Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az egész az I. világháborúban kezdődött és ott is ért véget! :|

A rettegett U-boat-ok megjelenésével az első világháború tengeri hadviselése a Németek oldalára dőlt. A tengeralattjáró kinézte a hajót, becélozta és kilőtte, anélkül hogy ő látható lett volna. Norman Wilkinson azonban rájött, hogy szúrhat ki a Németekkel. Ha álcázó festéssel(kamuflázs) fedik be a hajót akkor még a jó szemű német tengerészt is meg lehet zavarni. A csillogó hullámok közt nehéz megállapítani a sebességét, méretét és haladási irányát. Ez egészen jó terv volt, mindaddig amíg be nem vezették a Sonar-t! :D

9 hozzászólás

 • Wrecksearcher 2016. február 16. 10:08

  1
  A rohamsisakok is hasonló álcát kaptak.
 • kisokka 2016. február 16. 10:17

  2
  #18
  Nem vagyok nagy tengerész, csak ezeket a színeket nem értettem sose. Azért egyszer megnézném, hogy távolról minek tűnik egy piros, vagy rózsaszín absztrakció.
 • ArkaChopa #2 2016. február 16. 10:20

  3
  @kisokka: igazából nem is a hajó felismerése a gond, mert azt látják, hogy úszik. Inkább a távolban a színkavalkád, vagy csíkozott minták megzavarják a pontos helymeghatározást. Kb. mint a zebra esete és az oroszlán esete. 10-ből egyszer bejön talán...
 • kisokka #3 2016. február 16. 10:31

  4
  @ArkaChopa: Ez rendben van, csak kíváncsi lennék, hogy mit lehet abból látni. A hanglokátort nem véletlen találták, szóval érdekelne, egy ilyen távoli célpont miként fest.
 • ArkaChopa #4 2016. február 16. 10:46

  5
  @kisokka: Az eredeti cikk szerint a távolban zavarosan, pontatlanul lehetett meghatározni a hajó helyét, mozgását és irányát, ez egy torpedóval szemben nagy előny, főleg, hogy periszkóp magasságról beszélünk, tehát nem egy másik hajó 4-5 méter magas fedélzetéről. Ezeket még a sonar megjelenése előtt használták, amúgy a sonar megjelenését lehet pont ez segítette elő.
 • paraj 2016. február 16. 12:52

  6
  Mintha láttam volna 2.vh-s hadihajót is ilyen kamuflázs-izével. Szonár meg radar ide vagy oda, ha optikailag zavarja a tűzparancsot kiadó periszkópos embert az mégiscsak jelent valahány % plusz esélyt a hajónak, nem?
 • ArkaChopa #6 2016. február 16. 13:14

  7
  @paraj: De, és emiatt találták ki, a hiba százalékról nem írtak, de én olyan 1 a 10-re saccolom.
 • JohnFly 2016. február 16. 14:05

  8
  Kis pontosítás. A kamuflázs festést a hajóknál a második világháborúban is használták a szövetségesek, ugyanis a németeknek nem volt szonárja, sem radarja, csak a háború legvégére, viszont nagyjából 42 tájára rájöttek, hogy a "marine grey" festés a legalkalmasabb a hajó elrejtésére a tengeren.
  Ezt használják azóta is.
  Az első VH-ban még színes mintákat használtak, és azoknak hatékonysága főleg a flottában hajózó hadihajók számára volt jelentős, illetve a konvojokat kísérő rombolók használták.
  A második VH-ban Ez a kamuflázs viszont már szinte kizárólag csak szürke-fehér mintázat volt, és többnyire a hadihajó felépítményét volt hivatott "fedezni".
 • kléni 2016. február 16. 15:00

  9
  Ma ezt modern művészetnek nevezik.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!