Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A 80-as évek elején Belgium még nem a migrációtól volt hangos, hanem egy szörnyű bandától.

A Nijvel banda alakulásáról senki nem tud semmit, de a tevékenységük 1982-ben kezdődött. A céljaik nem voltak világosak, hisz a rablások értékei elenyészők voltak, és úgy tűnt inkább az ember élet kioltása a céljuk és ezzel egyben a totális káosz létrehozása Belgiumban. Két tagból állt az elején egyikük akit Óriásnak neveztek el majdnem 2 méteres magassága miatt, és az Öregember aki erős izmos de öreguras volt. Később csatlakozott hozzájuk a Gyilkos, aki élvezte az emberek lelövését. De nézzük sorban hogyan is kezdődött.

1982 március 13. -án egy unalmas szombaton egy álmos kisvárosban Dinant-ban a helyi fegyverboltba két férfi lépett be. A céljuk, hogy ellopjanak egy fegyvert. Ez sikerül is, a zsákmányuk egy dupla csövű FAUL puska. (Ezt később 1986 Novemberében meg találják) A tulaj leírása szerint egy 30-as és egy 50-es éveikben járó férfiak voltak. A menekülésük igen rendezetlen amatőr volt.
1982 Május 10. -én a banda gyors jármű után nézett a menekülésükhöz. Brüsszelben ezt egy Austin Allegro-ban vélték felfedezni, de hamar rájöttek, hogy bár sportosnak tűnik az autó, mégsem az. Lomha és bizonytalan járású. Azonnal lecserélték egy Volkswagen Santana-ra és már itt felmerült a vakmerőségük, ugyanis nem haboztak, hogy egy vadonatújat lopjanak el egy Volkswagen kereskedésből.
Ezután próbarablással kezdték pályafutásukat Franciaországban immáron három főre duzzadva. Augusztus 14-én egy élelmiszer boltot raboltak ki, és épp borokat és ételeket rámoltak amikor a rendőrök kiértek. Azonnal tűzharc kerekedett amiben a rendőrök maradtak alul. Innentől sebességet váltottak.
1982 Szeptemberében a Belgiumi Wavre-ben egy újabb fegyver boltba látogattak el, most már határozott tervekkel. 15 fegyvert zsákmányoltak, és a kiérkező rendőröket már komoly tűzerővel fogadták. Egyik tiszt a helyszínen meghalt és még ketten súlyosan megsérültek. Az akcióból látszott, hogy profik, jól kezelik a fegyvereket és határozottak.

A következő 1983-as év a mészárlások kezdete volt. Nem kívánom felsorolni a hosszú bűnlajstromukat, de taxistól kezdve gyerekekig sorba öltek mindenkit. Az első Delhaize szupermarket rablásuk február 11. -én volt, és itt szoktak rá erre a módszerre. 540 ezer Frankot raboltak ami kb. 18000 dollár (mai értéken számolva cirka 5-8 millió Ft) ami nem volt sok. Viszont lövöldöztek és sok embert megsebesítettek ok nélkül. Egészen májusig folytatták a boltok rablását (3 db), ahol 16-22 ezer dollár között zsákmányoltak. Ekkor történt az első gyilkosság is. Ezután nyári szabadságra mentek.
Szeptemberben az iskola kezdés után indult be az igazi biznisz. Rájöttek, hogy nagyban kell játszani, ezért egy textilgyárat támadtak meg, ahol golyóálló mellényt gyártottak. Összesen 7 darabot zsákmányoltak és egy alkalmazottat megöltek, annak a feleségét pedig meglőtték.
17-én tétet emeltek, amikor egy benzinkúti élelmiszer boltnál megöltek két embert az autójukért, majd a kút boltjából 20 kiló kávét és teát valamint 10 liter sütőolajat loptak. Nem siettek, komótosan pakoltak. A riasztásra kiérkező járőrökkel azonnal tűzharcba keveredtek és az egyiküket megölték a másikat megsebesítették, majd megölt vásárlók Mercedesével és egy korábban lopott Saab-al elmenekültek.
A Saab-ot később megtalálták és végre a rendőrség nyomot fogott. Az autó tele volt ujjlenyomattal illetve találtak egy cigaretta csikket. Itt már kezdték összekapcsolni az eseményeket, hisz szinte mindegyik ügy a Delhaize szupermarket közelében történt, később a gyanújuk tovább növekedett, hogy képzett és a fegyveres erőkhöz tartozó tagok lehetnek, akár rendőrök is. Ugyanis érthetetlen módon a Saab-ról levett minták szőrén szálán eltűntek, és sosem kerültek elő, sem az nem derült ki,ki hogyan juthatott hozzá.
Októberben és decemberben folytatódtak a gyilkos rablások. A legnagyobb zsákmányuk 35 ezer dollárnyi érték volt, a legkisebb egy ékszerüzletből pár bizsu. (??)

A banda másfél évre eltűnt, amit szinten nem értenek a szakértők, csak találgatnak az okáról. A zsákmányt egyáltalán nem nevezhetjük nagy értékűnek főleg három ember részére, hogy abból megélhettek volna. Ebből is látszott, hogy a rablógyilkosságokat más célok motiválták. A találgatások megint erősítették a rendőrségi kapcsolatot, mert ez alatt az idő alatt a nyomkeresés kihűlt. Kezdtek megnyugodni a kedélyek, és úgy tűnt a banda elfelejtette Belgiumot a rendőrség meg letett a megtalálásukról. Ebből az elpilledő kényelmes helyzetből rajtolt a banda.

Eljött az 1985-ös év tanévkezdése, ami a legsúlyosabb volt a banda működésében. (Valahogy szeptemberben éledtek fel mindig).
Szeptember 27. -én egy Delhaize szupermarket melletti olasz étteremnél álltak meg, és azonnal túszul ejtettek egy gyereket. Majd három vendéget utasítottak, hogy pajzsként menjenek át velük a Delhaize-be. Az egyikük habozott, akit a Gyilkos gondolkodás nélkül lelőtt. Ezután már gond nélkül átmentek. A túszokat továbbra is pajzsként használva figyelmeztető lövések mellett üvöltözték, hogy mindenki a földre! Aki lassú volt, megrugdosták. Pénzt követeltek, amit meg is kaptak (6000 dollárnyi értékben). Már épp távoztak volna amikor megláttak egy vevőt aki felállt, a Gyilkos azonnal lelőtte. Kimentek a parkolóba (még mindig a gyerek tússzal), ahol észrevették, hogy egy furgon érkezett éppen. A Gyilkos erre is rálőtt és megölte a sofőrt, illetve megsebesített egy gyereket. A túsz gyereket elengedték és elmenekültek. A tanúk szerint elégedettek voltak a zsákmánnyal a bandatagok, de mintha jobban örültek volna a pánikkeltésnek.
Mindössze 20 km-re volt egy másik Delhaize szupermarket, amit hirtelen ötlettől vezérelve meglátogattak. A maszkos bandatagok az előbbi sémát kezdték követni, a közelben megláttak három gyereket, de azok megrémültek tőlük, így a Gyilkos az egyiküket azonnal lelőtte. A másik kettő elszaladt.
A boltba belépve azonnal túszul ejtenek valakit, és lövöldözni kezdenek. Értésére adják a jelenlévőknek, hogy rablás van folyamatban. Míg a pénzért rohan a boltvezető, addig a bandatagok mindenre, de szó szerint mindenre ami mozog vagy úgy vélik megmozdul rálőnek, így csírájában fojtják el a lehetséges ellenszegülést. Rengetegen megsérülnek. Amikor a pénzt megkapják kifelé menet meglátnak egy menekülő vásárlót akit három lövéssel leterítenek. Majd bepattannak a Golf GTI-be és elviharzanak. A kár tetemes, alig 25 ezer dollár a zsákmány, és 5 halott több sebesült.

Az ámokfutás nem ért véget. Másfél hónap múlva November 9-én este fél nyolckor újból lecsapnak egy Delhaize szupermarketre. Eddigre azonban már erősített védelmet kaptak a boltok, és új taktikával készültek a rendőrök. Sokan messzire kerülték még így is Delhaize-t. A banda viszont tudhatott a rendőrök felkészüléséről, hisz aznap egy mind eddiginél nagyobb terrorra készültek. A rendőrségi érintettségük igazolódott, amikor a bolt előtt várakozó rendőrautó elhajtott, ők azonnal megjelentek ráadásul a másik irányból. Tehát tudták mikor merre haladnak majd a járőrök.
Ahogy kiszálltak az autóból szinte azonnal tüzelni kezdett a Gyilkos, aki szembe találta magát egy családdal. Ráfogta a fegyvert az apára, és egyáltalán nem hatotta meg a kislánya kétségbeesett ordítása - Apát ne lődd le! - A fegyver csak dörgött, mind az apa mind a lánya holtan estek össze. Az anyának még volt annyi ideje, hogy ráordított a fiára - Menekülj! - majd ő is holtan esett össze. A fiú (David Van de Steen) addig szaladt amíg csak tudott.
Egy másik vásárlót aki kilépett a boltból azonnal fejbe lövik, majd belépve mindenkit a földre parancsolnak. A korábbi taktikát alkalmazták, amíg a pénzért mentek a többiek, addig minden mozgó dologra lövöldözött a Gyilkos.
A járőr aki épp kihajtott a parkolóból egy rövid kanyar után visszafordult és épp a kiérkező rablókba ütközött. Azonnal tűzpárbaj alakult ki. Eddy Nevens járőr az autóba legalább négyszer lőtt, és az Óriás-t többször is meglőtte de hatástalanul. A rablók elviharzottak és hiába üldözték őket,nyomuk veszett.
A rablás tragikus volt: 3 perc alatt 8 halott és rengeteg sérült, a zsákmány épphogy elérte a 25 ezer dollárt.

Ezután a nap után már többet nem jelentkeztek a bandatagok. Először azt hitték megint szünetet tartanak, de aztán rájöttek, hogy nem fognak többet jelentkezni. Ugyanis a helyszínen kihallgatott tanúk szerint a kéjes mámorban gyilkolászó Gyilkost az egyik bandatag egyszerűen lelőtte, feltehetőleg az Öregember vagyis a főnök. Csak találgatnak, de lehetséges, hogy a szeptember 27. -i gyermekgyilkosság sokkolta a többieket, vagy egyszerűen megelégelték a mészárlását. Ez sosem derült ki.
A jó szervezettségükre, felkészültségükre és a rendőri kapcsolataikra utalt, hogy a másik két bandatagot sohasem kapták el.
2017-ben Aalst városából egy férfi jelentkezett, hogy ő tudja ki volt az Óriás néven elhíresült bandatag. Méghozzá a testvére aki a halálos ágyán vallotta be neki a gonosz múltját. A teóriát erősíti mind a fotói, illetve maga az indítéka is elfogadható.
Christiaan Bonkoffsky (más néven Óriás) egykor az elit Diane-csoportban szolgált, mielőtt 1981-ben elbocsájtották volna mindenféle indok nélkül. Ezen az igazságtalan eljáráson annyira felhúzta magát, hogy bosszút forralt, és megleckézteti a hatóságokat. Természetesen a rendőrség nem tudta megerősíteni ezt, mert nem találtak Bonkoffsky mintákat a helyszíneken.
Ezenkívül gyanúsítottak közé tartozik még két korábbi rendőr, Madani Bouhouche és Robert Beijer. Valamint Philippe De Staercke bűnöző, a kábítószerfüggő és elítélt Patrick Haemers, és egykori börtönigazgató Jean Bultot is. De konkrétumok egyik esetben sem 100%-ak. Míg a rendőrök fegyverekkel kereskedtek az utóbbiak a Brabant banda tevékenységéhez hasonló bűncselekményeket követtek el.
A legutóbbi vizsgálatok szerint a Gyilkos (akit az utolsó akcióban lelőttek) nem is az igazi Gyilkos. Ugyanis egy szemtanú négy embert látott a gengszterek Golf GTI-ben. Lehet az a negyedik "új" társuk lehetett, illetve erős a gyanú, hogy a DNS és egyéb minták miatt valóban megölték a Gyilkost de megsemmisítették a testét valahol máshol. Az is felmerült, hogy a főnök végül mindenkit kivégzett, hogy elvarrja a szálakat.

Az okok és indítékok máig homályosak. Sokszor felmerül valamilyen szélsőséges szervezet a nevük mellett, hogy azok pénzelték az akciókat, legtöbbször a szélsőséges kommunistákat hozták szóba, akik akkoriban sokat robbantottak, és ez az akció szintén az anarchia érdekeit szolgálta. Később fény derült az Operation Gladio-ra amiben rendőrök vettek részt és bizonyos kommunista terrorcselekményekben közreműködtek. Továbbá felmerült a bolthálózat elleni konkrét támadásról, ami valamilyen sérelem miatt történt.

A Belga törvények szerint 2015 November 10. -én elévül a sorozatgyilkosságok ügye. Azonban akkora felháborodás övezte, hogy 10 évvel kénytelenek voltak meghosszabbítani az elévülést. Csak emlékeztetőül: A Nijvel banda számláján 28 gyilkosság és 40-nél több súlyos sérülés van.

9 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!