Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Csak mert az agyam ledobta a láncot. ..

8 hozzászólás

 • V8 június 22. 12:14

  1

 • OVI #1 június 22. 13:27

  2
 • jelenszkyalba22 június 23. 18:22

  3
  Magyar Katolikus Lexikon > I > Ispán

  ispán (a szláv zsupán szóból; lat. comes, comes parochie): 1. I. (Szt) István (ur. 1000-38) korában a →szabadok egy csoportja, a király környezetéhez tartozó gazdagok (egyháziak és világiak). - 2. a középkorban királyi tisztviselő: a) várispán. A kir. vár és a hozzá tartozó vm. elöljárója. A kir. tetszése szerint nevezte ki bármily rendű alattvalói közül. Legfőbb hivatása a kir. gazd-ok felügyelete, hozadékuk összegyűjtése, telepítés, újabb falvak alapítása révén a kir. jövedelmeinek növelése. Behajtotta az adókat, a vám- és vásári illetékeket, s Szt Mihály napjáig beszolgáltatta a kir. udvarnak. Minden jövedelem 1/3-a az ~t illette. Igazságot szolgáltatott a várhoz tartozó népnek, és karhatalmat adott a kir. és az egyh. bírák ítéletének végrehajtásához. A vm. katonai erejének a vezére, akinek zászlaja alatt harcolt a vm. dandár. Az ~nak sokféle teendői elintézésében segítői voltak a vár kisebb tisztviselői, akiket ő nevezett ki: az igazságszolgáltatásban az →udvarbíró (comes curialis), hadügyi téren a →hadnagy (maior exercitus) és a →várnagy (castellanus), a vár gondviselője. - b) határispán. Szt István a határszéleken a →gyepűk védelmére határispánságokat is szervezett. A határ~nak, a grófnak kiterjedtebb katonai hatásköre lehetett. - c) erdőispán. Az ország erdős részein az Árpádok több helyen szerveztek uradalmakat, melyek élén egy-egy erdő~ állt. - 3. az újkorban: →alispán, →főispán. B.A.

  Eckhart 1946:120.
 • jelenszkyalba22 június 23. 18:31

  4
  Azoknak a >#&@{&@#@& #&@{#>&#& (nem akarom hogy kirúgjanak az oldalról), akik most az országot irányítják, nem ez lesz az első és nem ez lesz az utolsó Magyarellenes, Európaellenes, Demokráciaellenes, Mindenfajta Ésszerrűsségellenes intézkedése. Viktort hamarosan megkoronázzák a Duna jegén. Ha szerencsénk lesz, többé nem fagy be. Drága Hofi apánk, ha ezt megérhetted volna...
 • jelenszkyalba22 június 23. 18:44

  5
  Igen, sokan vagytok, akik hiányolják a régi feltöltőket az oldalról. Igazatok van, én is hiányolom őket, de reménykedjünk benne hogy egy olyan országba menekülhettek, ahol biztosíthatják önmaguk és családjuk biztos és háboríthatatlan megélhetését. Sajnos innen már menekülni kell, ez az ország egyre gyorsabban tér vissza a feudalizmus korába. Abba a korba, amikor csak urak és alattvalók voltak. Nemesek és parasztok, meg a a nincstelen zsellérek, tömegével. Magyarország híres arról hogy itt sokáig, nagyon sokáig nem voltak polgárok, vagyis teljesen hiányzott a középosztály. Vagyis azok akiktől az adókat legálisan be lehetett volna szedni. Az uram-bátyám rendszerében ha pénz kellett valamelyik főnemesnek, kivezényelte a zsoldosait, azok lesöpörtek padlást-pincét a parasztoktól, na meg kifosztották a "nemszeretem" < moderálva >kat.
 • jelenszkyalba22 június 23. 18:51

  6
  A Júda, Dávid nemzetiségűeket. Na meg csesztették a barna bőrű honfitársainkat és azoktól is elszedték, amijük volt. Ebbe a világba tartunk, barátaim. orosz segítséggel, orosz pénzzel a háttérben.
  Aki teheti, meneküljön innen, amíg lehet. Én már hatvan éves elmúltam, én már nem megyek sehova. Isten irgalmazzon nekünk!
 • Inhouse #6 péntek, 11:24

  7
  @jelenszkyalba22: Mert mit adtak nekünk a rómaiak? :)
  Elgurult a gyógyszer, szinte láttam, ahogy ezt egy levegővel kiokádtad magadból. :) Olyan Brian élete szerű képkockák voltak.
 • azúr #5 hétfő, 23:22

  8
  @jelenszkyalba22: Bocs, hogy belepofa, az utóbbi 10 évben nagyon komoly ellenzéki beállítottsággal bírtam, de idővel sajnos meg kell látni a lényeget.
  Lehet álmodni Széchenyi-ről, akiről ha jobban beleásnánk magunkat tuti kiderülne ez-az, ahogyan a törnénelem folyamán szinte bármiről (lassan kiderül, hogy mi valójában nem is magyarok vagyunk), amit beadagolnak nekünk az csak a felszín.
  Vezető profi vállalkozóként a negyedét nem értük volna el, ha nincsenek ismerettségek. Így működik a Világ, itt is, ott is, a tenger túloldalán is. Mindig is így volt, a múltban is.
  Vajon hova jutottunk volna, ha az ellenzék győz, akinek teljesen mindegy a Te jóléted, csak elvből kizárólag pont az ellenkezőjét akarja megvalósítani annak, ami jelenleg van, megfogva azokat, akiknek nem tetszik a rendszer. Ennyi a célja, semmi más, ja és a pénz.
  Egyik kutya, másik eb, nincsen tökéletes Világ, kéz kezet mos, stb. nem hiába ismerjük mindannyian ezeket a szólásokat, ilyen a politikai és üzleti világ és ilyen volt a rómaiak idején is. Csak akkor lehetsz sikeres, ha elfogadod és minél gyorsabban alkalmazkodsz a változó feltételekhez. Aki másképp gondolja, az lemarad. És hiába minden más. Igazság, mint olyan nem létezik. 48 évemmel ezt gondolom.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!