Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
1945. Július 28.-án reggel, New York felett egy bombázó hangját lehetett hallani.

Az utcán sétálók felnézve azt hitték Japán kamikaze akció tanúi lettek, egy alacsonyan szálló B-25 Mitchel bombázót láttak alacsonyan repülni. A 15 tonnás bombázó épp egy meredek fordulóval kikerülte az RCA Building-et, majd meredeken emelkedni kezdett, de belecsapódott az Empire State Building épületébe a 78-79. emelet között. Mindenfelé törmelékek és repülőgép darabok hullottak az utcára.
Az épületben azonnal tűz gyulladt ki és az előrelendülő motorok a liftnek csapódtak. A hatalmas ütéstől elszakadtak a vastag acélkábelek és alázuhantak.
A szerencse a szerencsétlenségben, hogy a repülőgép személyzetén kívül ( William F. Smith Jr. , Christopher Domitrovich, Albert Perna) csak az irodában dolgozó 11 fős keresztény misszió tagjai vesztek oda.

Több száz tűzoltót rendeltek a helyszínre, hisz félő volt, hogy az épület ilyen magasban hamar lángra kap és több emelet is porrá lesz. Azonban szerencséjük volt, mindössze háromnegyed óra alatt eloltották a tüzeket, majd ellepték a helyszínt az újságírók és a nyomozók.

Az eset vizsgálói kiderítették, hogy Smith kapitány eltévedt a New York-ot beterítő ködös időben. Bedford-ban szálltak fel, és Newark-ba tartottak. Azonban a sűrű köd miatt úgy döntöttek inkább leszállnak a LaGuardia repülőtéren. A légi irányítás azonban arra utasította őket, hogy emelkedjenek 1500 láb (457 méter) magasra és folytassák az útjukat Newark-ba.
Elképzelhető, hogy a pilóta a rossz látási viszonyok miatt összekeverte a East Rivert a Hudson folyóval, így a közelben sejtette a repülőteret és ereszkedni kezdett. Egészen 150 méteres magasságig jutott, amikor észrevették az RCA Building-et, amit kikerült és emelkedésbe kezdett, de útjában állt a világ legmagasabb épülete, aminek nekirepült.

Az épület helyreállítása akkor 1 millió dollárt tett ki, ez ma kb. 13.5 milliónak felel meg (kb. 4 milliárd Ft).
Az ügy egyik érdekessége, hogy Betty Lou Oliver liftkezelő a balesetben leszakadó lifttel 75 emeletet zuhant (kb. 300 méter) és túlélte. Ez mai napig rekord és Guinnes könyv is jegyzi.
A baleset után 1946-ban iktatták be azt a törvényt az eset hatására, hogy a kormányt felelősség terheli bizonyos balesetekben, és perelhető kártérítésért.

8 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!