Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az atomkor hajnalán, sokan tulajdonítottak gyógyhatást a radioaktivitásnak! :|

A múlt század elején kevesen tudták, hogy a radioaktív sugárzás káros. A téves megítélések miatt, gyógyító hatást tulajdonítottak neki, hol jóindulatból, hol anyagi haszonlesésből.
A legsikeresebb Tho-Radia termékcsoport volt amit Alexis Moussali fejlesztett ki. A siker fokozására és eladhatóságára bevett egy neve nincs háziorvost Alfred Curie-t aki csak névrokona volt a híres szakembernek. A hitelességet nem firtató emberek tömege vásárolta a termékeket. Sugárzó arcot (:D), feszes bőrt, energizálást ígért Moussali. Azzal próbálta meggyőzni a publikumot, hogy a sugárzó anyag , átadja az energiáját annak aki használja, és attól erőre kap sőt meg is fiatalodik! Éjszakára még rádiumos takarót is bevetettek. A termékek rendkívül drágák voltak, de hamar felkapott lett, akik a hagyományos gyógyászatban nem bíztak.
Egy másik termék a Radiendocrinator amit 1930-ban 150 dodóért árultak, és potencianövelést erőtől duzzadást ígért!
William J. A. Bailey által készített, terjesztett, és forgalmazott Radithor minden gyógyírra jó volt, kezdve a náthától a cukorbajig. Bailey olyan reklám fogást vetett be, hogy a háziorvosoknak 17% kedvezményt adott, ha felírták valakinek. Jól kerestek! A leghíresebb áldozatuk Eben McBurney Byers sport ember volt, aki vakon hitt a radioaktív gyógyításban. 1927 és 1930 között igazolhatóan 1400-1500 üvegnyi Radithort ivott meg. Amikor rájött, hogy talán nem jó a pia addigra szétrohadt az állkapcsa, fogai kiestek, agyában tályog keletkezett, állandó görcsök kínozták, míg 1932-ben sok kín után meghalt. Ólom koporsóba temették. kalap De a botrány még nem rengette meg az áltudományos orvosok hatalmát. Bailey 1949-ben halt meg , rákban - a saját terméke áldozata lett.
Sorolhatnánk tovább a Rádiumos fogkrémeket (Doramad, amit a náci Németországban forgalmaztak 1944 körül) amelyet hatásos baktérium elleni hatással reklámoztak, fogpótlásokat amik merész zöld színben derengtek. A legmeghökkentőbb a Rádiumos csokoládé hasmenésre. Nem beszélve a Rádióaktív óvszerről, ami a maga nemében végül is használható termék wink csak nem úgy ahogy gondolták. A Vita kúp is hasonló termék volt, amit mind a nő és férfi használhatott, amivel energikusságot jósoltak. Ezenkívül Rádióaktív játékok Radiumscope pl. vagy Atomic Energy Lab.
A 60-es évekig az órák bírták, amelyeknek a számlapját kezelték valamilyen sugárzó anyaggal. Ehhez tartozik az egyik komoly eset is, de még 1914-ből . Amikor is az Undark nevű festékkel kezelték az órák számlapjait. Azokon még éjjel is tökéletesen látszottak a számok. A festő asszonyok pedig mindig megnyalták az ecsetet, így jelentős Rádiumot nyeltek. Gyorsan és sokan betegedtek meg, természetesen eltussolták az ügyet. A cégnek (United States Radium) persze mindig volt valami orvosa, vagy kémikusa aki hitelt érdemlően cáfolta a rágalmakat. Végül a 30-as években szolgáltattak igazságot a média nyomására, amikor már a bíró is el akarta tussolni az ügyet.
De még ezek után is bőven voltak ügyek, és a különböző termékek újra és újra előkerültek. Babagyapjú, világító energizáló étkező üvegtál, a vége felé pedig gyógybarlangok (50-es évek), legtovább a 70-es évekig egy cipőröntgen bírta, amellyel pontos lábbelit készítettek. Végül a sok eset láttán és a média hathatós bizonyító cikkei hatására, minden ilyen kísérlet és termék elbukott.
Most elgondolkodhatunk milyen új termékek vannak az orvosi piacon amiről keveset tudunk. grat

3 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!