Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Phineas P. Gage az első dokumentált nem orvosi lobotomiált ember.

1848. szeptember 13-án szörnyű baleset érte. Gage éppen egy szikladarab kirobbantásához készülődött (mint vermonti vasúti pályaépítő), mikor a lőpor berobbant és a hétkilós, 2,5 cm vastag, tömővas keresztülment a fején. Pár perccel később Gage beszélt, sétált kis segítséggel, illetve anélkül, és kocsiba ülve megtett 1 km-t a lakásáig. Lassan épült fel szeptember 23-tól október 3-ig félkómás állapotban volt az agyát érő nyomás következtében. Egy hónappal később már sétált fel és le a lépcsőn és a ház körül.
A baleset előtt tisztelettudó vallásos ember volt, viszont utána drámai változáson ment át. Udvariatlan, trágár, hamar haragra gerjedő, perverz alakká vált. A baleset során károsodott (lobotomia) a frontális lebeny, mely az érzelmek felső kontrollját valósítja meg azzal, hogy gátló hatást fejt ki az agresszivitásért felelős struktúrákra.
Az eredeti Gage megszűnt létezni, átalakult.
Jelentősen átértékelődött az akkori orvostudomány aggyal kapcsolatos ismerete ennek hatására. Később ez alapján fejlesztették ki az orvosi lobotomiát.
Egy konklúzió. Egy komoly agysérülés is túlélhető. De mi lesz a személyiséggel?
:|

20 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!