Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Afrika tíz legmodernebb városa

Lehetőségek és urbanizáció

„Vajon, melyek azok az afrikai nagyvárosok ahol a Közép-Afrikai származású migránsok csoportjai európai mintára civilizált életkörülmények között élhetnének?”

Ezt a mondat hangozz el nemrég egy barátommal folytatott migráció szkeptikus és kritikus hangvételű beszélgetésünk során. Az eredményről készítek most egy ismertető posztot azoknak, akiket érdekli a válasz. Ha a youtube videó- vagy google webkeresőben beírjuk magyarul vagy angolul azt, hogy „a tíz legmodernebb város afrikában” vagy „a tíz leggazdagabb város afrikában” több példát is találunk a feltett kérdésre. Az afro-vándorlóknak a legközelebbi modern város ott van valamelyik afrikai országban. Teljesen feleslegesen, jönnek Európába. Vagy mégsem? Ezekben városokban dolgozniuk kellene, míg a legtöbb európai országban – érthetetlen okokból – pénz és szociális segélyben részesít őket. Dolgozó európai lakossággal fizettetik meg az utaztatásukat, lakhatásukat, élelmezésüket miközben egyszerűbb és költséghatékonyabb lenne, ha megszerveznék az afrikai modern nagyvárosokba való migrációjukat. Ahol boldogan, békében, gazdagon, egészségesen élhetnének és gyarapodhatnának saját képességeik szerint a homogén afrikai környezetben, amihez könnyebben tudnának alkalmazkodni. A városok létszámnövekedése mindig gazdasági fellendüléssel jár, ha meg tudja szervezni a városvezetés. Sajnálatos módon az áthidalhatatlan kulturális és szociális ellentéteknek rengeteg ártatlan európai esett már áldozatul, amik elkerülhetőek lettek volna. Ez a megoldás mindkét fél számára előnyös lenne. Ráadásul ennek a progresszív megoldás következtében nagymértékű pénz szabadulna fel az Európai Unió tagállamaiban, amit az egészségügy, oktatás, úthálózat és gazdasági szektorok fejlesztésére lehetne fordítani, ami nagyon hamar, éreztetné a társadalmilag jótékony hatását. Sokkal hamarabb jelennének meg új technológiák amik megkönnyítenék a munkánkat. Minden őslakos, többgenerációs, történelmi háttérrel rendelkező európai megérdemelne egy ilyen Európát.

AfrAsia Bank és a New World Wealth sajátosan összeállította Afrika leggazdagabb városainak listáját. A legtöbb várost európaiak létesítették és fejlesztették, erre jó példák a Dél-afrikai Köztársaság volt búr-angol városai. Ezek a városok többsége nem önerőből érte el ezt a szintet rengeteg támogatást kaptak. Az épületek stílusa is ezt igazolja. Lista a következő [1]:

1, Johannesburg ([Új] Dél-afrikai Köztársaság) szerepel a lista élén feltételezett 245 milliárd dolláros összvagyonnal.

2, Kairó (Egyiptom) 140 milliárd dolláros vagyona.

3, Fokváros ([Új] Dél-afrikai Köztársaság) teljes magánvagyona 135 milliárd dollár.

4, Lagos (Nigéria) nem sokkal maradt le a dobogóról 120 milliárd dolláros összvagyonnal.

5, Nairobi (Kenya) az ország fővárosában 2,7 millióan laknak.

6, Luanda (Angola) az ország politikai, kulturális, pénzügyi és kereskedelmi központja, valamint a világ egyik legdrágább városa a megélhetési indexek alapján.

7, Durban ([Új] Dél-afrikai Köztársaság) ugyan csak egy milliárdosnak ad otthont, a magánvagyon így is több mint 46 milliárd dollár.

8, Pretoria ([Új] Dél-afrikai Köztársaság) városában élők 42 milliárd dollár magánvagyonnal rendelkeznek.

9, Casablanca (Marokkó) a kontinens hatodik legnagyobb városa, valamint itt koncentrálódik Marokkó termelőüzemeinek több mint a fele.

10, Accra (Ghána) az ország fővárosa egyben a legnépesebb is, valamint feldolgozóipari létesítményeknek ad otthont.

Érdekességként itt van Victor Mochere – „Afrika leggazdagabb városai a teljes vagyon 2020” cikke (victor-mochere.com) [2].

***

Nincs hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!