Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Egy vizsgálat szerint a napfolttevékenység szorosan köthető a földi klímaváltozáshoz.

A napfoltokat már régóta ismerik a tudósok. A jelenség alapvető magyarázata, hogy a nap gyorsabban forog az egyenlítőjénél, mint a sarkok közelében. Ezért a mágneses erővonalak kezdenek felcsévélődni a gyorsabb forgás miatt. Mindaddig történik ez, amíg egy pillanatban megszűnik a mágneses erővonal az északi és déli pólus megfordul. A pólus váltások 11 éves ciklusokban történnek. Vagyis 22 évente van a napon mindig ugyanott a mágneses pólus. Amikor a felcsévélődés történik az erővonalak egymás mellé kerülnek, és közeli helyeken a nap felületén létrejön egy kisebb északi és déli mágneses pont, ez okozza a napfoltot. A napfoltok követik a 11 éves ciklusokat, így van egy maximumuk (amikor a legtöbb van) és egy minimumuk.
A történelmi vizsgálatok bebizonyították, hogy a napfolt minimum idején a földi klíma hőmérséklete (valószínűleg a sugárzás csökkenése miatt) csökken. A legjobb példa erre a Maunder minimum. Igazolható, hogy ezen a több évtizedes időszakban egy kisebb jégkorszak volt a földön. A további vizsgálatok (Be és C14 radioizotópok) bebizonyították, hogy extrém ritka napfolt minimumok sorba fordultak elő és maximumok is, ezek köthetők voltak az éghajlatunk változásaihoz.
Jelenleg egy maximum felszálló ágban helyezkedünk el, de feltételezhetően 2020 körül egy Maunder minimumhoz hasonló tevékenység várható.
A kérdés továbbra is fennáll, hogy mi okozza a Globális felmelegedést? Lehet csak a nap szeszélye? kalap

Nincs hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!