Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
1988 augusztus 16-án Németország legabszurdabb túszejtése történt.

A Müncheni túszszabadítási fiaskó után azt hihetnénk javult a helyzet, de 16 év sem volt elég a Német rendőrségnek, hogy megoldjanak egy ilyen feladatot.

A két jó barát a 32 éves Dieter Degowski és 31 éves haverja, Hans-Jürgen Rösner pénzautomaták fosztogatásával és rablásokkal múlatták az idejüket. Nem voltak bűnöző zsenik ezért rendre elkapták őket. Akkoriban a Német igazságszolgáltatás elég lazán kezelte ezeket a bűnözőket. Ugyanis 1986-ban Rösner szabadságra ment a börtönből, majd nem tért vissza. Úgy gondolta a 11 éves börtönbüntetés nem neki való. Megkereste Degowski-t és újból együtt bandáztak. A hatóság nem kapkodta el a dolgot.
A rendőrség tudta hol keresse Rösner-t csak nem mentek érte, mindaddig míg 1988 nyarán a volt feleség jelezte a rendőröknek, hogy az új barátnőjével Marion Löblich-el látta a pernahajdert. A rendőrség lassú malmai beindultak erre.
1998 augusztus 16-án a két rablóbarát úgy döntött visszatérnek a bevált módszerhez és bankot rabolnak. Fel is pattantak egy motorra és elszeleltek a Gladbeck-i Deutsche bank felé. Épp jókor indultak mert a rendőrség nem sokkal később érkezett ki a házukhoz, hogy visszavigyék a börtönbe Rösner-t.
A sors már út közben meg akarta állítani őket, mert nagy sietségükben felborultak egy kanyarban, de ők nem hittek a balsorsban és tovább mentek.
A nem túl acélos elméjű bűnözők egy olyan bankot néztek ki aminek alig volt készpénz forgalma. (Később a vizsgálatok Degowski-nál valóban alacsony intelligenciát mutattak ki).
Pechükre egy emeleti rendelőből egy orvos észrevette az akciót, és 8:04-kor értesítette a rendőröket. Eközben ők várakoztak mert a széfhez nem fértek hozzá, meg kellett várni a fiók vezetőt, aki késve érkezett, így ott üldögéltek.
Amikor megjött a széf kulcsa 120 ezer márkát vettek magukhoz (108 ezer Euro) és indultak kifelé, épp mikor egy rendőrautó parkolt le a bejárattal szemben. Visszafordultak és pánikba estek mert nem volt másik menekülési útvonaluk. Jobb híján két banki alkalmazottat foglyul ejtettek, majd még több pénzt, bilincseket és egy autót követeltek a túszokért cserébe.
Néhány óra tárgyalás után - elképesztő módon - mindent megadtak nekik. 300 ezer márkával lettek gazdagabbak (270 ezer Euró), és kaptak egy új autót, ami persze nyomkövetővel láttak el a rend éber őrei.
Az "okos" túszejtők 21:45 kor beszálltak az autóba és elindultak. Mivel sejtették a rendőrségi nyomkövető jelenlétét, próbáltak másik autót szerezni, de két esetben sem sikerült, mert ellenálltak nekik. Egy benzinkútnál viszont sikerült elrabolni egy ott álló autót, persze azt nem tudták, hogy a rendőrök nekik készítették azt oda, így abban is volt nyomkövető. Sőt annyira vakmerők lettek, hogy útközben egy rendőrautóból elemeltek egy rádiót és egy pisztolyt is. (Ki hagy benne ilyeneket?)
Azonban a tervezgetés itt véget is ért. Fogalmuk sem volt hogyan tovább? Ezért elmentek Rösner barátnőjéért Marion-ért, közben megálltak kávézni és egy gyógyszertárban altatókkal szerelkeztek fel, majd elindultak Bréma irányába.

Már másnap volt és még mindig autóztak, így útközben megint megálltak shoppingolni, miközben a rendőrök figyelték őket. Egy alkalommal a túszokon kívül mindenki elhagyta az autót egy pisi szünet erejéig, de a rendőrök elszalasztották ezt az alkalmat mert csak vártak.
Azonban 17-én este 7 órakor felfigyeltek a rendőrökre Rösner-ék. Annyira idegesek lettek ettől, hogy megállítottak egy arra jövő buszt. A Bréma-i 53-as járatot 32 utassal.

Igazából itt vált súlyossá az ügy.

A rendőrök tanácstalanok voltak, és közben a helyi újságírók is megérkeztek, akik kedélyes interjúkat készítettek a túszejtőkkel, akik pisztollyal hadonásztak. A rendőrség ezalatt mesterlövészeket rendelt ki a tetőkre, amit idővel szintén kiszúrtak és jó pár lövéssel honorálták, jelezve - nem tréfálnak. Majd 5 túszt elengedtek a jó szándékuk jeleként, valamivel később a két banki túszt is 2 újságíróért cserébe elengedtek.
Raststatte-nál megálltak egy étteremnél pisi szünetre. Ahol a rendőri fejetlenség tetőfokára hágott, amikor megbeszélés és engedély nélkül letartóztatták a WC-nél Rösner barátnőjét Marion-t. A két rendőr úgy gondolta végre tettek valamit és bejelentették a sikeres akciót a rádión. .. .pechjükre. Ugyanis korábban a rendőrautóból elcsórt rádió még mindig Rösner-nél volt és hallgatta is.
Rösner-nek eldurrant az agya és 5 perc haladékot adott a rendőröknek, hogy Löblich kisasszonyt elengedjék hozzák a buszhoz. A két hebehurgya rendőrre azonnal rászóltak, hogy engedjék el a nőt, de ez több mint 5 percig tartott.
Rösner nem habozott és egy 15 éves fiút (Emanuele De Giorgi) aki a 9 éves húgát védte egyszerűen fejbe lőtte. A fiút lehozták a buszról, hogy ellássák a sebét, de ekkor döbbentek rá a rendőrök, hogy a mentőket senki nem hívta ki a helyszínre. Egy rendőrnek sem jutott eszébe, hogy akár itt meg is sérülhet valaki. (Mintha nem pisztollyal a kezükben hadonásztak volna eddig) A fiút ott helyben elvérzett.
Miután Löblich kisasszon visszaszállt a buszra, újból elindultak immár a Holland határ felé.

18-án hajnal 2:28-kor át is lépték az országhatárt Bad Bentheim-nél, majd néhány kilométer után megálltak. A bűnözőknek nem volt még mindig kézzelfogható céljuk és menekülési tervük. Mondjuk a sok altató és alkohol mint egy lórúgásként hatott rájuk és a nem túl penge elméjüket tovább tompította a drogmámor.
Eközben a holland rendőrség körbevette a buszt. Ám a karanténon egy újságíró csak átjutott, akit Rösner egy lövéssel elzavart.
A holland rendőrök már keményebben tárgyaltak. Addig nem álltak szóba velük amíg el nem engedtek két nőt és három gyereket. Ezt hajnali 5:15-kor teljesítették.
Nem sokkal később Rösner valamiért elsütötte a fegyverét a buszon, így meglőtte a combján a barátnőjét és a buszsofőr is megsérült. Talán ennek hatására a német rendőrség egy BMW 735i típusú autót biztosított a bűnözők részére egy holland rendszámmal (HR-20-TN). Ezt az autót jól felszerelték előre, be volt mikrofonozva és egy rádió vezérelt kapcsoló is volt benne, ami leállította a motort amikor működésbe hozták.
Mivel már nem tudták a sok túszt utaztatni, így csak kettőt vittek magukkal. Így öten indultak el újból Németország felé - Degowski, Rösner és Löblich, a buszról két fiatal lány Silke Bischoff és Ines Voitle.
A határon nem állították meg őket, mert úgy gondolták Löblich lábsérülése miatt a közeli kórház felé mennek majd, ahol rendőrök vették át a személyzet helyét és lecsaphatnak a túszejtőkre. De nem így történt.

A bedrogozott Rösner kitalálta, hogy meg kell nézni a Kölni székesegyházat, mert azt még nem látta. Így történt, hogy 10:53-kor befutottak a Kölni sétálóutcába, ahol újságírók hada várta őket. Az újságírók sztárként viselkedtek velük, és ezzel egyetemben akadályozták a rendőrségi munkát is, mert ekkora tömegben nem tudtak rajtaütést szervezni. Pedig Rainer Kesting a speciális erők tisztje épp ezt tervezte, de mivel félt a későbbi fegyelmi eljárástól nem hajtottak végre semmit, hanem vártak.
Az újságírók hihetetlen dolgokat műveltek, felajánlották a segítségüket, illetve a rendőrök fotóit mutogatták, hogy felismerjék őket a bűnözők és megússzák azt hogy esetleg túszcserénél egy rendőr ül be melléjük, mindezt úgy, hogy már megtörtént az első gyilkosság.
A legmélyebb pont talán az volt, amikor egy újságíró arra kérte a túszejtő Degowski-t, hogy tartsa oda a stukkert Silke fejéhez ismét, mert lemaradt a jó fotóról. („Halten Sie ihr doch noch einmal die Knarre an den Kopf!”) Egy másik pedig arról érdeklődött a rémült lánytól, hogy miként is érzi magát - mintha egy nagyszerű kiránduláson venne részt.
A csúcspont az volt amikor Udo Röbel (Bild későbbi főszerkesztője) bekéredzkedett az autóba, hogy egy darabig élőben közvetíthessen. Egészen az első autópálya étterméig vitette magát.

A rendőrség már látta, hogy az eddigi tevékenysége sehova sem vezet. Ezért elhatározták, hogy drasztikusan bevégzik ezt a több napos túszmentési akciót.
12:30-kor a bűnözők felhajtottak az A3-as autópályára, a rendőrök több autóval követték őket, és már épp bevetni akarták a távirányítású autómegállító technikát amikor rájöttek :

Az autót megállító távirányítót a Hollandoknál hagyták.

Azonnal "B" tervet eszeltek ki és a páncélozott Mercedes S osztályú autójukkal nekimentek a menekülő Rösner-éknek. A BMW azonnal mozgásképtelen lett, mert kitört a kereke, majd ezután lövöldözés tört ki.
Ines Voitle szerencséjére az autó jobb oldalán ült, így ő kipattant és a korláton átugorva az árokba vetette magát.
Silke Bischoff nem járt ilyen jól, Rösner össze vissza lövöldözött és lelőtte a fiatal lányt aki azonnal meghalt. Mindössze 18 éves ügyvéd bojtár volt.
Degwoski aki a két túsz között ült hátul egy lövés súrolta, de attól is elájult.
Rösner-t a combján találta el egy lövedék.
Marion Löblich nem sérült meg a lövöldözésben.
Az eset rémisztő ténye, hogy 62 lövést adtak le a rendőrök, de ebből csak kettő talált. Tulajdonképpen kis sérüléssel megúszták a bűnözők, míg az eseményeknek 2 túsz esett áldozatul, illetve egy rendőr (Ingo Hagen) aki halálos balesetet szenvedett amikor üldözték a túszejtőket korábban.

A bíróság 1991 március 22. -én mondott ítéletet, amelyben Rösner és Degowski életfogytig tartó büntetést kapott, míg Löblich kisasszony 9 évet.
Degowski 2018 február 15-én elhagyhatta a börtönt, próbaidőre szabadon engedték.
Rösner a börtönben nem javult meg 1999-ben drogot találtak a cellájában, 2009-ben ismét. 2015 októberében 4 órára elhagyhatta a börtönt orvosi kezelésre. 2017-ben rehabilitációs terápiára küldték, hogy fel tudjon készülni a társadalomba való visszakerülésre.
Marion Löblich 6 év jó magaviselet után hazamehetett.

Az újságírók elképesztő viselkedése sem maradt visszhang nélkül, külön etikai kódexet írtak ilyen esetekre, és nem avatkozhatnak be ilyen ügyekbe, szóba sem állhatnak túszejtőkkel. Próbálták páran védeni a mundér becsületet, hogy milyen hősies volt, hogy a két banki túszt újságírókra cserélték, de ez nem hatotta meg a közvéleményt. Azóta is az újságírás szégyenfoltjaként emlegetik.

A rendőrség tehetetlensége parlamenti vizsgálatot eredményezett, és új rendszabályokat hoztak az ilyen esetek kezelésére.

Az eseményekről 2018-ban mini filmsorozatot készítettek.

6 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!