Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

A világ legjobb ötletei – és ebben szinte biztos vagyok – olyankor bukkannak fel, amikor barátokkal, kollégákkal egy-két sör mellett kötetlenül beszélgetünk a munkahelyi ügyekről és a világ dolgairól. Ezen ötletek nagy része aztán persze elmerül a további sörök habjában, vagy csak egyszerűen a másnapi delíriumban elenyészik el.

De szerencsére vannak gondolatok, melyek kiállják a másnap próbáját is, egy ilyen ötlet volt az An0m is, mely Reece Kershaw, az AFP tisztjének fejében vetett gyökeret. Az AFP (Australian Federal Police; Ausztrál Szövetségi Rendőrség) és az FBI helyi szakértői rögtön neki is ugrottak a technológia kialakításának.

Előzmény

A kanadai Phantom Secure cég vezetőjét, Vincent Ramost 2018. március 7-én vette őrizetbe az FBI, a washingtoni Bellingham-ben, az Over Easy étteremben.

A Phantom Secure speciális, titkosított kommunikációt megvalósító, saját bevallásuk szerint „törhetetlen” telefonok fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozott. Nem saját hardvert fejlesztettek, hanem az igényeknek megfelelően módosították a meglévő telefonokat, főleg a BlackBerry Bold 9720-t vagy a Samsung Galaxy S7 Edge–et.

A telefonokból a vállalat fizikailag eltávolította a GPS-t, a kamerát és mikrofont. A szoftvert nagymértékben módosították, hogy ezáltal blokkolják az internethez és a rendszeres üzenetküldő szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A Phantom Secure eszközök egyetlen kommunikációs platformja egy rendkívül biztonságos PGP-alapú rendszer, mely nemzetközi szervereken keresztül kommunikál VPN-en. A cég árlistája nem volt publikus, de igen valószínű, hogy nem aprópénzért árusították a meghekkelt telefonokat.

Vincent Ramos, a cégtulajdonos büszkén hirdette, hogy cége telefonjait kifejezetten a drogbárók és csempészek kiszolgálására tervezték. Amikor FBI ügynökök drogkereskedőnek kiadva magukat vásároltak készülékeket a Phantomtól, kérdéseket tettek fel a telefonon leszervezett drogügyletekkel kapcsolatban, a cég megbízható jó tanácsokkal halmozta el őket.

A cég egyik legfontosabb ügyfele a Sinaloa kartell volt, de természetesen szállítottak minden más kartellnek, és ügyfeleknek is, akik meg tudták fizetni az eszközök árát.

Végül az FBI 2018-ban bezárta a boltot, lekapcsolta a cég közvetlen szerverit, és Ramos urat is hűsölni küldték a rácsok mögé mintegy kilenc évre.

A cég leállása az alvilágban is „kommunikációs vákuumot” eredményezett.


A sörözés eredménye


Reece Kershaw, az AFP specialistája tisztában volt a kialakult helyzettel, hogy az ausztrál nagyhalak is vágytak egy megbízható titkosított kommunikációs plattformra. Nos, a sörözésen felbukkant az ötlet: „Jó, de akkor miért nem csinálunk nekik egyet?”. Nos, így született meg az An0m.

Reece Kershaw egyenruhában

A terv az volt, hogy egy „lehallgatásbiztos” applikációt fog egy panamai hátterű cég a megüresedett piacra dobni, ami gyakorlatilag csaknem minden telefontípusra telepíthető volt. Ráadásul a hatóságok bevetették az összes alvilági kapcsolatukat, hogy elterjesszék az „FBI-biztos” applikációt a számukra áhított ügyfélkörben. A fejlesztési és beetetési művelet az FBI-nál a „Trojan Shield” név alatt futott, Ausztráliában „Ironside”, Új-Zélandon pedig „Spyglass” néven. A nemzetközi koordináció feladatát a projektben az Europol vette át.


An0m


A projekt hatalmasat futott, és olyan eredményeket hozott, amire egyetlen bűnüldöző szervezet sem számított. Drogkereskedők, drogbárók és egyéb, a hatóságok elől rejtőzni kívánó személyek számolatlanul telepítették az applikációt, és lehallgathatatlanságuk tudatában teljesen nyíltan diskuráltak egymással drogbizniszekről, tervezett gyilkosságokról, kivégzésekről – szóval a napi tevékenységükről.

lefoglalt motorok

Mindeközben az FBI-nál felvették az összes beszélgetést, bőséges bizonyítékot nyújtva az elkövetkező jó pár év tárgyalásaira az ügyészségeknek. A jelen információk szerint 11 000 gyanúsított sétált bele a nekik állított csapdába. Három éven a nyomozók az összes beszélgetésüket lehallgatták és mintegy 27 millió üzenetet rögzítettek.


A bukás


Az ausztrál hatóságok az An0m segítségével 21 gyilkosságot akadályoztak meg. Múlt héten, hétfőn (2021. 05. 31) 4500 rendőrtiszt végzett több, mint 500 házkutatást, és több mint 200 gyanúsítottat állítottak elő. Több tonna kábítószert, több mint 100 lőfegyvert és ennek megfelelő több mint 28 millió euró készpénzt és vagyontárgyakat foglaltak le.

Az új-zélandi rendőrség, a parti őrséggel és a katonasággal együtt kábítószert, fegyvereket és pénzt is foglalt le. A letartóztatott bűnözők között több bérgyilkos is a hálóban akadt. Ausztráliában 1650 mobiltelefonra került telepítésre az AN0M „már nem is annyira biztonságos” alkalmazás, Új-Zélandon 57-re.

Kedden (2021. 06. 01) a rendőrök bőven gyűjtötték a túlórákat Németországban, Ausztriában, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Kanadában, Új-Zélandon, az USA-ban és még vagy tíz országban. A német különleges erőknek talán még soha nem volt ilyen mozgalmas napja. Csak Hessenben állítólag mintegy 60 épületet kutattak át, és bukkantak laboratóriumokra, kenderültetvényekre és kábítószer-bunkerekre.

Hakan Ayik drogkereskedő. Ellene is akad némi terhelő információ a An0m-ról.


És itthon?

Néma csend. A történet magyar vonatkozásairól kevés információt látni a neten. Majd ha lesz, aktualizálom a bejegyzést.

A bejegyzést ezúttal is a blogomról másoltam át.

11 hozzászólás

 • xsany 2021. június 8. 22:28

  1
  És itthon?

  A KR NNI nyomozói összehangolt akció során 13 embert fogtak el, 25 helyszínen tartottak kutatást, több tíz kiló kábítószert, ezzel összefüggésben gépkocsikat és 200 millió forintot meghaladó értékben készpénzt és kriptovalutát foglaltak le. A bűnszervezet felszámolásában nagy jelentősége volt egy új titkosított platformnak, az Anom-nak.

  Az FBI, az Europollal és az elemzésekben és felderítésekben résztvevő tagállamok nyomozó szerveivel 2021. június 7-én összehangolt globális akciót tartott, melynek során a KR NNI nyomozói bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Budapesten és Szekszárdon 12 ember egyidejű elfogására intézkedtek.

  Az üggyel összefüggésben ezen a napon Szerbia területén szintén elfogtak egy 36 éves férfit. K.Pétert egy másik kábítószer-kereskedelem bűntett miatt folytatott eljárás és fogolyszökés miatt nemzetközi elfogatóparanccsal keresett a Fővárosi Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja.
 • Inhouse #1 2021. június 8. 23:46

  2
  @xsany: Kis pénz, kis foci, kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk! :)
 • Gyuluska 2021. június 9. 00:24

  3
  Szerintem szépvót.!
 • Csipesz 2021. június 9. 10:47

  4
  Akit érdekelt a téma megtalálta a magyar újságcikkeket, videókat. De aki csak a videót lesné meg az elfogásról akkor azt ide teszem:
 • pixel 2021. június 10. 00:20

  5
  Mert amúgy ezek ilyen hülyék, de tényleg... Valaki ezt el is hiszi? Egy app ami szinte minden készülékre telepíthető nyilván el fogja őket rejteni.... Persze jön az értesítés, hogy nem használunk kamerát meg mikrofont, meg hely meghatározást....

  Egy valamire is adó drog díler eleve nem használ ilyen sz*rokat. Ez maximum egy csepp lehetett a tengerbe....

  Meg fogták a snecit, de a nagy ponty azóta is vígan úszkál....

  PL: El fogtak a Magyar - Ukrán határnál egy cigaretta csempészt akinek a csomagtartója teli volt cigivel... Ja, csak amíg vele foglalkoztak, 1500x több cigit csempésztek be az országba ilyen olyan módon...

  Bukok, hogy nyerhessek... Előre küldöm a csalit amire rá harapnak, majd mikor jól laktak, szépen elmegyek mellettük...

  Cáfolj ha nem így van.
 • Inhouse #5 2021. június 10. 08:22

  6
  @pixel: Csak preparált telefonokon működött, hardveresen ki volt szedve belőlük a kamera, a mikrofon és a GPS. Csak szöveges üzenetváltásokra volt jó, de azt elvileg titkosítottan csinálta és csak ilyen készülékek és az ezeken futó An0m app között. Pont úgy, ahogy eddig is csinálták, amíg az előző ilyen lehetőség el nem szállt. Ráharaptak erre, csak ezt meg az FBI fejlesztette. Mondjuk jó sokáig kussban kellett lenniük, semmi sem szivároghatott ki... Szép munka, na!
 • farrd #5 2021. június 10. 09:00

  7
  @pixel: :D Mit használ egy valamire való drogdíler? Hátha tanulhatok...
 • pixel #7 2021. június 10. 12:33

  8
  @farrd: szakmai titkokat nem árulhatok le... XD XD XD
 • yust #6 2021. június 10. 17:27

  9
  @Inhouse: pont ezt nem értem... a nagypályás szervezett bűnözésnek ne lennének beépített emberei, hogy ilyesmi kiderüljön? egy nagy, nemzetközi, éveken át tartó műveletet előttük titokban lehet tartani?
 • xsany 2021. június 11. 01:11

  10
  yust: Valószínűleg elbízták magukat egyrészt, másrészt azért a klasszikus maffiózók nem igazán it-szakemberek. A technikai tudás unalmas dolog. Nekik. De most majd csiszolgathatják ebbéli tudásukat pár évig nyugodtan.
 • Inhouse #9 2021. június 11. 08:46

  11
  @yust: Mondjuk én azt tippelném, hogy kevesebb beépített maffiózó van az FBI-ban, mint fordítva... De biztos van az a pénz, ezért nem túl sokan tudhattak róla.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!