Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Mitől csíp a paprika ? :D ( ha valaki nem tudná )

A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámaiban a Scoville-skálát.
A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.
A csípősség Scoville által kidolgozott eredeti módszere a Scoville organoleptikus tesztje. Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a "csípést" a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni; a csípősséget a Scoville-skálán a hígítás mértéke adja meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák (például a zöldpaprika) Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős. A másik végletet képviseli például a Habanero chile, az egyik legerősebb paprika. Ennek 300 000 feletti SHU értéke azt jelzi, hogy a kivonatot több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.
A Scoville-féle organoleptikus teszt legnagyobb hátránya a pontatlanság, mivel szubjektív emberi érzékelésen alapul.
A fűszerek csípősségét (erősségét) napjainkban általában nagy teljesítményű folyadékkromatográfiával állapítják meg (HPLC, high performance liquid chromatography). Az eljárás együtt méri a különféle csípős anyagokat, és koncentrációit csípősségük intenzitásával súlyozza. Ennek eredményét nem Scoville-, hanem "ASTA csípősség-egységben" fejezik ki.
Nagyjából egymilliomod rész kapszaicin felel meg 15 Scoville-egységnek. Ez az átszámítás hozzávetőleges: körülbelül 20–40%-kal alacsonyabb értéket ad annál, amit Scoville eredeti módszerével kapnánk.

7 hozzászólás

 • furotorony 2014. augusztus 7. 11:59

  1
  Mit kell ennyit okoskodni? Azért csíp a paprika, mert csípős xD
 • TonyEricsson #1 2014. augusztus 7. 17:18

  2
 • atha 2014. augusztus 7. 20:46

  3
  Kaptam Mexikóból jófajta Habanero krémet mert a barátom aki rendelte bármennyire is rajong a csípősért, ezt már nem bírta!
  350.000 scoville erősségű, az Erős Pista (ami nekem inkább sós Pista) 8000 scoville.
  Egy késhegynyi egyesek számára teljesen ehetetlenné tesz egy egész kondér levest!
  Befelé még bírom valahogy de kifelé nagyon fáj!
 • kisokka #3 2014. augusztus 7. 21:32

  4
  @atha: Szeretem én is az erőset, csak az a baj velük, hogy hamar hazavágják az ember gyomrát. Az ánuszrózsáról nem is beszélve:D
  Manapság azért finoman bánok az ilyesmivel, már nem is bírom annyira, mint régebben.
 • atha #4 2014. augusztus 8. 04:41

  5
  @kisokka:
  Igaz!
  Mióta ezzel a huncut cuccal turbósítom az ételt azóta kifelé vannak gondok. A legutóbb hogy egy hétig ettem a vadhúsokhoz annyira fájt kifelé hogy inkább lemondtam róla egy hónapig.
  Intenzív társasági viccfaktor.
  Késhegynyit mindenki faszán bekap brahiból, aztán jön az ijedtség! :-)
 • don kartács #5 2014. augusztus 8. 06:56

  6
  @kisokka: @atha: Carolia Reaper 1,569,300 scowille . Ebből toljatok egy késhegynyit , és aztán a láng csapjon ki a picsátokon :D
 • pnshen 2014. augusztus 8. 11:12

  7
  Szeretem a csípős dolgokat, persze módjával. Egy alkalommal találtam nem is drágán habareno-t szárítva (egyben). Nagyon "jól" (jó módon) csípett, és nem volt túl erős. Valószínűleg nem az volt, mert még úgy is ki kellett volna égetnie a tányért, hogy a szárítással sok erő elmegy.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!