Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Négyszázezer éves ember DNS-ét sikerült rekonstruálni egy spanyol barlangban talált csont alapján. Az egyedülálló genetikai eljárás segítségével a távolabbi múltban követhetjük őseink nyomát.

Az eddig szekvenált legidősebb emberi genom "mindössze" 70-80 ezer éves volt: a neandervölgyi és a modern emberhez közel álló gyenyiszovai emberekhez tartozó kislányé. Az észak-spanyolországi atapuercai Sima de los Huesos (Csontok szakadéka) lelőhelyen talált DNS elemzése alapján kiderült, hogy ez az emberféle a délnyugat-szibériai Altaj-vidéken élt gyenyiszovai emberrel van rokonságban, nem a neandervölgyivel, amelynek pedig számos megkülönböztető jelét viselik a barlangban talált csontvázak is.
"Az eredményt azt mutatja, hogy a neandervölgyi és a mai ember bonyolult evolúción esett át. Remélem, hogy az újabb kutatások révén tisztázni lehet egyrészt a Sima de los Huesosban talált emberfélék, másrészt a neandervölgyiek és a gyenyiszovaiak közötti genetikai kapcsolatot" - emelte ki közleményében Juan-Luis Arsuaga, a madridi Emberi Evolúció- és Viselkedéskutató Központ igazgatója, a tanulmány egyik szerzője.
A harminc méterre a föld felszíne alatt fekvő, magas nedvességtartalmú és szinte állandó 10,6 Celsius-fok hőmérsékletű Csontok szakadéka a középső pleisztocén kor legnagyobb emberikövület-lelőhelye, a kora hozzávetőlegesen 500 000-120 000 év. Az állati csontokon túl Juan-Luis Arsuaga és csapata legalább 28 emberféle csontvázát emelte ki innen.
Ezeket az emberféléket a szakemberek korábban vagy a heidelbergi emberhez (Homo heidelbergensis), vagy a korai neandervölgyi emberhez sorolták. A kutatóknak korábban soha nem sikerült rekonstruálni a DNS-üket, amíg Matthias Meyer és csapata, a lipcsei Max Planck intézet munkatársai az ősi, erősen megrongálódott DNS-ek rekonstruálására ki nem dolgoztak egy új technológiát.
Arsuagával együttműködve a német szakértők 2010-ben kezdték el elemezni - sikerrel az új módszerükkel a Csontok szakadékában talált több mint 300 ezer éves medvemaradványokat. Ezután fogtak neki az ott talált emberi maradványok elemzésének. A combcsontból származó kétgrammnyi por segítségével helyreállították az energia előállításában és elraktározásában szerepet játszó mitokondrium nevű sejtszervecske DNS-ét. A mitokondrium-DNS csak anyai ágon öröklődik, és nagyon hasznos egy faj evolúciójának nyomon követésében. Ezután már csak össze kellett hasonlítani ezt az anyai DNS-t a neadervölgyiekével, a gyenyiszovai emberekével, a modern emberekével és más főemlősökével.
A Nature című brit folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint a genomban a közelmúltbeli mutációk hiánya arra enged következtetni, hogy ez az emberféle 400 ezer éve nyugszik a spanyol barlangban, és bár több közös vonása van a gyenyiszovai emberrel, az időszámítás előtt mintegy 700 ezer évvel fejlődött ki.

9 hozzászólás

 • cancer 2013. december 7. 23:46

  1
  Én azon a véleményen vagyok, hogy az emberiség nem majmokból fejlődött ki. Szerintem mi már egyszer valahol tönkrevágtunk egy bolygót és pár embernek még sikerült megpattannia a vég előtt. Itt kötöttek ki a földön és kezdtek új életet.
  Így fog történni velünk is. Hamarosan cuccolhatunk a következő bolygóra ahol meglesznek az élet feltételei. xd :)
 • adriai6 #1 2013. december 8. 00:03

  2
  @cancer: es kedzhetjuk a pusztitast ott is mint a foldon:(
 • sxxavier 2013. december 8. 08:57

  3
  Tényleg nem a majmokból fejlődött ki az ember, csupán közös az ősünk. Az ideutazásos-teória... Hát érdekes. Igazából nekem csak az a furcsa benne, hogy akkor miért következett be a "felejtés"? Persze, biztosan lehet magyarázatot találni. (Elpusztult a bázis, szándékosan küldtek nem-szocializált egyedeket)

  Szvsz valőban a "bölcsőben" vagyunk, és még hosszú tanulási folyamat áll előttünk. Sajnos azt érzem, hogy a következő 100-200 év az emberiség szempontjából vízválasztó lesz. Ismerve az eddigi történelmet, szerintem az emberi populáció jelentős része (és vele együtt a bioszféra nagy része is) visszavonhatatlanul elpusztul. Hogy utána mi lesz? Ha szerencsénk van, és az emberiség valóban értelmes faj, akkor megerősödik, és talán nem felejti el, hogy észnél kell lenni. Ha nincs, akkor felesleges bármiről is beszélni.
 • jetlimester #1 2013. december 8. 09:58

  4
  @cancer: Pedig tényleg a majmoktól származunk. Nézd meg a romákokat, meg a politikusokat! Nem lehet véletlen. rotfl :beer:
 • HUBERTUS 2013. december 8. 09:59

  5
  Szerintem is valami hasonlo tortent, mint amit Cancer allit. Ha peladul a mai nappal tortenne egy katasztrofa ( emberi hibabol ), szinten az a helyzet allna fent, hogy az emberek elkezdenenek felejteni, mivel minden tudas megsemmisulne a vele hozza ertokkel. Keves ember van a foldon aki ert valamihez, ert ahoz ami a jelenlegi eletformat fent tudja tartani. Ide tartozok en is es ti is, vagy ti tudjatok hogyan kell a legalapabb dolgokat eloallitani? Egy rakas dolog eltunne, egy halomnyi tudassal es maris a kopattintasnal tartanank. Igy mehet ez vegbe tobb millio eve vagy ha nem tobb, az ember eler egy bizonyos fejlettsegi szintet, ahol mar nem fejlodik tovabb, hanem kiirtja magat, majd kezdodik elulrol...Jelenleg pl annyira fuggunk a villamos energiatol, hogy ennek hianya milliok eletebe kerulhetne.
 • HUBERTUS 2013. december 8. 13:05

  6
  @pbalage: Ez pontosan ugy van ahogy irod. A foldkaparo afrikai banda pedig tulelne, de semmilyen civilizaltnak mondhato tudast nem vinne magaval tovabb, csak a tuleleshez szukseges tudast, en meg ketlem, hogy kozuluk alakulna-fejlodne ki egy pl mai tudassal rendelkezo ( nem a szocsialis segelybol elo ) ember. Regebben eszembe jutott mar ez az elmelet amit itt most vitatunk es most, hogy ti is felvetettetek, meginkabb elgondolkodtat. Azok a dolgok ( epuletek-barlangok-femek-otvozetek stb.)amelyeket manapsag fedeznek fel emberek, szerintem egy epp a mienkhez hasonlo, inkabb egy fejletteb civilizacio hagyta hatra, miutan kiirtotta magat. Gondolok itt a piramisokra, Moricz Janos altal felfedezett perui barlangrendszerekre es meg sorolhatnam.Szamomra a legerdekesebbek azok a fem otvozetek, amelyekbol preciz szerszamok keszultek, viszont kivitelezesuk mai technologiaval is lehetetlen.
 • amuba 2013. december 8. 23:42

  7
  Mi vagyunk a majmok..
 • adriai6 #8 2013. december 9. 01:50

  8
  @amuba: csak ti ! rotfl en nem :D
 • SzikraHuszár 2013. december 9. 07:12

  9
  Lehet, hogy ez régi lelet, de a magyarok már előbb ismerték a rovásírást :P xD
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!