Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az első dokumentált PATCH / Hibajavítás egy Harvard Mark I-es géphez kapcsolódik.

A Harvard Mark I. -et 1944 környékén használták, és ekkor alkalmazták a PATCH-et a lyukszalagján.
Azonban a PATCH elnevezés ennél sokkal régebbi, hisz a lyukszalagok korában keletkezett. Maga a lyukszalag volt a programkód tároló, és ha ebben hiba keletkezett - javítani kellett.
Amikor az első programozható szövőgépeket lyukszalaggal látták el, előfordult "programozási" hiba, amit kis tapasszal / folttal javítottak ki. Ezt később is alkalmazták, amikor már komolyabb számítógép léteztek.
A lyukszalagok 1901-től (mono csatornás - pl. szikratávíró) egészen 1990-ig (33 csatornás) voltak életben. A modern digitális számítógép korában a PATCH / Hibajavítás szó fennmaradt.

1 hozzászólás

  • weryas 2017. március 2. 18:45

    1

    De vajon miért pont bug lett a hiba angol neve, és miért pont patch a javítás? Mindkét szó eredetéhez a számítástechnika hőskorába, a teremnyi gépek és a monitor nélküli adatfeldolgozás idejébe kell visszautaznunk.

    A bug megoldása szó szerint vehető: a korai számítógépek sokszor azért romlottak el, mert mindenféle bogarak, például molylepkék (igen, a lepke rovar) repültek beléjük, ott csúnyán összeégtek, és a holttestükkel szerencsétlen irányba változtatták az áram folyását, vagyis a gépek működését. Az első dokumentált bogárhiba, vagyis „bug in a computer” 1945. szeptember 9-én volt. Korábban is terjedt már a kifejezés, de az amerikai haditengerészet által használt Harvard Mark II reléi között nemcsak találtak egy molylepkét, de konkrétan be is ragasztották szerencsétlent a gépnaplóba. Hogy pontosan ki is volt, az többféleképpen terjed. Az egyik forrás szerint egy Grace Hopper nevű tiszt volt a felelős, de – bár Hopper elég fontos volt a számítástechnika történetében (például dolgozott a COBOL nevű programnyelv megalkotásán, illetve korábban az első fordítóprogram, vagyis compiler megalkotásán) – még ő maga is készséggel elismeri, hogy nem, nem ő találta a bugot. Dolgozott a géppel, amiben megtalálták, de valójában a technikusok egyike találta és naplózta le a hibát.

    Érdekesség viszont, hogy még így sem tudjuk, pontosan ki használta először a kifejezést, mert már az 1947-es naplóbejegyzést tevő technikusok is kifejezetten azért használták, mert ismerték korábbról. Sőt, egyes források szerint már jó pár évtizeddel korábban is csak bogaraknak nevezték a megmagyarázhatatlan, furcsa hibákat a mérnökök, vagyis a számítástechnika megjelenésénél is korábbiak a gyökerek. A lényeg, hogy később (nagyrészt a naplóbejegyzésnek köszönhetően) a bug, mint a számítógépes hiba széles körben elterjedt, és más nyelvekben is részben változatlanul megjelenő elnevezése.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!