Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
3:10-nél indul az akció! A cím meg azért, mert a láb/térdlövés még eszükbe sem jutott.

53 hozzászólás

 • pushup 2020. november 16. 21:24

  29
  a térdlövés-fanokkal egyszer befizetnék egy lőtérre ...
  úgy értem, ha megy nekik a térdlövés, akkor én állom, ha nem, akkor ők ;)

  ez persze nem zárja ki, hogy arrafelé sok olyan rendőr van, aki sokkal könnyebben és jobban lelő egy feketét, mint egy fehéret.
 • yust 2020. november 17. 07:01

  30
  Nem akarok belefolyni, hogy mi jogos, meg mi nem, csak azt mondja meg valaki, hogy az amerikai rendőröknek miért kell minden esetben látszólag teljesen pánikba esve torkukszakadtából üvölteniük? Mert hogy egy gyakorlatlan civil hisztisen üvöltözni kezd, azt megértem, de a rendőrnek nem magabiztosságot, nyugalmat, és hatalmat kéne sugároznia, ahelyett, hogy idegesítően óbégatva egymást, és a támadót hergelik?
 • Gabor0827 #30 2020. november 17. 07:19

  31
  @yust: Azért, mert nem filozófiai tételeket beszélnek meg a könyvtárban, hanem egy begőzölt drogos tudatáig próbálják eljuttatni a mondanivalójukat, a sipítozó anya, a sikítozó barátnő, és fél tucat üvöltöző szomszéd háttérvokáljával.
  Magabiztosságot, nyugalmat a normál civil lakosság felé kell sugározni, miközben elmagyarázod merre találja a legközelebbi kávézót.
  Fontos hogy a kettő nem keverendő. :-)
 • Inhouse #31 2020. november 17. 11:48

  32
  @Gabor0827: Így-így! :)
 • Lézer 2020. november 17. 17:35

  33
  Skacok, mi ez a shitposzt? Nehogymár itt is ez a b@romságot kelljen hallgatni, hogy jajj szegény bűnöző lelőtték ...
  A kedves fotelforradalmár videófeltöltőnek: Kíváncsi lennék, ha feléd egy késes támadó szalad, te mit csinálnál? (azon kívül, hogy lepisikélnéd a lábszárad, aztán nyugtatókkal aludnál, meg pszichiáterekhez járnál dilibogyókkal évekig ... )
  Volt egy teljesen értelmes rendőrségi felszólítás, hogy tegyen le egy fegyvert a kezéből, eddig világos!
  A fószer (bőrszíntől és attól függetlenül, hogy egyértelműen gettó környéken történt az eset) a rendőr felé sétált, mint valami vadnyugati antihős!
  Minden bizonnyal nem a jószándék vezérelte, mikor megindult a járőrök felé!
  A továbbiakban, a rendőr is ugyanolyan ember, mint te vagy bárki más, képzik őket, de éles helyzetben gyorsan kell reagálnia! Nem várhatja el tőlük senki, hogy terminator módjára csak lábra meg térdre lőjenek!
  Ebben az esetben a sivalkodóknak teljesen mindegy, hogy hova lőtt, ha a térdét lövi szét, akkor is meglincselik a rendőrt!
  Ilyen világot élünk!
  Nagyon rossz irányba haladunk, ha nem vagyunk képesek felfogni (se itthon, se külföldön), hogy a rendőrök értünk vannak, a rendet szolgálják! Itthon se jutna eszembe vitatkozni a jarddal, vagy az ellenkezőjét csinálni, mint amit kérnek, hát még odakint!
  Ott az az oktatás, ha el kell sütni a fegyvert, akkor ki kell üríteni a tárat és punkt-tum! (van olyan videó, ahol a drogost gyakorlatilag már szitává lőtték, de a szerektől úgy menetelt a késével a járőr felé, mint valami zombi, kíváncsi vagyok, egy olyannal szemben mit csináltatok volna?!)
 • Pandémiás Gender #33 2020. november 17. 19:44

  34
  @Lézer: Vitatkoznék kicsit...
  A rendőrnek pontosan az lenne a dolga, mivel szakmája, hogy higgadtan tudjon mérlegelni bármiféle helyzetben, mivel emberéletekről dönt. Hiába ő is ember, de képzeljük el, hogy pl. egy orvos valamiért megijed és dupla adag nyugtatót ad be valakinek, amibe az belehal. Az is elfogadtható lenne ilyen szempontból?
  Az úszómesternek is valahogy úgy kell kivinnie a fuldoklót, hogy életben maradjon, hiába kapálózik, vagy próbálja víz alá nyomni a megmentőjét. Ha nem képes rá, nem való annak.
  Ha közvetlen életveszélyben lenne a rendőr és nem lenne más választása, legvégső esetben meglövi az illetőt, de azt is úgy, hogy lehetőség szerint megállítsa, nem pedig 10 lövéssel kivégezze... és főleg nem abból az indokból, hogy nem tette azt, amit mondott neki és erre ő megijedt...
  Nem tudom, szerintem aki ijedős, ne menjen rendőrnek. A szakmájához hozzá tartozik, hogy valószínűleg rá fognak támadni és ezt hogyan kell kezelni. Neki a rendet kell fenntartania, honfitársaival szemben, nem pedig háborús katonaként valami idegen országban halált osztani.
  Teljesen más tészta, ha előre értesülve egy megrögzött, életveszélyes, felfegyverzett bűnözőt kell megállítani, de amig ez nem tudható, addig mérlegelni kellene.
  A részegek, drogosok főleg külön téma, mert az átmeneti állapot. Tudatmódosító hatása alatt állhat bárki, akár egy teljesen normális ember is.
  Csak példaképp ha nálunk Jóskabá' hazafelé a gyárból jól betintázik, nekiáll hőbörögni, de nem bántott senkit, a kiérkező rendőrőkre viszont rátámad, akkor elfogadható lenne, hogy szitává lövik? Egy férjet, apát, amúgy normális embert? Mert jól beivott, vagy esetleg drogozott? Ja, a drogos nem is ember, de akkor az alkoholista és a nikotinfüggő sem.
  Közülünk bárki lenne egy olyan állapotban, kíváncsi lennék ki tudna józanul gondolkodni.
  Nálunk az elmúlt kommunista rendszer mély nyomokat hagyott a genetikánkban, ezért nem bírunk olyan szemmel nézni a rendőrre, hogy ők értünk vannak. Mondjuk erre sokszor ők is rátesznek egy lapáttal a mai napig.
  De vannak országok (pl. Hollandia), ahol ez soha nem volt így, ezért tartjuk furcsának, hogy ott fegyver nélkül próbálnak leteperni egy magából kikelt bűnözőt.
 • Gabor0827 #34 2020. november 17. 21:15

  35
  @Pandémiás Gender:
  Akkor ezt vesézzük ki kicsit:
  1. Adott egy fegyveres támadó.
  Megkapta a lehetőséget hogy letegye a fegyvert, nem tette. Ő támadni, ölni akar.
  A rendőr dolga onnantól hogy védje a civileket, ÉS A KOLLÉGÁIT/MAGÁT IS.
  Tegyük fel hogy ez a rendőr te vagy.
  Belelősz az ürgébe egyet, mire az elesik. Meglepődött, vagy sokkot kapott, de még nem halt meg mert ahhoz egy-két lövés nem elég.

  (Ehhez kicsit ismerni kellene az emberi testet. Egy 9 mm-es lövedék ha nem nyílik szét, ha nem fog csontot, nem igazán okoz nagy kárt. A szívlövés sem mindig okoz azonnali halált. Tüdőlövésnél még órákig lehet élni, haslövésnél még ordíthat akár másfél napig is a delikvens. Nem egy ember él félig ellőtt koponyával. Van családtagom akinek tenyérnyi darab hiányzik az agyából, és elég jól elvegetál.)

  Szóval az ürge a földön. Eddig minden cselekmény az ő bűne.
  Azonban ha gondol egyet, felül, és találomra elküld egy tárat, akkor az már a te hibád lesz.
  Lehet hogy a bíróság felment, de hogy a főnököd, a kollégáid, és a találatot kapott vétlen áldozatok rokonai biztos nem, arra mérget vehetsz.
  A karrierednek ott abban a pillanatban vége. De lehet hogy pont te leszel az aki bekapja azt a golyót.

  Mindezt miért? Nem mindegy annak a bűnözőnek hogy egy golyóba hal bele, vagy harmincba?
  Vagy csak a sok mimóza lelkű liberális szemét sérti a túlzott durvaság?
  Megsúgok egy titkot: ha őt fenyegeti veszély, sikítozva, behugyozva, de ugyanúgy beleküldi az egész tárat a támadóba...

  2. Adott egy ember aki bepiált, bedrogozott, akármi, de önként eldobta a józan tudatát.
  Abban a pillanatban ahogy ezt megkezdte hozott egy döntést.
  Utána már nem mentség az hogy "de én ittam, így nem ér a nevem".
  Ha ittasan/bedrogozva üti el a gyereked/barátnőd/feleséged/szüleidet, te megbocsátasz neki?
  Megsimized a buksiját, "ejnye nem tehetsz róla, hiszen csak túl sokat kokóztál, menj haza a gyerekeidhez"?
  Ugye hogy nem?

  A tetteinkért felelünk. Akkor is ha azt úgy követjük el hogy szándékosan eldobjuk a józanságuk.
 • Gabor0827 2020. november 17. 21:35

  36
  Pár tény, és számadat a lövések okozta traumákról:

  Húsz lövés is túlélhető, de egybe is bele lehet halni - index.hu
 • Pandémiás Gender #35 2020. november 17. 22:54

  37
  @Gabor0827: Nem mondom, hogy nincs benne igazság, de azért néhány dolgot másképp látok.
  Anno falusi bulikban számtalan "fesztiválcsináló" nyűglődött hasonló módon, részegen ordítottak, fenyegtetőztek, hadonásztak, amelyiket nem lehetett leállítani, azt néha jól megp_csáztuk, de a legtöbb valamilyen szerencsétlen balfék volt, aki másnap kialudta magát és nem volt többet gond vele. Mi lett volna, ha mindegyiket agyonlövik a rendőrök?

  Ez a libsi téma már kezd az agyamra menni, manapság bárki aki egy kicsit próbálja megérteni a másik embert, elfogadni olyannak, amilyen, figyelembe venni, az egy megbélyegzett libsi? Tehát a jó irány, hogy mindenkit le kell gyalulni, aki kicsit is más és dögöljön meg? Ennyi?
  Na de ebbe nem is akarok itt belemenni.

  Rendőrök. Én úgy gondolom egy hivatás, szakma, akinek kezelni kell az adott helyzetet úgy, ahogyan azt egy normál ember nem tudná. Ezért kell a rendőr. A normál ember lehet ideges, ijedős, nem tudja mit kezdjen egy helyzettel, megfélemlíthető, nincs eszköze, stb.
  De a rendőrnek ez a munkája, értenie kell hozzá, tudni célozni még ha lábra is kell, mert a fegyver az egyik eszköze.
  Egy normál ember is agyon tudna lőni egy rohangászó, késsel felé tartó drogost, de akkor ahhoz minek egy külön hivatás?
  Szerintem ebben nagyon sokminden benne van...

  Nem vagyok egy ijedős típus (legalábbis régen nem voltam), de ha én lennék az a rendőr, elsősorban leüvöltenék mindenkit, hogy húzzon fedezékbe a pics_ba, én is azt tenném, a kollégák is, Tartanám a távolságot, hogy sehogyan ne tudjon a közelembe kerülni. És igen, elsősorban lábra céloznék, addig, amíg a fél tár megmarad a testre.
  Kés ellen még azután is van közelharc esélyem, mert rendőr vagyok és kaptam kiképzést.

  De nem vagyok az, életemben 2x támadtak késsel, egyik alkalmat mégis kivédtem. A másikat nem sikerült, mert többen voltak, abba majdnem el is patkoltam. Ha egyedül lett volna, akkor talán azt is, pedig nem kaptam kiképzést. És egyiket sem öltem meg...........

  "Ha ittasan/bedrogozva üti el a gyereked/barátnőd/feleséged/szüleidet, te megbocsátasz neki?"
  Nem, biztosan nem. De annak a rendőrnek sem, aki lelőné a gyerekem/barátnőm/feleségem/szüleim mert késsel hadonásztak és nem csinálták azt, amit mondott nekik.

  Mert itt igazából ahogyan én látom, az történt. 3 m távolságból oldalirányba tartott, nem is a rendőr felé.
 • Pandémiás Gender #37 2020. november 17. 23:01

  38
  @Pandémiás Gender: Ja most néztem teljesen végig, igen a második rendőr irányába tartott. De akkor is volt ott még távolság.
 • Pandémiás Gender #38 2020. november 17. 23:05

  39
  @Pandémiás Gender: Na mindegy, nem akarok okoskodni, az írásom lényege, hogy ez volt a legkönnyebb megoldás. De ez a rendőri hivatástól szerintem nagyon messze áll.
 • kléni #37 2020. november 17. 23:05

  40
  @Pandémiás Gender: Az első rendőr felvételéből tényleg úgy tűnt hogy oldalra megy, de később, 6. percnél már eléggé a másik rendőr felé tart.
 • kléni #38 2020. november 17. 23:06

  41
  @Pandémiás Gender: Ja én meg most olvastam ezt. Na pacsi, mindketten lekéstük. rotfl
 • kléni 2020. november 17. 23:09

  42
  Egy dolog fura még nekem: ha azt mondjátok, hogy nincs ilyen hogy ide meg oda céloz, csak lőni kell aztán valahol eltalál, akkor igazából a hasra meg fejre se céloz, tehát nem csökkenti annak esélyét hogy más tárgyra vagy civilre lőjön. De akkor meg nem ugyanaddig tart elsőnek tényleg kiüríteni a tár felét viszonylag lefelé tartott kézzel, aztán ha az nem hat, utána kicsit fentebb emelni a pisztolyt, ami már fejet is érne? Azért erre csak ki lehet képezni a rendőrt.
 • Pandémiás Gender #42 2020. november 17. 23:16

  43
  @kléni: Azt hittem azt írod votmá rotfl Mostanság te is rendesen kiestél a szakmádból.. rotfl Amúgy pontosan erre akartam én is rámutatni.
 • Gabor0827 #42 2020. november 18. 03:50

  44
  @kléni: Megint csak azt tudom mondani: keljetek fel a gép elől, menjetek ki lövészetre.
  Nem véletlenül nincs annak a lőlapnak lába, karja.
  És ha már el tudtok találni egy mozdulatlan papírlapot, fülvédővel, úgy hogy egy lövészetvezető védi minden mozdulatotokat, akkor próbáljátok ki a szituációs lövészetet.
  Lesznek meglepetések.

  Ha ott megy a mátrixozás, és 10-ből tízszer kilövöd az ürge kezéből a fegyvert, akkor rakd fel ide a videót, és kezet csókolok.
  De addig inkább csak higgyetek az olyanoknak akik rendszeresen járnak lövészetre, és van némi képzettségük az ilyen helyzetek kezelésében.
 • Gabor0827 #37 2020. november 18. 04:01

  45
  @Pandémiás Gender: Gratulálok, ügyes vagy.
  Csak éppen ha rendőr lennél, akkor a te feladatod hogy megold a helyzetet, nem az hogy elbújj valami mögött, míg egy fegyveres a civileket fenyegeti.
  Egy ilyen begőzölt drogos egyetlen pillanat alatt fordul akár a saját szerettei ellen is, vagy ejt túszt.
  Ez megint csak a te sarad lenne.

  Nincs olyan hogy késes ember, pisztolyos ember. "Fegyveres elkövető" van.
  Megemlítem, most már itthon is. Ha kést rántasz, nyugodtan lelőhetnek. És ki is érdemelted, akár ittál, akár drogoztál.

  Fogjatok már fel egy apróságot: szabályok vannak! Kőkeményen betartott, betartatott előírások, amiket hónapról hónapra, újra és újra begyakorolnak. Rengeteg minden történik mielőtt a fegyver előkerül, amit ti nem láttok, csak azt a 3-5 perces videót, amikor már lőnek.
  Halvány lila gőzötök sincs arról hogy az az ember mit csinált előtte a késsel.
  Lehet hogy már többször támadt emberre. Lehet hogy ölt is.
  Ezt a rendőr intézkedés közben már tudja.

  Ti a fotel mélyén, kakaót szürcsölve nem igazán.
 • kléni #44 2020. november 18. 08:15

  46
  @Gabor0827: Nem megyek ki. Ez nem válasz. Teljesen jogos, hogy nem minden ember tudja hogy működik ez, és van mindenkiben egy elképzelés, ami akár téves. Aki ért hozzá, és tudja hogy biztosan téves, az tudja megmagyarázni, bebizonyítani. Amit megindokolsz megfelelően, azt el is fogadom éppen azért, mert neked van tapasztalatod nekem meg nincs. Feltételezésem szerint a lapnak azért nincs lába meg karja, mert 1 céltáblára megtanulni célozni olyan lehetne, mint 5 kisebb helyre célozni felváltva. Teljesen rendben van, hogy egy amatőr nem tud lőni tökéletesen fegyverrel, éppen arra kérdeztem rá, a rendőr, aki ezt kifejezetten tanulja, képes lehet-e egy picivel lentebb tartani a fegyverét. Nem azt, hogy pont a kézből pont rohanás és pont ilyen szitu közben pont ki tudja-e lőni a kést. Mindössze egy kicsit alacsonyabb szögben tartást kérdeztem. Szerintem egyáltalán nem inkorrekt a felvetés, hiszen a rendőrnek pont megtanítják azt is, hogy ha még nem kell lőnie, de a szándék szemléltetése miatt elő kell venni a fegyvert, vagy éppen valaki van a célkeresztben, mondjuk kolléga, akkor na a másik emberre tartsa, hanem a föld felé, és ezt reflexből tegye. Ha már felhoztad a céllövölde lapját: miért nincs alacsonyabbra téve az a lap néha, hogy hozzászokjanak az alacsonyabb szöghöz?
 • ArkaChopa #46 2020. november 18. 08:30

  47
  @kléni: ha jól tudom, a lőgyakorlaton úgy oktatják 5 lövésből 2 biztos talál a felső testre, a lábra viszont 1. Ebből az arányból gondolják, hogy jobb a testre lőni, mert az biztosabb. Ezért táraznak ki a gyakorlatlan fegyveresek. A sok golyó küzül biztos lesz ami talál. De egy jól képzett fegyveres célzott lövéseket ad le, pontosan (föleg ilyen közelről).
 • Gabor0827 #46 2020. november 18. 09:04

  48
  @kléni: Ezt többször leírtam már különböző "mé nem lábon" posztoknál.
  De a kedvedért még egyszer:
  1.
  A láb gyorsabban képes elmozdulni mint a torzó, ráadásul a nagyobbik fele izom, amin "komolyabb" stophatás nélkül átszalad a lövedék.
  Ez akkor is veszélyes ha találat történt, mert a lefele kilőtt lövedék továbbhalad.
  2.
  És itt jön a fő veszélye a dolognak:
  a lefelé kilőtt lövedék -még ha talált is, de áthaladt- az alacsony szög miatt könnyebben gellert kaphat a betonon/aszfalton, és szinte alig veszítve az erejéből, továbbhalad.

  Egy 9 mm-es lövedék több száz méteren át megőrzi az ölőhatását, de még úgy is komoly károkat tud okozni ha széttöredezik.

  Azért lőnek elsősorban torzóra, mert a belső szervek, a bordakosár és a gerinc jó eséllyel megfogja a lövedéket, és nem kell attól tartani hogy a célpont mögött sérül valaki.
 • Gabor0827 2020. november 18. 09:53

  49
  Van itt még egy apróság amire egyikőtök sem gondol:
  Oké, térden lövöd. Akárhogy is sikerül, az az ember többé nem fog normálisan járni. (Tudom, mert egy apró térdsérülésből lábadozom lassan 8 hónapja.)
  De nem hal meg, túléli.
  Börtönbe kerül.
  És mivel ez Amerika: perelni fog.
  Rendőri túlkapás, rasszizmus, stb-stb.

  És lesz olyan szervezet, vagy politikus aki -némi politikai hírverésért- felkarolja, elintézi neki a korábbi szabadulást, meg némi kártérítést.
  Láttunk már ilyet, nem egyet, még kis hazánkban is. (Lásd az apa-fiú gyilkosság, tányérantennáért.)

  Ki fog egyedül szívni? Az intézkedő járőr.
  Vizsgálatok, meghurcolás, újságírók matatnak a múltjában, jelenében, folyamatos fenyegetések.
  Szerinted hova fog célozni?

  (Amúgy a honvédségnél is ezt tanították. "Ha lősz, úgy lőd meg hogy ne keljen fel.";)
 • Pandémiás Gender #45 2020. november 18. 10:12

  50
  @Gabor0827: Persze tudom, hogy igazad van.
  Csak sokszor rengeteg olyan dolog is van a háttérben, amit a szabályok nem vesznek figyelembe és számomra ez a szomorú.
  Bőrszíntől függetlenül egy ember halt meg a videón, amit nem is biztos, hogy megérdemelt. Utólag persze ki lehet deríteni a valóságot, de akkor az már mindegy.
  Nem tudom ki hogy van vele, de engem is akasztott már úgy ki csaj, hogy a fél lakást leamortizáltam és ha akkor oda jön egy rendőr, biztosan üvöltözök vele is. Aztán az ember lenyugszik és másképp gondolja. De ezért nem érdemli meg a halált.
  Nem tudom az usa-ban mit tanítanak, de bárhol is legyen a világban szerintem egy rendőr akkor végzi jól a munkáját, ha képes mérlegelni, nem csak szigorúan a szabályokat követni.
  Ilyet pedig csak a legvégső esetben, amikor már a más lehetőségek száma 0.
  De amúgy jó volt megismerni a hivatalos verziót like
 • Gabor0827 #50 2020. november 18. 10:49

  51
  @Pandémiás Gender: Teljesen más dolog ha egy kiborult ember fenyegetőzik. A legtöbben pontosan fel tudjuk mérni hogy hol az a határ amíg a szájkarate megy, és hol van a tényleges támadási szándék.
  Ennél az esetnél ez akkor volt amikor a támadó előredőlt, és meglódult.
  Onnantól nem volt visszaút, már nem hatradőlve lóbálta a pengét, és kekeckedett, hanem tényleg támadt.
  Azonnal reagáltak is rá.

  De vegyük a te példád. Nő kiakaszt, plafonon vagy, törsz, zúzol.
  Megjön a rendőr, lelkedre beszél, nem hallod a pipától.
  Elkezd üvölteni majd előkerül a pisztoly, és szemezhetsz a 9mm-es lyukkal.
  Tapasztalatból mondom hogy ott a legtöbb ember elhalgat.
  De legkésőbb akkor mikor a figyelmeztető eldörren.
  (Már jó ideje nem kötelező, pedig annak a hangnak néha nagyobb a megállító ereje mint magának a lövedéknek, mert a legtöbb ember nem hiszi el hogy rá fognak lőni.)
  Itt a különbség. Bármennyire is dühös egy ember az életösztön felülírja a dühöt.
  Kivéve ha az életösztönt legyűrte a pia vagy a drog.
 • Útépítő 2020. november 20. 23:24

  52
  Amennyiben voltatok katonák akkor biztosan nektek is mondták, ha őrségben támadás ér téged vagy az objektumot amit őrzöl, lábra célozz úgy, hogy fejen találd! Akkor nem tud utána magyarázkodni.
 • audrey 2020. november 21. 01:15

  53
  Ha nem tetszik a negereknek, ahogy a rendorok eljartak, legkozelebb ne hivjak oket!!! Intezzek el egymas kozott aztan kesz. Amugy meg tele a **** a BLM baromsaggal. Mar odairtam nekik egy masik forumon, hogy "most megint mehettek fosztogatni a boltokat ahogy eddig is csinaltatok egesz nyaron". Megmondom oszinten ha ilyen retkesek akarnanak betorni a boltomba en is szivesen megkinalnam oket olommal.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!