Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Ez egy rendhagyó poszt, a képek nem sokat mondanak, mert nem nagyon vannak, nézzétek el...

A történet 1943 körül kezdődik. Németország gőzerővel készül létrehozni a csodafegyvert, amit ők valamilyen rakétaként képzelnek el.
ennek "mellékterméke" lett az űrutazás.
Sokak biztosak benne, hogy az első ember az űrben, vagy legalábbis a magas légrétegekben nem szovjet volt, vagy amerikai, hanem német. 1945. február 14. Egy fülkével kiegészített (irányíthatóvá tett?) V2 rakéta felbocsátása előtt távirat érkezik a Führertől, aki köszönetet mond a fiatal pilótának azért, hogy a német nemzet érdekében kész akár feláldozni is magát történelmi küldetése folyamán.
Reggel 9 óra 7 perckor a "Neues Deutschland" a magasba emelkedik. A hajtómű azonban nem áll le a tervezett időben, hanem kerek 260 másodperccel tovább működik, és nagyjából 350 kilométeres sugarú, majdnem körpályára áll. Az űrhajó a természetes fékeződés következtében órák, napok esetleg hónapok múlva visszatért a Földre, és a légkör sűrűbb rétegeiben megsemmisült.
Amit az amerikaiak nem szereztek meg, az a szovjetekhez került 1945-ben Peenemündéből. Az ötvenes években végzett kísérletekről Szergej Anokin többször állította: "Repültem rakétával." 1960-ra az űrverseny felgyorsította a dolgokat. Bizonyíthatóan több űrhajós lelte halálát a kiforratlan technika és a sietség miatt. Alekszej Ledovszkij (1957), Szerentyij Siborin (1958), Andrej Mitkov (1959), Mirja Gromova (nő 1959), Iván Kacsur és Alexis Gracsov 1960 vagy 61) biztosan rakétában lelte halálát. De az első élve visszajutott ember sem Gagarin volt hanem legnagyobb valószínűséggel Iljusin, aki számítási hibák miatt Kínában landolt és a két ország fagyos viszonya és sérülései miatt titkolták el. De a legdurvább egy hangfelvétel, amit olasz rádiócsillagászok fogtak, egy kétségbeesett női űrhajós segélykiáltásai, aki a növekvő melegre panaszkodik, műszeradatokat olvas le és kérdezi, hogy akkor ő most becsapódik-e?
Tudnak még egy valószínű házaspárról Ludmila Tokováról és Nyikoláj vagy Anatolij Tokovról, akik irányíthatatlanná vált űrhajójukban valószínűleg a mélyűrbe vesztek.

Valószínűsithetően az első női űrhajós segélykiáltásai halála előtt

18 hozzászólás

 • adriai6 2013. szeptember 22. 19:36

  1
  ohmyohmyohmy grat !
 • adriai6 2013. szeptember 22. 19:37

  2
  mit mond mit mond ? jo orosz de mit mond mit mond ??? ohmyrotfl
 • miminka67 2013. szeptember 22. 19:38

  3
  #14 de igen grat
 • Aladeen #2 2013. szeptember 22. 19:48

  4
  @adriai6: a fordítás:
  5...4... 3...2...1...1
  2...3...4...5...
  vétel, vétel, vétel...
  figyeljenek... vétel!
  vétel, vétel, vétel... szólaljanak már meg!
  szólaljanak meg!!... melegem van!... melegem van!
  mi?... 45?... mi?...
  45... most ötven...
  igen igen igen lélegzem..
  lélegzem... oxigént...
  oxigént... meleg van... és ez nem veszélyes?... ez egyáltalán nem veszélyes??... ez egyáltalán...
  igen igen igen. hogy kell ezt??
  mi?... szólaljanak meg! hogy tudom átküldeni/átállítani?
  átállítás?? igen igen igen
  micsoda?
  átállításunk megkezdve...
  átállításunk megkezdve...
  átállításunk megkezdve... negyvenegy
  igen... nagyon meleg van
  nagyon meleg van... minden forró.
  nagyon meleg van...nagyon meleg van...nagyon meleg van...
  tüzet látok!... micsoda?...
  tüzet látok! tüzet látok!
  le fogok zuhanni?... elégek? igen igen meleg van.
  újra belépek, újrapróbálom
  figyelek!... nagyon meleg van!...
 • Aladeen 2013. szeptember 22. 19:57

  5
  Kis kiegészítés a képekhez.
  Valentyin Bondarenko egy magas oxigénszintű kabinban lelte halálát; egy alkoholos vattát hanyagul eldobott, ami egy elektromos platnira esett a magas oxigénszint és a lassan nyitható kabinajtó miatt (nyomáskülönbség), pár perc alatt szénné égett.
  Pjotr Dolgovról sokáig hitték, hogy szerencsétlenül járt az űrben, "csak" egy nagy magasságú ejtőernyős ugrás következtében halt meg, ruhája kiszakadt és a nyomáskülönbség végzett vele.
 • SzikraHuszár 2013. szeptember 22. 20:06

  6
  Azért a mélyűrbe veszni sem lehet kellemes. Lehet messzebb tartanak páran, mint a Vojager. Persze fagyott szövetként.
 • adriai6 #6 2013. szeptember 22. 20:21

  7
  @Aladeen: koszonom :beer: grat
 • syande 2013. szeptember 22. 20:36

  8
  Nálam a hónap posztja grat !!!
 • Aladeen #9 2013. szeptember 22. 20:36

  9
  @syande: nagyon köszönöm mindenkinek! Ígérem lesz még hasonló.
 • syn7h37ic 2013. szeptember 22. 21:04

  10
  Van erről egy könyv is, a címe: Halottak keringenek a kozmoszban.
 • Magister #10 2013. szeptember 22. 21:43

  11
  Ez a hangfelvétel hátborzongató!

  @Aladeen: kösz a fordítást! Így még durvább!
 • Fostalicska 2013. szeptember 22. 21:50

  12
  Nagyon jó, kicsit utánaolvastam én is Wikin. és érdekes dolgokat lehetett ott is olvasni. A Gagarin halála ugyan rejtélyes volt, de most is a repülőbaleset az elfogadott, és a bizonyítékok ezt támasztják alá, már ha lehet azoknak hinni :) Iljusin meg állítólag autóbalesetben törte lábát, így állítólag nem is lehett űrhajós. Mindenesetre ő 2010-ben bekövetkezett haláláig nem nyilatkozott az ügyben.
 • Fostalicska #13 2013. szeptember 22. 21:52

  13
  @Fostalicska: Valentin Bondarenko viszont hivatalosan is szerepelt az űrprogramban, igaz, ez csak 1986-ban derült ki, amikor az Izvesztyia című lap részleteket közölt az űrprogram dokumentációjából törölt anyagokból. Bondarenkót ezekből annyira törölték, hogy a létezésének összes nyoma a cenzúra áldozatául esett, így a haláláé is, ami a hivatalos verzió szerint 1961 márciusában történt, amikor kigyulladt a Vosztok teszteken használt kabinja. A nagy nyomású, oxigénnel mesterségesen feldúsított levegőben a tesztpilóta azonnal meghalt a tűzvészben. Az összeesküvés-elméletek szerint ez csak a fedősztori, amit a balul sikerült űrutazás elhallgatásához talált ki a KGB.
 • ArkaChopa 2013. szeptember 23. 08:00

  14
  Pár apróság: A rádiófelvétel az említett házaspártól származik (Tokov), és nem ők repültek ki a világűr mélyébe. Ők csak igen sokáig keringtek a föld körül pechjükre, nem tudtak visszatérni. Az elveszett házaspárt 61 körül lőtték fel, valószínűleg a holdprogram kísérletének részeként. Kiretusálták őket az életből.
  A leírás több pontosítást is megérdemelne, ráadásul a legtöbbjük hoax, illetve nem bizonyítható, akár mint a Loch Nessi szörny.
  Infók: wikipédia: elveszett kozmonauták stb.
 • Aladeen #15 2013. szeptember 23. 08:06

  15
  @ArkaChopa: igen, köszönöm!
  a náci űrhajó természetesen nem bizonyított, csak a távirat, amit Peenemündébe küldtek. és az hogy a legtöbbjük hoax lenne? lehet persze, DE pont az általad idézett wiki oldalon a hoaxnak minősített esetekről nem írtam, elkerülve azt, hogy az írásomban eleve cáfolt dolgokat minősítsek valószínűnek. üdv
 • ArkaChopa #16 2013. szeptember 23. 08:17

  16
  @Aladeen: Arra gondoltam a hoax-nál, hogy a legtöbb ilyen felröppenő mitikus orosz űrprogram eset a HOAX! Bizonytalan és legtöbbjében szóbeszédre alapuló történetek. Valószínűleg a sok vodka hatására színesednek a történetek. De pl. Iljusinról írják, hogy nem lehetett első űrhajós mert korábban autóbalesetben eltörte a lábát. Ettől függetlenül többen állítják, hogy nem Gagarin volt az első. Én Komarovra tippelnék. Azt az űrhajót is Gagarin vezette volna, amiben Komarov lezuhant, de Komarov erőltette, hogy ő mehessen, vesztére. Gagarin még Brezsnyevvel is összetűzésbe került emiatt a baleset miatt. kalap
 • Aladeen #17 2013. szeptember 23. 08:52

  17
  @ArkaChopa: talán soha sem tudjuk meg a teljes igazságot, de ami mindben közös a ködösítés és titkolózás. szinte semmi esélye annak, hogy balesetek nélkül az ő technikájukkal kompjuterek nélkül minden rendben ment volna, ahogy szeretnék, hogy higgyjük.
 • Aladeen #8 2013. szeptember 25. 15:07

  18
  @syande: nagyon köszi
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!