Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Ahol a Scud típusú rakétakilövő állványokat, és járműveket tárolták. Egy esetleges atomháború esetén, innen indultak volna útnak ezek a kilövőállvánnyal felszerelt járművek, hogy majd az indítóterületről atomcsapást mérhessenek az ellenségre.
Az atomtölteteket egy közeli, szigorúan őrzött szovjet laktanyából kapták volna.

8 hozzászólás

 • kbarnabas70 2013. április 13. 22:51

  1
  Amit a cím alá írtál,abban egy kicsit kételkedem. Az a nagy hangár a film végén,szerintem egy sima javító műhely. Keszthelyen is ilyen volt,az még megvan a laktanyából. Scud rakéták Magyarországon? Meg,hogy a fejeket majd az Oroszok hozzák? Egy atomtámadás esetén lett volna rá idő? Odavinni,beszerelni,kivonulni,kilövési paramétereket beállítani,lőni. Hát nem tudom.
  Van Herend mellett egy volt Orosz bázis. Ez annyira titkos volt,hogy sok Orosz hivatásos katona sem tudott róla. Magyarok meg aztán pláne. Ott biztos,hogy volt atomrakéta,illetve egy esetleges háború esetén onnan irányították volna az egész Orosz haderőt. Amikor az Oroszok kimentek,a magyar Minisztériumi vezetés is csak akkor szerzett tudomást a bázis létezéséről. Akkor voltam katona,és az akkori Magyar Honvéd két oldalas cikket közölt róla. Mi is csak lestünk.
 • patti 2013. április 14. 18:59

  2
  @kbarnabas70:a járműveket itt tárolták,a tölteteket Herendről kapták.......volna!
 • zajza #1 2013. április 17. 00:41

  3
  @kbarnabas70: A hajagi bázis olyan titkos volt, hogy nap mint nap jártak fel arra turisták. :)
  És nem, nem volt ott atom, de még csak hasonló sem.
  Két helyen volt nukleáris töltet: Kis-Moszkva (nagyvázsonynál) és Kunmadaras, és az ideiglenes tárolókban.(Sármellék, Debrecen, Tab, stb.)
  Igen, valóban onnan lőtték volna ki, úgy ahogy mondod. Ott szolgált emberek szájából hallottam, nem olvastam, nem TVben láttam. :)
  A központi irányítóbázis, Nagytevel melletti laktanyából történt volna, nem Herendről. A herendi egy magasfrekvenciájú rádióbázis. BARS, amiből 4 volt Magyarországon. 27-én ott lesz Családi nap.
 • kbarnabas70 2013. április 17. 08:28

  4
  Igazad van, jobban tájékozódtál,mint én. Sármelléki laktanyában laktam két hónapot,akkor,amikor még ott volt a teljes haderő,de én nem láttam atomtöltet tárolót,pedig néhányszor bejártam a laktanyát. Az oroszok már akkor nem foglalkoztak vele,hogy merre járunk,mert eldőlt,hogy menni kell nekik. A Magyar Honvédban valóban megjelent egy cikk a herendi bázisról,de miután csak akkor mentek oda,amikor már nem volt ott semmi,lehet,csak találgattak. Az is érdekes,hogy odaengedték a turistákat. Itt Zala megyében az andráshidai radarállomásnál még a bámészkodást sem engedték,egyből kiszúrták az idegent,pedig voltak talán ötvenen,százan. A radart meg a körmendi útról meg lehetett látni,forgott éjjel-nappal. A laktanyai részt is csak egy egyszerű drótkerítéssel vették körül,tehát be lehetett látni. Az ott élő embereket ismerték,nem foglalkoztak velük,de az idegeneket elzavarták egyből.
 • zajza #4 2013. április 18. 00:37

  5
  @kbarnabas70: Igen, elég érdekes sztorik vannak, és mennyi van még, amiről nem is halottunk, pl ügynökök, kémek, családapán egyik napról a másikra eltűntek....
 • kbarnabas70 2013. április 19. 09:57

  6
  Az biztos,hogy ha az oroszok valakiről megtudták,hogy kém,az nem sok jóra számíthatott. Nagyon komoly volt náluk a kémelhárítás,meg még mindig az.
 • ra tata 2018. június 14. 22:37

  7
  Kedves @kbarnabas70 sármelléken nem a laktanyában tárolták a tölteteket. attol,hogy mit láttál és mit nem függetlenül a MN. rendelkezett célba juttató SCUD rakétákkal, a tölteteket az előttem hozzászóló igen pontosan bejelölte. Az meg,hogy kit küldtek onnan az függött az alkamazott technikától.Pl.ha a szentes melletti Tropó üzemelt /a Bars átjátszója volt/ 2 km-ig még a vakond is mélyebbre furt. Sármelléken nem tároltak semmit ezért necsodálkozz. A dunántult KisMoszkva, látta el töltetekkel. Tiszán innen pedig Kunmadaras volt a diler. A nagy hangár javitómühely mert itt tudták felállitot helyzetben nézni pl. a hidraulikát, tehát ezt is benézted. Tudod a nem létező Scud rakétások pedig Kazahsztánba jártak löni, Kapustin Jar-ban még ott van az emléktáblájuk is. Az atom-háboru sem ugy kezdődik ,hogy odavisszük, szerelgetjük stb. Nézzél amcsi katonás filmeket és a háttérben néha látszik DEFCOM 1-2-3-4. Az oroszoknál Grom.. Megvan hogy mikor mit kell végrehajtani,és ha órákon keresztül időjárást nyomatnak akkor a Tábori püspökkel IMÁRA. Ja Keszthelyen is voltak rakétások meg Törökszentmiklóson is .Tippelj a belmagasságra.
 • P.László 2019. május 20. 09:56

  8
  1971-1973--ig szolgáltam az MN 1480 Dobó István laktanyában. Második zászlóalj, 6. üteg. Koltai főhadnagy ütegparancsnok.
  Szerintem pontos tájékoztatás kapható az alábbi linken:
  azelfeledettlegiero.hu/az-mn-1480-nyomaban-tapolca-dobo-istvan-laktanya/
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!