Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
K-1 (küzdősport)A K-1 egy Japánból származó küzdősport, melyet Kazuyoshi Ishii hozott létre különböző harcművészeti ágak, mint a karate, kung-fu, kick-box, taekwon-do ötvözéséből.

:cool:A K-1 nem egy újabb harcművészet, hanem egy összefoglaló szabályrendszer, amelyen belül komoly harcművészeti múlttal rendelkező sportemberek küzdhetnek meg egymással. Egy K-1 versenyen szabályos ökölvívó ringben zajlanak a küzdelmek.
Kazuyoshi Ishii klasszikus sportember, akit maga Ójama Maszutacu a kyokushin-kai karate megalapítója is nagyra tartott. Ishii japán bajnok volt, a kyo-hoz hasonló seido-kaikan karatéban a csúcsra ért. 1980-ban Oszakában megalapította a seidokan iskolát, amelynek ő lett a stílusvezető mestere. A seido név jelentése: "helyes út". Ishii iskolájában többféle edzésrendszerben készültek a tanítványok. Megtartották a klasszikusnak számító full-contact karatét, emellett thai-box és kick-box edzéseket is végeztek. Akik tehát nála tanultak, többféle irányzattal is megismerkedtek.
A nyolcvanas évekre Japánban rengeteg harcművészeti iskola, stílus fejlődött ki. 1982-ben Ishii székhelyén, Ószakában rendezték meg az első japán Összkarate Bajnokságot, amely bár kétségkívül nagy előrelépés volt, még mindig csak a karate stílusok között mutatott utat. Ishii-nek tetszett a dolog, továbbfejlesztette az ötletet, és 1983-ban már egy nagyobb osakai csarnokban megszervezett egy seido-kaikan karatésok, illetve kung-fusok közötti versenyt. Akkoriban nagy szenzáció volt, hogy egy ilyen verseny létrejöhetett. Ishii-t tekintélye, eredményei, és szervezőkészsége elismeréseként az újonnan megalakult Japán Összharcművészeti Szövetség elnökévé választották, amely a K-1 versenyeket szervezte. Ma már nem ő áll a K-1 szervezet élén, de a munkáját siker koronázta. A profi ökölvívás mellett ma a K-1 a világ legnagyobb szórakoztató küzdősportja.
1993-ban rendezték az első K-1 Grand Prix versenyt Tokióban tízezer néző előtt. A győztes a horvát Branco Citatic lett.
:cool:;):cool:

26 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!