mellékhatások okozták végül a családtagok eltávozását.
 • _V_ #4 augusztus 14. 11:29

  5
  @syn7h37ic: Ezt én sem értettem soha. Mármint, ezek ugye úgy működnek, hogy több pont találkozásánál fejti ki elvileg a hatását, így koncentráltan lehet megtámadni vele a rákos sejteket. De ugye épp azért okoz daganatot a sugárzás, mert roncsolja a DNS-s, ha jól tudom(javítsatok ki, ha tévedek). Tehát hogy lehetne elkerülhető az, hogy ezekkel a sugarakkal ne roncsoljanak további DNS-eket ?
 • _V_ augusztus 14. 11:29

  6
  (Tehát sejtszerkezetet, stb...)
 • ArkaChopa augusztus 14. 12:04

  7
  Annyi kiegészítés még jár a történethez, hogy az eset utáni években összeségében 1600 rákos megbetegedéssel többet regisztráltak a helyszín közelében. És mindezt 19.3 gramm céziumnak köszönhető. Csak el kell gondolkodni, hogy ilyen berendezések már kisváros szinten vannak a világon fellelhetően.
 • pushup #2 augusztus 14. 13:34

  8
  @farrd: Hogy még ma is megtörténhet? Ma sokkal inkább. Reneszánszát éli az ostobaság. Nem ciki hülyének lenni.
 • jk88 augusztus 14. 14:40

  9
  Jó látni, amikor idióták kitartóan dolgoznak rajta, hogy minél jobban ártsanak maguknak. :)
 • jk88 #5 augusztus 14. 14:51

  10
  @_V_: Daganat nem csak úgy keletkezik, hogy sérül a DNS. Az sem mindegy, hogy hogyan sérül a DNS. Sejtosztódáskor (ami az élet velejárója) mindig van esély arra, hogy másolás közben hiba történik. Ezekre a hibákra a szervezetnek van több biztonsági funkciója. Ha egy sejt DNS-e valami miatt hibás lesz, akkor a sejtben van egy "önmegsemmisítő kapcsoló", amivel a sejt tulajdonképpen kinyírja magát. Ha ez valamiért nem működne, akkor az immunrendszer teszi ezt meg.
  Daganat keletkezésénél a DNS úgy sérül, hogy az önmegsemmisítő kapcsoló nem működik, a sejt abnormálisan gyors osztódásba kezd és valahogy el tudja rejteni az immunrendszer elől is, hogy gond van.

  Sugárkezeléskor a daganatra fókuszálják a radioaktív sugarakat, amik tovább roncsolják a DNS-t így a sejtek elpusztulnak. Persze a daganat a testben van, így a sugaraknak egészséges szöveteken is át kell haladniuk, amitől azok is pusztulnak, de ez egy szükséges veszteség a daganat ellenében. Arra meg elég kicsi az esély, hogy a sugárkezelés pont úgy károsítsa az ép sejteket, hogy a fenti 3 feltétel a daganathoz azokban is létrejöjjön.
  (Nem tudom, megvan-e a Csernobil című HBO sorozatból az a rész, amiben Vaszilij Ignatyenko-t mutatják a kórházban, a nejlon búra alatt. Volt ismerősöm, akinél sugárkezelés után ugyanúgy nézett ki a bőr azon a részen, ahová irányították a sugarat.)

  Elnézést a konyhanyelvi megfogalmazásért, nem vagyok orvos, csak utánanéztem ennek-annak, mert pontosan ugyanezek a kérdések merültek fel bennem is.
 • _V_ #10 augusztus 14. 14:57

  11
  @jk88: Köszi, már jobban értem. kalap
 • _V_ augusztus 14. 14:58

  12
  Én annyiról hallottam amúgy, hogy állítólag minden nap legalább egy rákos sejtet elpusztít az immunrendszerünk. De csak ennyit. :/
 • Salax #4 augusztus 15. 11:05

  13
  @syn7h37ic: Tökre így van! Mert itt van például, ez a villám dolog! Évente több száz embert csap agyon, mi meg használjuk világításra, meg hűtésre-fűtésre, ott jön ki a konnektorból! Vagy például a műtrágya! Minek javítjuk vele a termés-hozamot, amikor tök könnyen felrobban, ha évekig tárolunk belőle 2750 tonnát! egy nyirkos környezetben, petárdákkal körberámolva!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!