Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

13 hozzászólás

 • ArkaChopa 2016. július 12. 08:22

  1
  Az első az a Maratoni csata, csak kihagytam persze a leírásból. sóhaj szmájli
  A 9.es képhez lemaradt a szöveg hátralevő része - Az angolok veszte a lőszer kifogyása volt, és annak kicsomagolására fordított idő. A veszteség lista - 1000 zulu lándzsás harcos , és 1300 angol lőfegyveres, amiből 53 tiszt volt.
 • oritomi 2016. július 12. 08:49

  2
  a második nekem furcsa.Ha Batu kán serege 60 ezer fős volt akkor simán lemészárolta a 65 zer fős ellenséget? Vagy csak elírás? Mellesleg fasza poszt
 • Magister #1 2016. július 12. 09:05

  3
  @ArkaChopa: Egy-két megjegyzés a remek poszthoz.
  - Azincourt: azóta bebizonyosodott, hogy az angol íjak nem voltak képesek átütni a francia lovagok páncélját. Ami ázonban a franciák vesztét okozta: a területen napok óta esett ezért rettenetesen felázott a talaj. Az agyagos sárban való közlekedés az az angol bocskorosoknak negyed annyi erejébe került mint a francia páncélosoknak, akik szinte beragadtak a sárba. A franciák vesztében jelentös szerepet játszott továbba a terep is, mely az angolok irányában szükült, így a rohamozó franciák egymást is letaposták. A harmadik ok, hogy a korabeli szokásokkal ellentétben (a nemeseket nem megölték, hanem váltságdíjért foglyul ejtették) Henrik megengedte az íjászainak a sárban ragadt francia nemesek lemészárlását.
  Henrik serege nem az angol hosszúíjak hatékonysága miatt állt föként íjászokból, hanem mert ennek a fegyvernemnek kellett a legkevesebbet fizetni, ezt volt a legkönnyebb kiállítani (olcsó felszereléssel harcoló jobbágyok).

  Isandlwana: a britek vereségéhez az is jelenös mértékben hozzá járult, hogy az arcvonalatt túlságosan széthúzták, megnehezítve annak megtartását illetve az átcsoportosítást és az utánpótlás eljuttatását. További problémát jelentett, hogy a kellöen elö nem készített löszeres ládákat a katonák puska tussal "nyitották" fel, efektíve szétverék öket. A löszer ilyenkor könnyen szétgurult, illetve könnyen meg is sérült. A rézhüvely kismértétkü deformálódása is a britt ismétlöfegyverek beragadásához vezethetett. A zulu harcosok pedig disznózsírral elegyített kávébab rágásával csináltak maguknak jobb kedvet a harchoz.
 • Magister #2 2016. július 12. 09:11

  4
  @oritomi: Egy megzavarott nem hadrendben álló sereget ("gyözelmét ünneplö";) egy könnyü lovasíjászokból álló sereg könnyü szerrel legázolhatott.
 • ArkaChopa #2 2016. július 12. 09:55

  5
  @oritomi: jól írta @magister, a hadsereg neki állt vigadni, mert azt hitték leverték Batu Kán seregét. De a hídon csak egy előőrs próbált átjutni sikertelenül. Így a felkészületlen 65 ezres hadsereget meglepte a 60 ezres mongol hadtest, akik (főleg a menekülés miatt) lemészároltak mindenkit. Amúgy akkoriban nem sok mindent kezdtek a hadifoglyokkal. kalap
 • ArkaChopa #3 2016. július 12. 10:01

  6
  @Magister: jól írod, a franciák épp ezért az olcsó hadsereg miatt nézték le az angol íjászokat. Mi az, hogy parasztok íjaznak ránk? Semmirekellők! - Ez volt a hozzáállás. Másik, hogy akkoriban Angliában minden paraszt íjászatot tanult, könnyű volt az utánpótlás.
  A Zulu háború - annyira pökhendiek voltak az angolok, hogy amikor kiderült közeledik a zulu hadtest, mérgelődve és kelletlenül álltak fel a teázásból, hogy őrséget alkossanak. Persze a tábor közepén az úri nép tovább teázott, mint egy pikniken. A zuluknak egy céljuk volt, a lő távot lefutni, ez kb 100-200 méter, mert utána kézitusában verhetetlenek voltak. A helyzetet segítette számukra, hogy össze vissza lőttek az angol puskások, akik a lőpor füsttől egy idő után nem láttak. Így vaktában lövöldöztek, aztán egyszer csak közöttük ugrált vagy 100 zulu dárdás, bunkósbotos, késes miegymás.
 • ArkaChopa 2016. július 12. 10:08

  7
  Lehet célszerűbb lenne a képek alatti szöveget csak a helyszín nevére egyszerűsíteni - Maraton, Muhi csata, Azincourt, Kenyérmezei csata,Mohácsi csata, Austerlitz, Waterloo, Little Bighorn, Isandlwana hegyi csata, Sztálingrádi csata.

  A leírást meg szöveges részben megjeleníteni. Talán szebben nézne ki.

  1 - Maraton kr.e. 490 Szeptember 12, a legjelentősebb Perzsa-Görög csata. Miltiadész a tengerbe és a közeli mocsárba szorította I. Dareiosz seregét. A görögök 192 embert, míg a perzsák 7000 embert vesztettek. Ezután 10 évig nyugtuk volt a hódító Perzsáktól.
  2 - 1241.Április 11. Muhi csata. A mongol hadsereg megsemmisítő csapást mért IV. Béla seregére, amely után az egész országot lerabolták. A magyarok túlértékelték a helyzetet amikor a Sajó hídjánál visszaverték az előőrsöt. De tévedtek, az már Batu kán serege volt több mint 60 ezer fővel, aki a kis vereség után intenzív csapást mért a győzelmet ünneplő magyar haderőn. Az egész 65 ezer fős hadtestet lemészárolták, IV. Béla épphogy elmenekült.
  3 - 1415 Október 25 Azincourt. A francia lovagok készültek csatára az angol (lenézett) íjász hadsereggel.Azonban az angolok hosszú íjászai a teljes francia főnemesi kart lefejezték a gyilkos nyílzáporukkal (közel fél millió nyílvesszőt lőttek ki). 7000 francia nemes lovag veszett oda, az angolok alig 200 főt vesztettek.
  4 - 1479 Október Kenyérmezei csata. Az Oszmán sereg Erdélyben portyázott és fosztogatott. Ezt elégelte meg Báthori István erdélyi vajda. Aki ellentámadásba lendült. A csata kimenetel sokáig kétséges volt, Bátori is több sérülést szenvedett, de végül az Oszmánok elmenekültek. A Magyar veszteségek 3000 főre rúgtak, de az Oszmánok minimum 6 ezer (egyesek szerint 30ezer) főt vesztettek. Mindenesetre nem maradt több portyázó ellenfél utánuk.
  5 - 1526. augusztus 29. Mohácsi csata. Magyarországot a politikai széthúzás sújtotta, ezért az Oszmánok elleni csatához eleve késve indultak hadtestek, így egy kis létszámú haderő vert tábort Mohácsnál (20ezer magyar ellenében 60ezer oszmán). Az oszmánok sokkal jobb pozíciókat vettek fel, ráláttak a magyar haderőre, és így szervezték az ütközetet.A végeredmény tragikus - 16 ezer magyar katona veszett oda a rövid 2 órás ütközetben, és a teljes magyar elit, köztük a király is. Az oszmánok alig vesztettek katonát.
  6 - 1805 december 2. Austerlitz. Napóleon 1 nap alatt aratott győzelmet az Orosz-Osztrák haderőn. A franciák 1500 embert veszítettek, míg a szövetségesek 15000-t.
  7 - 1815 Június 18. Waterloo. Napóleon alábecsülte az angol haderőt, ezért elvesztette a csatát. A franciák 34000, míg az angol szövetséges erők csak 23000 főt vesztettek.,
  8 - 1876. június 25-26. Little Bighorn. Custer tábornokot a lázadó indiánok megregulázására küldték. De ő nagymértékben lebecsülte az erejüket és tudásukat. Ülő Bika viszont csapdát állított a pökhendi ezredesnek, és 268 emberével együtt lemészárolták őket. Az indiánok 172 embert vesztettek, és elkönyvelhették a legjelentősebb győzelmüket a fehér hódítók felett.
  9 - 1879. Január 22. Isandlwana hegyi csata. Az angol-zulu háború kimenete nem volt kétséges, az angol fegyverek és a katonák fejlettségét tekintve. De mégis az Isandlwana csatát elvesztették a túlzott önbizalom és pökhendiség miatt. Eleve a tartalék muníciót elő sem készítették, mondván nincs rá szükség a pár lándzsással szemben. Azonban a zulu katonák önfeláldozó kitartó támadásba lendültek. A kitartásuk meglepetés volt, hisz az angolok kifogytak a lőszerből, és ki kellett csomagolni a muníciót. Az angolok veszte a lőszer kifogyása volt, és annak kicsomagolására fordított idő. A veszteség lista - 1000 zulu lándzsás harcos , és 1300 angol lőfegyveres, amiből 53 tiszt volt.
  10 - 1942 Sztálingrádi csata. 199 napig tombolt az ítélet napja. Végül a német inváziós erők elvesztették a küzdelmet, több mint 850 ezer fős veszteséggel. Míg a szovjet védekező csapatok 1millió 150ezer főt áldoztak a város védelmére. Minden idők legtöbb áldozatát követelő harc volt.
 • Magister #6 2016. július 12. 10:25

  8
  @ArkaChopa: A pökhendiségröl nem tudok, bár 1200 fövel szembeállni egy kb 12000 föt számláló sereggel, még ha az technikailag el is maradott azért mutat valamit. Tény azonban, hogy katonai hibát rengeteget vétettek. A parancsnoknak nem volt tapasztalata, rosszul állította fel a katonákat stb.

  A munició kifogyása, csak legenda. A löszer rendelkezésre állt, el is jutott az emberekhez, de a rézpánttal megerösített ládákat "nehéz" volt kinyitni. Az elcsúsztatható fedelet ugyan csak egy csavar tartotta, de kinek van ideje azt csata közben csavargatni. Maradt az egyszerübb megoldás, puskatussal odaverni a ládának. Ilyenkor azonban a benne lévö töltények egy része sérülhetett, ami a fegyverek beragadásához vezetett, aminek köszönhetöen a zuluk közelharcra tudták kényszeríteni az angolokat.
 • Sheldon 2016. július 12. 10:29

  9
  yougod grat zsir Köszönet a posztért Arka !! Mindig élvezettel olvasom az ilyen jellegű posztjaidat ! Köszönet illeti Magistert is a szakértő hozzászólásáért is! kalap
 • ArkaChopa #9 2016. július 12. 11:01

  10
 • ArkaChopa #8 2016. július 12. 11:06

  11
  @Magister: a muníció kifogyását, én úgy értelmeztem, hogy bár volt náluk töltény a ládákban, de azt nem tudták felhasználni, és a konkrét kéznél levő készlet fogyott ki.
  Ilyen puskákkal lőttek - en.wikipedia.org/wiki/Martini%E2%80%93Henry
  12 lövés/perc. és ez is be tudott sülni, ha sokat lőttek vele, valahol ezt is felhozták problémának.
 • Magister #11 2016. július 12. 11:56

  12
  @ArkaChopa: Lényegében igen. A probléma a ládák "durva" nyitásából adódott. A puha rézhüvely könnyen eldeformálódott és az ilyen töltény bizony besült. A legnagyobb probléma, hogy a zárt védlmi felállás helyett a parancsnok (Henry Pulleine alezredes) széthúzott "standar firing line" felállásba rendezte a katonáit.

  A brit haderö 1400 brit és kb 2500 afrikai gyalogosból állt, szemeben a kb 12000 zuluval. A brit haderö nagyrésze azonban Lord Chlemsford vezetésével hajnalban elhagyta a tábort, hogy megkeresse a zulu haderöt, A táborban összesen kb 1300 fö maradt. Ami a veszteségeket illeti: 858 brit katon és 471 afrikai halt meg (1329 halott). Mindössze 55 brit katona élte túl a csatát.

  Bövebbet itt lehet találni (sajnos angol)

  www.britishbattles.com/zulu-war/isandlwana.htm…

  militaryhistory.about.com/od/battleswars1800s/p/isandlwana.htm…
 • Árpi #10 2016. július 12. 12:32

  13
  @ArkaChopa: Nagyszerű poszt ! :D kalap
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!