Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A rézfaszú bagoly (Bubo L. cuprumpenis) az állatok országába, gerincesek törzsébe, a rémmadarak osztályába és rézfaszúak törzsébe tartozó állatfaj.

Előfordulása
Természetes élőhelye az Oktatási Minisztérium webegypontnullás szervere. Előfordul még a Nemlétező Hírességek Kiállításán és a rézfaerdőkben is, ahol a rézfán fütyülő rézangyalokat idegesíti. (A rézangyalokat egyebekben a rézfa-szú is idegesíti, amely kirágja alóluk a rézfát. Ilyenkor a rézfaszú bagoly élőhelye is veszélybe kerül.)
.
Jellemzői:
Testét golyóstoll fedi. Ez elég kényelmetlen lehet neki. Különleges testrésze a rézfasz, mely a saját helyén helyezkedik el.
.
Legjellemzőbb tulajdonsága, hogy éjjelente rézfaszával kopog a gyerekszobák ablakain. Ezzel egyetlen célja, hogy a szerencsétlen gyerek ne tudjon rendesen aludni, esetleg infarktust kapjon. A gyermekpszichiátriai szakirodalom ezt a jelenséget berezelésnek nevezi. Ezért szokták vele a szülők a gyerekeket ijesztgetni.
.
Természetes ellenségei a radai rosseb, a fába szorult féreg, és a Homo metaloholicus Zamolyiensis (ld. lentebb). A természetben rézfát, ha azt nem talál, akkor halványlila dunsztot, vagy rézkilincset eszik. Természetes barátai közül a legfontosabbak a győkérfejű mamópapóca nevű faj egyedei, akik szaporodását nagyban elősegítik.
.
Ökológiailag a noxhibicionisták közé sorolható.
.
Tartása
Emberi tartásra teljes mértékben alkalmas, bár semmi értelme otthon tartani. Háziállatként tartásának feltételei:
1. Naponta akár többször is rézből készült kilincset kell neki adni. Más táplálékot nem igényel.
2. A kalitkájának, ketrecének legalább egyik oldala legyen üvegből, hogy a bagoly rézfaszával kényelmesen kopoghasson rajta.
.
Megjelenése a kultúrában
- Irodalomban
Harry Potter és a rézfaszú bagoly (Harry Potter and the Copperdick Owl) című besztszeller egyik főszereplője.
- Zenében
Spatzen Jodler Sextett : Rézfaszú bagoly című világhírű számának címadója.
.
Jelentősége
Régen az elemi réz előállításának fontos kelléke volt. Rézfaszát levágva ugyanis vegytiszta rezet kapunk. Manapság a réz előállítása kohókban történik, rézércből, így a bagoly megtarthatja a faszát.
.
Fokozott védelem alatt áll
A faj veszélyeztetett, mivel a kisebbségi vandálok erősen megritkították az állományt, az állat értékes réz testrésze miatt, amiért sok pénzt adnak a hulladéktelepeken. Így az, aki ilyen bűncselekményt követ el, nagyobb kárt okoz, mintha letépne másfél kiló homoki árvalányhajat vagy fél kiló szúnyoglábú bibircsvirágot.
.
Forrás:
http://unciklopedia.org/

13 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!