Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A vár Bakonycsernye közelében található. Sajnos csak romok maradtak a valószínűleg vadászvárként vagy utazások közötti pihenésre szolgáló, feltehetően királyi várból.

Amit a várról tudunk

Körülbelül 420 méteres tengerszint feletti magasságban, a hegytetőn található a vár csekély maradványa. Azt pontosan nem tudni, hogy mikor, melyik korszakban épülhetett. A legpontosabb utalást a XII-XIV századi várak fejér megyében című Terei György tollából származó írás adja. Közvetett bizonyítékok alapján felállított következtetések vannak a várról. A Csák család egyik oldalága egy Mellár nevű birtokos építhette, de miután 1326-ban a Csákok átadták a területet Károly Róbertnek, többé már nem szerepel a vár feljegyzésekben. Itt két feltevés lehetséges; addigra vagy elhagyták, vagy addigra nem számított várnak az épület.

A megközelítően négyszög alaprajzú területet 4-5 méter mély és 5-7 méter széles árok vette kerül, melynek északi részén kb. 1 méter széles, szabálytalanul rakott, mészhabarcsos alapfal-maradvány található.

A falak anyaga kisebb-nagyobb mészkő darabokból áll, melyek között téglának nyomát sem találni, ami a vár régi eredete mellett szól.

A Csikling vár földrajzi helye:

Forrás: varbarat.hu, muemlekem.hu, bmtb.hu

11 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!