Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.The Principia Discordia, THE SACRED CHAO 00049-00050
Saddie LaMort fordításában.

A valóságot elképzelés-gyártó szerkezetünkkel - melyet "elmének" hívunk - olyan valóságról-alkotott-elképzeléseken keresztül nézzük, melyeket kultúránkból hozunk magunkkal. A valóságról-alkotott-elképzeléseket hibásan "valóságként" tartják számon, és a meg-nem-világosodott emberek folyton csodálkoznak, hogy mások, főleg más kultúrák másként látják a "valóságot". Csak a valóságról-alkotott-elképzelések változnak. A valódi (nagy I-s Igazi) valóság egy szinttel mélyebben van, mint az elképzelés.

A világra olyan ablakon keresztül nézünk, melyre négyzetrácsot (elképzeléseket) rajzoltak. Más filozófiák más rácsot használnak. A kultúrkör olyan emberekből álló csoport, akiknek a rácshálói hasonlítanak. Ablakon keresztül szemléljük a káoszt, és a rácsunk pontjaihoz viszonyítjuk, ezáltal értjük meg. A RENDSZER a RÁCSHÁLÓBAN van. Ez az Anerisztikus Princípium.

A nyugati filozófiák összehasonlítgatják a rácshálókat egymással, és új rácsokat hoznak létre abban a reményben, hogy megtalálják a tökéleteset, amely az egész valóságot magába foglalja és ezért (mondják a megvilágosodástalan nyugatiak)Igaz. Ez csak illúzió, ezt nevezzük mi, Eriziánusok az ANERISZTIKUS ILLÚZIÓNAK. Egyes rácsok hasznosabbak, szebbek, kellemesebbek, stb. lehetnek másoknál, de egyik sem lehet Igazabb a másiknál.

A RENDETLENSÉG egyszerűen nem-viszonyított információ, de ahogy a "viszonyítás", a nem-viszonyítás is egy elképzelés. A Férfi, mint a Nő csak egy nemekről alkotott elképzelés. Azt mondani, hogy a férfi-ség a "nő-ség hiánya", vagy fordítva, csak definíció kérdése, és metafizikailag nem fontos. A nem-viszonyítás mesterséges koncepciója az ERISZTIKUS PRINCÍPIUM.

Az elképzelés, hogy a "rend az igaz" és a rendetlenség hamis, vagy valamilyen módon rossz, az Anerisztikus Illúzió. Ugyanez a rendetlenségre vonatkoztatva az ERISZTIKUS ILLÚZIÓ.

Az igazság (kis i-vel) csak a rácshálóhoz viszonyulás definíciójának kérdése, az Igazság, a metafizikus valóság viszont független a hálóktól. Az egyik rácson keresztül a káosz bizonyos részei rendnek tűnnek, mások rendetlennek, de egy másikon keresztül más a rend és a rendetlenség.

17 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!