Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A pszichiáterek már nevet is adtak a betegségnek: ez a selfietis.
Az Amerikai Pszichiátriai Társaság megerősítette, amit már többen felvetettek:

a selfie-zés mentális zavar. Megállapításukat Chicagóban, éves ülésükön tették közzé – írja a hirado.hu, amely szerint már latin nevet is adtak a betegségnek (zavarnak): selfietis. Azokat illetik az újsütetű címkével, akik kényszeres vágyat éreznek arra, hogy a Facebookon, az Instagramon, a Twitteren, a közösségi médiában megszállottan közzétegyék saját képüket. A szakemberek úgy látják, a selfie a hiányzó önbecsülést segít pótolni.
A betegség három szintjét különböztetik meg:
1. A borderline selfitisben szenvedő legalább naponta háromszor fotózza önmagát, de nem tölti fel a képeket minden alkalommal a közösségi médiába.
2. Az akut selfitis áldozatai minimum háromszor selfie-zik magukat és fel is töltik a fotókat a rendelkezésükre álló közösségi oldalakra.
3. A krónikus selfitis prédái fékezhetetlen vágyuktól hajtva éjjel-nappal fotózzák magukat és műveiket naponta több mint hatszor közzé is teszik.
Jelenleg nincs ismert gyógymódja a betegségnek, átmenetileg a kognitív viselkedésterápia tud segíteni.
A selfie (önportré) ugyanakkor mára a politikai marketing része is lett. Mint korábban megírtuk, a Választás 2014 SocialRadar nevű dinamikusan frissülő felület valós időben mutatja meg, mit kommentálnak a felhasználók, hány fővel gyarapszik naponta az egyes pártok rajongótábora, mennyiben tér el a rajongók aránya a közvélemény-kutatások eredményeitől.

13 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!