Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

45 hozzászólás

 • theface 2019. január 25. 20:37

  10
  Még valami, 4:30 körül a félpucér fekás akció például kiemelhető pozitív példaként, mert nagyjából ilyen fellépést oktatnak.
  1 nem halálos lövés leadása, melytől a támadó megtorpan egy pillanatra, majd utána több rendőr közreműködésével megfékezik és nem pedig szarrá lövik.
 • [ törölt felhasználó ] #9 2019. január 25. 21:12

  11
  @theface: Ha a saját életedről lenne szó, lehet te sem a bizonytalant választanád.
 • theface #11 2019. január 26. 00:04

  12

  @Csirkeláb: az egész válogatásnál 2 esetben volt valós veszélyben a rendőr az utolsó kettőben, de ott is túlzásba vitték, a többiben felesleges volt a lőfegyver alkalmazása, elegendő lett volna csak a sokkoló. Több helyzetben is hátba lőttek menekülő embereket. Az, hogy miért menekült, az mellékes, egyszerűen többeket is hátba lőttek.
  Ilyenekért amerikába a rendőröket nagyon hamar menesztik, vagy súlyos fegyelmivel több hónapra felfüggesztik, fizetés nélküli szabadságra küldik.

  A bónusz jelentnél pedig az elkövetőt kérlek szépen a nyílt utcán végezték ki a rendőrök. Ha jól emlékszem az esetre egy drogdíler volt menekülőben aki persze fegyveres összetűzéstől sem riadt meg. Ha megnézed a videót amikor kiszállt a kocsiból és lőni kezdett és nagyjából 6:24nél meg volt az amitől az elkövető mondhatni le lett fegyverezve, ezek után cirka 11 másodpercig céllövöldéset játszottak a rendőrök értelmetlenül.

  Nekem van rendes fegyveres kiképzésem, nem laikusként beszélek a témáról :)
  Több magyar rendőr ismerősöm mondta, hogy nem egyszer mentek nekik heves családi vitákban, vagy betépett dorgosok, mégis ők testi kényszer alkalmazásával megoldják a szituációt és nem kell két földön verekedő idiótát fegyver elsütésével szétválasztani.

  Ahogyan sok másik poszt alatt is itt is csak ismételni tudom önmagam, az USÁ-ban rengeteg az alulképzett, valamilyen pszichológiai problémával rendelkező rendőr akik éles fegyverrel felszerelve van kiengedve az utcára. Az se sokat segít a helyzeten, hogy a fegyverviselési jog ott sokkal lazább mint mifelénk - alkotmányos jog.

  Testkamerát sem véletlenül kaptak, mely folyamatosan rögzíti az eseményeket a rendőr tudtán kívül és amikor intézkedés előtt bekapcsolja manuálisan akkor automatikusan a rendőr által rögzíteni kívánt intézkedéshez hozzá rakja a megelőző 30-60 másodpercet, beállításoktól függően.
  Ennek köszönhetően rengeteg rendőri túlkapásra derül fény, és egyre kisebb ezeknek a száma emiatt. Sajnálatos, hogy ez kellett hozzá, mert bizonyíték van ellenük ha netán nem a helyzetnek megfelelően cselekedtek.
  A rendőr dolga nem az, hogy szaladgáljon és lövöldözzön, hanem a törvénytisztelő állampolgárok védelme, a törvényeket nem tisztelőket pedig el kell fognia és a bíróság elé vinni ahol elítélik és a tettéhez képest megfelelő büntetést kapja, nem pedig piti kis tolvajokat kell agyon lőnie mert fekete, latin, stb.
 • kléni 2019. január 26. 00:20

  13
  Mindig is tudtam, hogy Arka multija vagy. xD Amúgy a bónusz rész vótmá, még oda is kommenteltem hogy mekkora ratyi, amiért szandizokniban nyiffant ki. :D
 • turosbatyu 2019. január 26. 06:37

  14
  Mi van ha nincsenek karjaim és besokkolok amikor rámordít ? Mire kimagyaráznám magam, már durrogna a Glock. :(
 • yust #12 2019. január 26. 08:08

  15
  @theface: Szerintem volt az több is mint 11 másodperc...
  Épp arra gondoltam hogy jobb, ha a temetésre nem megy rendőr, mert esetleg még ott is belelőnek párat...
 • tepi 2019. január 26. 08:10

  16
  Nem cukrozzák a taknyot
 • Gabor0827 2019. január 26. 12:02

  17
  Megint csak ugyanazt tudom mondani: két embernek van joga az ilyen videóknál véleményt alkotni.
  1. Aki már vett részt fegyveres konfliktusban.
  2. Aki ismeri az adott ország rendfenntartói gyakorlatát és szabályait.

  A többi mind csak okoskodás.

  Aki volt már ilyen helyzetben az pontosan tudja hogy nem szarakodhat lábon lövéssel, mert az aki fegyvert emelt egy rendőrre az mindenre elszánt. És ha nem állítod meg azonnal, és akár drasztikus fellépéssel, akkor annak roppant komoly következményei lehetnek, lásd kollégák sérülhetnek/halhatnak meg akár civilek is, vagy a sérült támadó ejthet túszokat.

  A dolog roppant egyszerű: a rendőr azt mondta hogy maradj a seggeden, akkor ott maradsz. Ha ellenállsz, akkor viseled a következményeket.

  Ha itthon is boldog boldogtalan vásárolhatná a fegyvereket mint a cukrot, akkor az itteni rendőrök is hamarabb lőnének.
  Érdemes megnézni az igazoltatást egy járőrnél. Odakint kicsatolják a tokot már az autó felé haladva, mert alapból feltételezik hogy fegyver van a sofőrnél. Nálunk meg sem fordul a rendőr fejében.
  A statisztikáról: azt is érdemes megnézni hogy hol sérül/hal meg a legtöbb rendőr lövöldözésben.
 • gyozo333 2019. január 26. 12:36

  18
  En teljesen jogosnak tartom ! Az idiota aki azt mondja hogy maskepp kellene ! Rengeteg olyan video is van fent ahol a rendornek meg eselye se nincs feltenni semilyen kerdest mert ilyen felsobbrendunek gondolo emberkek rogton lonek ! Szoval ha valaki 3x elmondja hogy ne mozdulj vagy kezeket fel igenis jogodban all leloni mert sajat eleted es masok elete fontosabb mint egy olyan embere aki kiszamithatatlan ! Nem mondhatod azt hogy elkerulheto akinek fegyvere van az mar eleve nem ep eszu ember ! Es nem is felnek hasznalni ! Sot ezeknel mind latszik is hogy felsobbrendunek kepzelik magukat mint Ci....ok , es Migr....ok , Valamikor erre tanitottak engem is a hataron hogy 3x elmondom majd lovok ! MErt hazat ugy kell megvedeni ! Es nem megengeni hogy egyesek onkenyesen uralkodjanak ! Ezek nem tisztelnek masokat ! En igenis hatalmat adnak itt is a rendoroknek mert ez meg nagyooon nem mukodik hogy egyre tobb a lopas betores erre fele is ,es mindenki tudja hogy kik is azok ! Te meg artatlan polgar nem sokmindent tehetsz ! Sot a mai vilagban mar az is eleg ha csak kart tesznek a dolgaidban ! Betoreseknel is az idoseket raboljak ki a cig...anyok ere felenk ! Es sajna par ev borton kezdik elorol , anyagi lelki karokrol nem beszelve mert ugysem tehetsz semmit ellenuk igy megteszik ! Igenis felsobbrendunek gondoljak magukat az ilyenek ! MIND LELONI !!!!
 • Gabor0827 2019. január 26. 13:22

  19
  Egy másik apróság: láttok pár összevágott videót, és ítélkeztek.
  Arról azonban halvány fogalmatok sincs hogy milyen előzményei vannak a fegyverhasználatnak.
  Arról nem tudtok semmit hogy miért kergették ezeket az embereket, miért akarták elfogni őket. Ami a videón egy röhejes utcai balhénak tűnik, az pont úgy lehet egy mészárlás vége is.
  Gyanítom nem egy Twix ellopásáért üldözték harmincan a terepjáróst.
  Azt sem veszitek figyelembe hogy odakint létezik egy olyan szabály amit 3 csapásnak hívnak. Vagyis aki már kétszer ült ugyanazért, harmadjára sokkal komolyabb büntetést kap.
  Ez sokan az életük árán igyekeznek elkerülni. Lehet az egy piti autótolvaj, tudva azt hogy ez lesz a harmadik húzása, inkább fegyvert ránt, mert úgy érzi nincs veszítenivalója.
  Egy rendőr ezzel áll/állhat szemben és nem azon fog filózni hogy technikásan kilője a másik kezéből a fegyvert, hanem azon hogy szeretne este nem az intenzíven nyugovóra térni...
 • jk88 2019. január 26. 22:33

  20
  Nem mindenkit, 3:50-nél nem lőtték szét a tagot, akit agyonnyomott a felboruló terepjárója. :D
 • Gabor0827 #20 2019. január 27. 07:44

  21
  @Ethical Hacker: Persze.

  1. Ha a "minap" történt, hogyan menthették máris fel? A vizsgálat néha hónapokig elhúzódik.

  2. Amikor kihívod a rendőrt, elmondja a diszpécser hogy húzódj a legbelső szobába és zárd magadra az ajtót.
  Ilyenkor nem rohanunk bele a tűzvonalba fegyverrel a kézben. Ha hero-t akarsz játszani, akkor menj ki a fegyverrel, rendezd le, odakint jogod van hozzá, de akkor ne hívj rendőrt, csak utána...

  3. A járőr ismeretlen területen keres ismeretlen, feltehetően fegyveres személyt! A tulaj hívta, nem "kolbászolt", nem "betévedt", tehát nem kell igazolnia magát, (pláne nem egyenruhában!) nem kell felfedned a pozíciód az előtt akit el akarsz kapni.

  4. Ne lázadozz, ne méregess [email protected] a rendőrökkel, és nem esik bajod. Ha azt mondják feküdj akkor feküdj, mert lehet hogy az utasítás nem baszogatás célú, hanem épp az életed próbálják megóvni... (Gyanítom nem voltál katona)
  Érdekes mód, az épeszű civilek azonnal a földre vetik magukat ahogy a rendőr a fegyveréért nyúl. Persze mindig akad egy-két barom aki úgy érzi jó ölet ellenfeszülni egy fegyveres embernek, mert annyira egyéniség.
  Meg kellene tanulni hogy a szolgálunk és védünk csak egy szlogen, ő nem az inasod, hanem egy felettes szerv, akinek a többség védelmében igenis joga van intézkedni feletted.
  Akinek ez nem tetszik költözzön Afrikába, ott kipróbálhatja milyen az amikor nincs "elnyomó kormányerő". Csak épp van helyette hatvanféle egyéb szervezet ami elvesz tőled mindent, mert nála a fegyver, és a létszámfölény...
 • Gabor0827 2019. január 27. 08:45

  22
  Pontosan tudom mit mondott a diszpécser, mert a diszpécser nem társalkodónő, előre megírt kérdéseik, és utasításaik vannak. Ezt pontosan közlik a betelefonálóval.
  (És ha kicsit keresgélsz megtalálhatod fent a neten is.)
  Ez begyakorolt, hosszú évek alatt kidolgozott eljárások rendszere, amit izommemória szinten belevernek az emberbe. Nézz meg pár tréning videót, netán ki is próbálhatnál egyet.

  Kritizálod egy rendszer hibáit, ám eszedben sincs tenni ellenük, egy fotelból oktatnád ki azokat akik nap mint nap az életüket teszik kockára hogy fenntartsák a rendet.
  És ennek itt most semmi köze a politikához, bármennyire is szeretnéd belevonni a témába.

  Tökéletesen működő rendszer sem volt sosem lesz. Pláne ha fotelharcosok osztják az észt olyan dolgokról amit sosem tapasztaltak, és amibe nincs belelátásuk csak egy harmadik ember véleményén keresztül.

  Senki nem mondta hogy nincs jogod a véleményedhez. Ahogy ahhoz is jogod van hogy tapasztalat/rálátás/tudás nélkül inkább megtartsd magadnak.
 • pepuccso 2019. január 27. 08:49

  23
  Már elnézést, tyúkszaros bűnözőkről beszélünk, akik eleve áthágták a törvényt és azért üldözték őket.
  Honnan tudod, hogy nem így van?
  Tehát, ha felszólít a törvény képviselője, hogy állj meg és te ellenszegülsz, akkor ne csodálkozz, ha lelőnek - ez is Amerika.
  Itthon azért nincs így, mert teljesen más a berendezkedés jogilag, történelmileg. A II. vh. után, a kommunista diktatúra kiépítői és működtetői/haszonélvezői a rendőrállam önkényét kihasználva nyomták el a lakosságot, eközben üldözték a bűnt is az egyenruhások - kialakult egy negatív attitűd a rendőrséggel szemben. '89 után a libsik elérték, hogy a rendőrnek ne legyen még annyi joga sem, mint azelőtt, ma a rendőr nem azért nem intézkedik keményen, mert nem tud, hanem, mert sok esetben a bűnözőnek lesz igaza.
  Ártatlanokat nem lőnek le olyan gyakorisággal, mint hulladék bűnözőket, azokba pedig nem is lőttek eleget...
 • Gabor0827 #26 2019. január 27. 09:17

  24
  @Ethical Hacker: A különbség az hogy én már használtam fegyvert, éles helyzetben is. Hosszú éveken át tanultam és gyakoroltam azokat az előírásokat amikre te minden rálátás nélkül rávágod hogy rosszak. Én nyögöm nap mint nap azoknak a sérüléseknek az emlékét amiket szolgálatban szereztem, azért hogy a hozzád hasonlók egy monitor mögül leszólhassák a munkánkat.
  A különbség az hogy én tudom miről beszélek, és nem dobálózok olyan hülyeségekkel mint hogy "vegyenek fel röntgenszemüveget", vagy páncélruhát.
  (Azért mielőtt legközelebb ilyet kiejtesz a szádon, ugorj el a Jászberényi út 77-be, és próbálj fel egy "páncélruhát". Ne az egészet csak a mellény részét. Érezd kicsit a súlyát, aztán képzeld el hogy az aki az életedet menteni rohan, az ilyet visel, csak még 3x nehezebbet.)

  Ez az a vélemény amit te hangoztatsz, ami alapján "suttyózod", és "balfaszozod" azokat akiknek ettől függetlenül meg kell védenie a te "tyúkszaros életedet" is!
  Mert legközelebb mikor körbeáll egy pár kisebbség hogy összeverjen, te se azt fogod kiabálni hogy "hívjanak suttyó balfaszt", hanem nagyon szépen fogod kérni a rendőri segítséget.
 • pepuccso #27 2019. január 27. 09:25

  25
  @Ethical Hacker: Látod, igazat beszélek
 • Gabor0827 #29 2019. január 27. 09:32

  26
  @Ethical Hacker: Tudod, roppant kíváncsi leszek ha egy nap egy bűnöző a te családodon vonul keresztül, akkor is ilyen lelkesen véded-e őt is majd, vagy azt fogod kérdezni hogy miért nem lőtték le mielőtt elért a családodig.
 • Gabor0827 2019. január 27. 09:46

  27
  Nem, te a rendőrök kezét kötnéd meg.
  Ne féltse a "tyúkszaros kis életét", mit árthat az a pici kis golyó, elvégre ezt vállalta, halljon "hősi" halált csak azért hogy megnyugodjanak a liberális lelkek.

  Abba bele sem gondolsz hogy az itthoniak kezét pont így kötötték gúzsba, olyan hangadók mint te, és őket meg a tehetetlenségük miatt szidjátok.

  Van sapka, nincs sapka.
 • pepuccso #31 2019. január 27. 09:48

  28
  @Ethical Hacker: Ne is fáradj, elfáradtál te már eléggé...
 • pepuccso #36 2019. január 27. 10:15

  29
  @Ethical Hacker: Jajj, ne mondj már ilyet! Hiszen elismerted: az igazságról írtam :D

  Mondjuk, nehéz lehet elfogadnod, miközben épp kielemzed az "ártatlanok" halálát, pölö egy nyugger mamiét, aki átrohan a járókeretével a bűnöző úr és a rendőr közt, aztán szitává lövik vagy egy csecsemőét, aki éppen arra mászik, amerre bűnöznek a bűnözők - hiába, nagy hiba van a rendszerben! El kell törölni... szerinted meg a hasonszőrűek szerint.

  A normálisoknak épp jó, ahogy van.
 • kléni #20 2019. január 27. 11:53

  30
  @Ethical Hacker: Haver, ne jusson eszedbe a videó alapján a hallássérültek védelmébe állni, ugyanis:
  - A videó összes jelenétől kétséget kizáróan látszik, hogy nem hallássérült egyik se. Vagy szemben állt vele a rendőr, vagy reagált valahogy a rendőr jelenlétére, vagy látta a fényt/szirénát, vagy elszaladt (amit csak akkor tesz, ha tudja, valaki elől valamiért szaladni kell), vagy volt a kezében fegyver. És ezt a rendőr is tudja.
  - A rendőrök, és egyéb szervek, pl. a mentősök is tisztában vannak azzal, hogy vannak siket emberek, számolnak is ezzel. Ez már nem a nácik birodalma, ahol a fogyatékosokat selejtnek tekintik akiket ki kell irtani, és semmit nem foglalkoznak velük. Nagyon jól fel lehet ismerni azokat a helyzeteket, amikben azért nem reagál valaki, mert fogalma sincs, hogy valami történik körülötte, vagy azért, mert leszarja. Ha nem is ebben a videóban, de máshol látható, hogy a rendőrök mindig úgy próbálnak helyezkedni, hogy szembe álljanak a gyanúsítottal, felteszem erre direkt ki vannak képezve.
  - Aki nem hall, az nem fog elrohanni egy rendőr elől, ha érzékeli. Pont a rendőr az, akiben a legnagyobb mértékben megbízhatunk, még akkor is, ha képesek jogtalan fellépésre. A nagymértékű hallásvesztés sok dolgot átalakít az emberben, türelmesebb és foglalkozóbb típus lesz. Első dolog közölni vele, hogy nem hallok, így és így tudok kommunikálni másokkal, ide álljon hogy lássam stb. Teljesen más a reflexünk, tájékozódási rendszerünk, mint más embereknek, ha egy rendőr akar valamit, azt érzékelni fogja a nem halló személy.
  Szóval, mielőtt példázol valamivel, tényleg nem árt, ha van benne tapasztalatod, vagy utánajársz. ;) kalap
 • Gabor0827 #39 2019. január 27. 12:34

  31
  @Ethical Hacker: Mond valamit a kifejezés hogy "teret nyer"? A küzdősportoknál ezt akkor használjuk ha valaki meghátrál de csak azért hogy legyen elég helye visszatámadni.
  Az hogy éppen háttal van, az nem azt jelenti hogy fél másodperc múlva nem fordul meg az addigra előkotort fegyverrel, vagy nem ejt túszul egy vétlen járókelőt.

  Amúgy mesélj, milyen lenne szerinted egy hatásos, azonnal bénító fegyver?
 • Gabor0827 2019. január 27. 12:38

  32
  Ja, a "többi helytálló"-hoz: autista, vagy egyéb szellemi fogyatékkal élő nem nagyon fog egyedül mozogni utcán. Ha mégis bekövetkezik, mondjuk elcsatangol, akkor annál ugyanúgy -mint a siketeknél- látszik a testtartásból, a viselkedéséből hogy zavart, így a
  rendőrök teljesen más eljárást használnak.
  De ez igaz a részegekre, és a drogosokra is.
 • Baleer 2019. január 28. 11:23

  33
  Vegyes érzelmekkel néztem végig. Nem mondom, hogy helytelenítem a végkifejletet, de jó pár alkalommal éreztem benne túlzást. (egész tárak kilövése... hátba... fekvőre stb...). Az egyik jelenetben milyen szépen látszik, hogy a sokkoló gyönyörűen tud működni (nyilván nem minden esetre értem).
 • Pinky the brain #39 2019. január 29. 11:43

  34
  @Ethical Hacker: figyelj... ártatlanok hallnak meg nap mind nap... pl. az utakon, elüti egy autó... akkor most tiltsuk be az autókat? vagy ott nincs hiba a rendszerbe... vannak akik lezuhannak szikláról, mert elmentek hegyet mászni...akkor most tiltsuk be a hegymászást? fölég, hogy haltak meg emberek, mert megpróbáltak másokat megmenteni, hegymászó baleset után...
  De elmesélek egy történetet amcsiéknál.. gyerekkori barátommal történt (hiszed ha akarod nem kötelező)... hajnalba, sietett kisautóval melózni, noname kisvárosba, Texasba... kamionsofőrként dolgozott... 35 mérföld a megengedett, ő sepri 60-nal... peches, mert nem alszik a zsaru.. megállítja, annak rendje szerint, elkéri az iratokat, visszaül a rendőr az autóba, írni a büntit... a tag, kelet európai hozzáállással, elgondolkozott, hogy elvesztheti jogsiját fuccs a melónak (gyerek stb...)... kiszállt az autóból, kapucnival a fején, zsebre dugott kézzel (hűvös volt na...) .. a rendőr is ...de ő már szökött az autóból, fegyverrel, üvöltve stb... a haver él, és el tudja mesélni... tudod miért... mert hasra vágta magát, nem okoskodott... sőt, miután oldódott a feszültség, a rendőr is megértette, hogy ez csak beszélni akar vele, nem akar rendőr vért inni, el is beszélgettek... és mondta a rendőr, hogy ott náluk naponta ölnek rendőrt...ilyent ne nagyon csináljon, ha kedves az élete... nem mondom, hogy nincs seggfej rendőr (mint minden területen itt is akadnak), de a legtöbb pont olyan ember, mint te meg én, aki a műszak végén haza szeretne menni, épen és egészségesen ... és naponta találkozni ezeregy seggfejjel, olyanokkal, mint te meg én, akik folyton tudják a tutit, és meg is mondják neki, mert legbelül te is tudod, ha egy rendőr megállít akkor van oka rá, de ki akarod szedni magad, mert hát csak súrolta a szabálysértést, (mert átszaladni az úttesten, nem szabálysértés, bazd meg, hanem csak sietek...oszt ha megöl egy barom, járja csak a rendőrséget, meg törvényszéket, miért ült aznap autóba a marhája) ... nekem speciel soha nem volt bajom a rendőrökkel... megállított, mikor szabálysértő voltam, elismertem, és képzeld, sokszor megúsztam figyelmeztetéssel... mert ember számba vettem, nem okoskodtam... tudtam, hogy elkúrtam, és vállaltam is! próbáld meg te is, nézd meg, emberszámba venni a körülötted élőket, lehet meglepődsz mennyire más a világ!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!