Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A 17 éves Brenda Ann Spencer unatkozott ezért lövöldözni kezdett 1979. január 29-én San Diegóban.

A Januári nap talán szürkébb és lehangolóbb volt a szokásosnál. A Grover általános iskolánál a diákok gyülekeztek reggel 8 óra körül, hogy beléphessenek az iskolába. Az igazgatót várták Burton Wragg-ot (53) aki hozta a kulcsokat, ahogy ott álltak a gyerekek tompa pukkanásokat hallottak. Valaki felsikoltott, más meg összerogyott. A gyerekek nem ismerték fel a helyzetet, csak nézték a társaikat tétován, hogy most ez mi? Esetleg valami csínytevés, játék? Petárdázik valaki, hisz nem rég volt új év. Nem értették.
Amikor már 4-5 gyerek elterült, akkor megrémültek és futásnak eredtek ki merre látott. A kiabálásra az igazgató odasietett, és rögtön látta baj van. Vérző kis testek hevertek itt-ott, azonnal odarohant az egyikhez, hogy felemelje de abban a pillanatban szíven találta egy lövedék - esélye sem volt. Ekkor rohant utána Michael Suchar (56) a gondnok, hogy elhúzza a helyszínről az igazgatót, de ő sem járt jobban. Egy lövés őt is leterítette. Eközben már többen hívták a rendőrséget segítséget remélve az ismeretlen lövöldöző ellen.

Brenda Spencer ezalatt kéjes örömmel töltötte újra a karácsonyra kapott Ruger 10/22 félautomata 22-es kaliberes távcsöves puskát, nem sietett a fiatal lány még legalább 500 lőszere volt, és várta a rendőröket.
A rendőrség hamar ki is ért és gyors tájékozódás után menteni kezdték a gyerekeket. Egyik rendőrtisztet meglátva a lány azonnal rálőtt és a nyakán találta el, akit ezután szintén ki kellett menteni.
Eközben egy riporter felmérve a helyzetet el kezdte hívogatni az iskolával szembe levő házakat, hogy látott, vagy hallott valaki valamit? Hátha a gyilkos nyomára bukkannak. Ez meg is történt. Brenda nappalijában megcsörrent a telefon, a lány felvette. A riporter megtudakolta, hogy hallott-e a lövöldözésről és látott-e fegyveres embert? A lány nevetve válaszolt, hogy igen! Méghozzá ő a lövöldöző és várja a disznókat (rendőröket), hogy minél többet le lőhessen közülük.
A riporter rákérdezett, hogy ez mégis mire volt jó? Miért kezdett el lövöldözni?
Brenda a következő döbbenetes választ adta -


"Semmi különös, csak utálom a hétfőt!"

A riporter átadta az információt a rendőrségnek, hogy melyik házat hívta, így a kivonuló SWAT egység körülvette az épületet. A lány 7 órás huzavona után adta meg magát. Több mint 30 lövést adott le, 2 ember meghalt, 8 kisiskolás súlyosan megsérült és egy kiérkező rendőr is.

Amikor elfogták a lányt először el sem akarták hinni, hogy ő tette. A lakás tele volt eldobált sörös ás whiskey-s üvegekkel, de a lány nem volt ittas. Azonnal őrizetbe vették és a nyomok alapján egyértelművé vált, hogy ő a tettes. A megdöbbentő esetet azonnal vizsgálni kezdték, hisz ilyen volumenű iskolai lövöldözés még nem történt.
Brenda vallomása is meglepő volt. Rossz kedvűen telt a reggele, és unatkozott. Utálta a hétfőket, ezért valamit tenni akart. Elővette az apjától karácsonyra kapott puskát (??karácsonyra puskát?? miért nem ruhát, vagy mást? Ami egy tinédzsernek kell?) Kinézett az ablakon és meglátta a diákokat, akiket "looser"-eknek tartott. Már az első lövés örömet okozott neki, úgy fogalmazott: a kacsavadászattól jó kedvre derült.
Később amikor ki akarták deríteni az okokat, kiderült hogy a lány szeretett lógni az iskolából és már hetekkel korábban jelezte a barátainak, hogy valami nagy dologra készül, ami benne lesz az újságokban. BENNE LETT! További orvosi vizsgálatokból kiderült, hogy bár nem elmebeteg, és beszámítható, de egy korábbi bicikli baleset során megsérült a feje. Az agyában egy kis helyen (temporális lebeny) bevérzés történt, ami még az eset idején is észlelhető volt, de ettől csak a depresszív hajlama nőtt, illetve később a bebörtönzésének idején epilepszia is gyötörte.

A bíróság az ügy súlyosságát nézve felnőttként kezelte a fiatal lányt, és nem talált enyhítő körülményt sem, hiába hivatkoztak az agysérülésre, és a nehéz gyerekkorára (elváltak a szülei). 25 évre börtönbe küldték. Először 1993-ban került újra meghallgatásra, de elutasították. Ezután 2001-ben, ahol azzal védekezett, hogy apja verte és szexuálisan bántalmazta, ezt a pszichológusok illetve a börtön személyzet nem tudta alátámasztani, hisz korábban erről sosem beszélt. Felmerült, hogy hazudik ezért újból elutasították a szabadon bocsájtásának kérelmét. 2009-ben megint az ítélő szék elé került, de a szavahihetősége megint csorbát szenvedett, ezért elrendelték, hogy 2019-ig ne is kérvényezhesse a szabadon engedését.

Jelenleg is a Kaliforniai női börtön vendégszeretetét élvezi, és egyáltalán nem biztos, hogy kiengedik. Az áldozatok hozzátartozói rendszerint tiltakoznak ez ellen.

29 hozzászólás

 • ratart 2018. szeptember 17. 10:25

  4
 • Luckye 2018. szeptember 17. 10:52

  5
  Hát, erre nem tudok Tetsziket nyomni, de grat Arkának a cikkért!
 • blaise21 2018. szeptember 17. 13:10

  6
  #16 Elég jó kaja lehet ott a böriben...netto megduplázta bent a súlyát :D :D :D
 • ArkaChopa #5 2018. szeptember 17. 13:11

  7
  @Luckye: most egy kicsit elszomorodtam :D
 • ArkaChopa #6 2018. szeptember 17. 13:12

  8
  @blaise21: az inkább x3
 • ArkaChopa #2 2018. szeptember 17. 13:13

  9
  @black235: ez a Bob Geldolf régen se (se most) tolt túl jó zenéket , pfff
 • black235 #9 2018. szeptember 17. 15:41

  10
  @ArkaChopa: Én Bon Jovi előadásábn hallottam először, csak később találtam meg hogy ki követte el. Bon Jovi előadásában nem volt rossz, bár ez ízlés kérdése.
 • ArkaChopa 2018. szeptember 17. 16:00

  11
  Egyébként a sok amerikai iskolai lövöldözés közül azért tűnt ez ki, mert ez mondják az elsőnek!
  Arra kíváncsi lennék, hogy ez a 17 éves csaj amikor elővette a mordályt, mire is gondolt? Mert nagy terve nem volt, se menekülésre se másra. Eszébe jutott az első lövés előtt, hogy itt bizony élete végéig egy 3x3-as cellában lesz? Ennyire rövidlátó lett volna a saját jövőjét illetően? Nem érdekelte, hogy a bezártság kínszenvedés? Sose mehet el sehová, nem lehet családja?
  Persze később lehet végiggondolta....vagy legalább is azt, hogy másként kellett volna tennie, megúsznia....Mert szerintem csak azt sajnálják az ilyen emberek, hogy elkapták őket, semmi mást.....
 • Malac 2018. szeptember 17. 17:24

  12
  De ha 25 év börtönt kapott, akkor hogy van még bent?
  Azt értem, hogy 93-ban a lejárat előtt adott be kérelmet, de a többi nem nagyon stimmel.
 • törölt felhasználó #12 2018. szeptember 17. 17:33

  13
  @Malac: Az nem stimmel, hogy aznap amikor lövöldözött, nem döglött meg...
 • ArkaChopa #12 2018. szeptember 17. 17:44

  14
  @Malac: kéne olvasni a szöveget wink, 2001-ben újból a bizottság elé ült, ahol hazugságokkal akarta menteni magát, ezért elkaszálták (olvasd el), utána 2009-ben szintén hazudozott, és 2019-ig elhalasztották a következő meghallgatást. A 25 év valószínűleg a legkorábbi szabadon bocsájtásának ideje. De mivel ilyenkor meghallgatják az áldozatokat is, és ha azok ellenzik ,akkor nem engedik el. Ez a megbocsájtásról is szól. Lásd Lennon gyilkosát, őt se engedték még el. Mark Chapman-t 20 évtől életfogytiglanra ítélték (valszeg itt is hasonló az ítélet) Chapman 9x kérvényezte a szabadulását, mindig elutasították....
 • törölt felhasználó #14 2018. szeptember 17. 17:47

  15
  @ArkaChopa: Az nem volt odaírva, amit most ideírtál, hogy ezért újra elkaszálták...Ezen siklott ki a röfi, mert ha nem olvasta volna, akkor nem is tudna kötözködni...
  Mindegy, én fél szavakból is :kiss:
 • ArkaChopa #15 2018. szeptember 17. 17:59

  16
  @törölt felhasználó: idézet tőlem a szövegből -
  "Először 1993-ban került újra meghallgatásra, de elutasították. Ezután 2001-ben, ahol azzal védekezett, hogy apja verte és szexuálisan bántalmazta, ezt a pszichológusok illetve a börtön személyzet nem tudta alátámasztani, hisz korábban erről sosem beszélt. Felmerült, hogy hazudik ezért újból elutasították a szabadon bocsájtásának kérelmét. 2009-ben megint az ítélő szék elé került, de a szavahihetősége megint csorbát szenvedett, ezért elrendelték, hogy 2019-ig ne is kérvényezhesse a szabadon engedését."

  Magyarul azt hazudta, azért ilyen nyomorult a sorsa mert az apja megerőszakolta, a későbbiekben mást hazudott. Ezért nem engedik el. Nem javult meg!
 • törölt felhasználó #16 2018. szeptember 17. 18:07

  17
  @ArkaChopa: Én felfogtam elsőre is,)
 • Malac #14 2018. szeptember 17. 18:24

  18
  @ArkaChopa: "On April 4, 1980, a day after her eighteenth birthday, she was sentenced to 25 years to life." Tehát nem szimplán 25 évet kapott, ennyi a lényeg. Amerikai jogrend nem kicsit tér el.
 • Aztaaaa.. #12 2018. szeptember 17. 22:45

  19
  @Malac: @ArkaChopa: Életfogytiglanra ítélték, azzal a kikötéssel, hogy legkorábban 25 év múlva nyújthat be kegyelmi kérvényt. 2019-ben már 39 évet lesz bent. Arka, nagyon jól látod. Ezek a gyilkosok nem azt sajnálják, hogy elkövettek egy borzasztó bűnt, hanem saját magukat. Nem volt még 17 éves, amikor elszabadult nála a pokol. Amennyiben normális lett volna a börtönben, tett volna azért, hogy mások ne kövessenek el ilyen szörnyűséget (megírhatta volna a történetét, levonva a tanulságot, hogy mit miért ne tegyünk, keressünk más kiutat, ha depressziósak vagyunk, stb), akkor jó eséllyel 25 év után szabad lett volna, pontosan azért mert nagyon fiatalon követte el. E helyett gondolom ott sem tudott normális lenni. Egyébként meg rohadjon meg a börtönben, annak a 2 embernek esélye sem volt, hogy tovább éljen.
 • Pocoknyuuu #19 2018. szeptember 17. 23:35

  20
  @Aztaaaa..: 17 évesen pont, hogy meg vannak zakkanva a fiatalok, mi is meg voltunk, csak nálunk szerencsére nem volt legális a fegyver. Ha az lenne, itt is előfordulna mindez, mint az USA-ban. 20 fiatalból tuti mindig van 1, aki hasonlóan mély depressziós, utál mindenkit, csak nincsen ilyen lehetősége.(most is ismerek ilyet, talán időzített bomba, talán nem) De idővel kinövi, ahogyan ez a lány is kinőtte volna. Egy 17 évest tényleges életfogytiglanra ítélni szerintem nem korrekt dolog. "amennyiben normális lett volna a börtönben", ki tud ott normális lenni, tudva azt, hogy élete végéig ott fog maradni, kapta a sok tanácsot, hogy miképp szabadulhatna, mondja ezt, vagy azt a meghallgatáson.
  A szülőket kellett volna börtönbe küldeni helyette, mert ez nem magától, spontán alakul ki egy gyerekben. Aki semmit sem vesz észre abból, hogy éppen mi történik a gyerekével, az a felelős szerintem.
  Én sajnos végignéztem egy gyerekkori barátom kálváriáját, az elvált szülőkkel, a teljes elhanyagolással, a csúcsokkal, mélységekkel, depresszióval, szerekkel. Együtt nőttünk fel, nem találta a helyes utat, hiába próbáltunk segíteni, kb. 4 évvel ezelőtt lett öngyilkos.
  Pedig értelmes srác lett volna. A szülők hibája, nem az övé, átlátva, ez teljes meggyőződésem.
  A nőnek lényegében semmi esélye, 20 év börtön után már senkinek, hiába is próbálna bármit, mihez is kezdene?
  Neki annyi, pedig tuti nem ördögnek született...
 • törölt felhasználó #20 2018. szeptember 18. 07:49

  21
  @Pocoknyuuu: Nem ördögnek... Angyalka...A te ismerősöd öngyilkos lett és nem gyilkos! Itt a szülők nem akkor hibáztak amikor elhanyagolták, hanem amikor vettek neki egy puskát, miután úgy elkényeztették, mint a rosseb. Lövöldözök, mert utálom a hétfőt...sálálá… Tényleg nem ördögnek született, de ha valaki ilyet tesz igenis egy életre vonják ki a forgalomból, ha már nem ölik azonnal meg! Mi is voltunk tinik, de nemhogy ilyet, de még garázdaságot és egyéb apró hülyeséget sem mertünk volna csinálni, mert lássuk be azért egy 17 éves bőven tudja mit szabad és mit nem... Ha meg nem tudja akkor beteg, ha meg betegakkor az kiderül és akkor elmegyógyban rohadna nem a kóterban. puff
 • Pocoknyuuu #21 2018. szeptember 18. 08:41

  22
  @törölt felhasználó: A gyilkost és az öngyilkost néha csak egy hajszál válassza el. Nem védeni akarom, mert az igazságszolgáltatásban szerintem az ősi módszer, a szemet szemért lenne a korrekt. Annak lenne igazán megelőző hatása! Ha ezért a tettért őt is agyonlövik, le van zárva a történet.
  De az, hogy valakit tényleges életfogytigra ítélnek egy fiatalon elkövetett egyetlen, zakkant pillanatért és ennyi idő elteltével is ugyanazt az embert látják benne szerintem nem helyes.
  Mások pedig egész életüket leélik vígan, többszörösen visszaeső bűnözőként, pár évet leszámítva szabadon??
  Szerintem nincsen egyensúlyban a kettő.
 • törölt felhasználó #22 2018. szeptember 18. 10:00

  23
  @Pocoknyuuu: Mert fiatalon egy zakkant pillanat... Igen és akkor engedjék ki, hátha lesz még pár zakkant pillanata. Normális embernek ilyen zakkanása soha nincs. A nem normálisért meg nem kár. Rohadjon is ott amíg bele nem döglik, ha már azonnal nem lőtték fejbe... Azoknak az embereknek a családjával zárnám össze két órára akiknek a rokonait megölte a kis ringyó...
 • ArkaChopa #22 2018. szeptember 18. 10:00

  24
  @Pocoknyuuu: de ezt a csajt épp azért nem engedik el, mert még zakkant. 30 év után is hazudozik, mintha nem számítana a szabadulás. ha bűnbánó lett volna, és bevallja hogy durva hülyeséget csinált, akkor már elengedték volna. De még most is csak ott tart, hogy másokat hibáztat a tettéért. Jelen esetben az apját, hogy őt zaklatta. Igaz erről 25 évig senki nem tudott...., szóval ez azért egy kicsit más. Ez az ember nem akar, vagy nem tud megjavulni. 25 év után se gondolta végig tette súlyát...
 • Pocoknyuuu #23 2018. szeptember 18. 11:29

  25
  @törölt felhasználó: @ArkaChopa: hát igaz, de mondjuk így távolról nem is lehet igazán belelátni. Minden dolog jóval bonyolultabb, mint aminek látszik. Lehet tényleg már nem is akar szabadulni. Jó poszt amúgy.
 • black235 #23 2018. szeptember 18. 17:19

  26
  @törölt felhasználó: Kötözködöm picit: Megfogalmaznád mi a normális ember?
 • törölt felhasználó #26 2018. szeptember 18. 23:44

  27
  @black235: Leírtam. Az, akinek ilyen kattanása soha nincs. A normalitás szintjéről nem esett ugyan szó, mert nem arról van szó, hogy egy [email protected]ó drogos normális mondjuk, de annál mindenképp normálisabb, mint aki ilyen mészárlást akárhányévesen tesz egy hétfő, vagy egy rozsdás gemkapocs miatt...
 • ArkaChopa #26 2018. szeptember 19. 06:24

  28
  @black235: egyébként ott lehetne kezdeni a normális ember definícióját, hogy az emberölés gondolatával élvezetből, - sem máshogy nem játszik el, nem hogy végrehajtja. A normális ember ilyesmire nem kíváncsi, sőt undorodik tőle mind testileg mind erkölcsileg. kalap
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!