Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Shackleton 1914. augusztus 6-án hajózott ki Plymouthból, Angliából Buenos Aires felé. kalap

Ez volt a hajó első jelentősebb útja megépítése óta. Az Atlanti-óceánon át vezető út több, mint 2 hónapig tartott. Buenos Airest 1914. október 26-án hagyták el, ekkor a Déli-Georgia-szigeteken lévő Grytviken bálnavadász település volt az úticél, ezt kívánták kiindulópontként használni Weddell-tenger és Antarktisz felé. November 5-én érkeztek meg a szigetre és december 5-én hajóztak ki Antarktisz felé.
Két nappal később a hajó jégtorlaszok közé került, amik megnehezítették az előrehaladását. Heteken keresztül hajóztak a jégmezőn át, kevesebb, mint napi 30 mérföldes sebességgel. 1915. január 15-re 200 mérföldnyi távolságban voltak a Vahsel-öböltől, ami az Antarktisz felé tartó útjuk végpontja lett volna. A következő napokban olyan erős jégzajlás közé keveredett a hajó, hogy folyamatos előrehaladás helyett előre-hátra mozgással tudtak csak haladni.
Január 18-án egy szélvihar segített a jégtorlasz felszámolásában és a hajó tovább tudott haladni, de néhány órával később újabb jégtorlaszok keletkeztek, amik különböztek az előzőektől. Újabb szélvihar támadt, mely 6 napon keresztül dühöngött, és a teljes jégmezőt összetömörítve nyomta a szárazföld felé. Az Endurance befagyott a jégbe. A személyzet nem tudott mást tenni, mint várni egy ellentétes irányú szélre, ami reményeik szerint széttörte volna a jégmezőt. Ez nem történt meg, a hajó hónapokra ottragadt a Weddell-tengeren. Amikor a jégtáblák elkezdtek összetöredezni, a hajó nem bírta a nyomást, és 1915. október 27-én összetört, a személyzetnek el kellett hagynia. Ekkor a déli szélesség 69° 05', és a nyugati hosszúság 51° 30' fokán álltak.[2] Majdnem egy hónappal később, november 21-én reggel a hajó teljesen elsüllyedt. A legénység tagjai 1916 augusztus 30-án menekültek meg hosszú megpróbáltatások során.

5 hozzászólás

 • Henti82 2015. október 14. 00:06

  1
  #15 Nesze neked Pete Tong rotflrotfl
 • _V_ 2015. október 14. 00:31

  2
  Ezek aztán fából voltak faragva! kalap
 • ArkaChopa 2015. október 14. 06:24

  3
  Korrekt és jó poszt grat. Egy kis kiegészítő térkép az útvonalról
 • furotorony 2015. október 14. 11:46

  4
  és nem féltek a jegesmedvéktől! rotfl
 • Hölmö 2015. október 14. 12:42

  5
  A megmenekülésükhöz annyi plusz infó, hogy a hajó elhagyása után ahol a jégen lehetett, szánokkal, a nyílt vizeken csónakokkal értek el az Elefánt szigetre. Itt a csónakokból kunyhót építettek, de öten Shackletonnal együtt egy "közeli" szigetre hajóztak át, ahol bálnavadásztelep volt. El is érték a szigetet, de a túloldalát, ezért gyalog kellett eljutniuk a telepre gleccsereken, hegységeken keresztül. A telepről a jég miatt hajóval nem tudtak visszatérni az Elefánt szigetre, csak az ötödik próbálkozásra. A szigeten maradottakat így több, mint 4 hónap után mentették meg Shacletonék. Az expedíció összes tagja túlélte az utat.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!