Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

12 hozzászólás

 • pixel 2014. február 4. 21:29

  1
  Számomra ez az egyik legjobb poszt az oldalon.

  Köszönjük a betyárok nevében is. :)
 • pixel 2014. február 4. 21:32

  2
  www(pont)youtube(pont)com/watch?v=1TKBJKAQqhg
 • SirFilo 2014. február 4. 21:43

  3
  A betyárok ma is köztünk élnek...
 • lepi 2014. február 4. 22:00

  4
  Jó! Szeretem elnézegetni a régi megsárgult fekete-fehér képeket!Ha meg emberek is szerepelnek rajta még jobb.
  Tudjuk hogy már rég nem léteznek,de hogy élhettek, min gondolkoztak,mik voltak a napi gondjaik?
  Leszármazottaiknak eszükbe jutnak e néha?
 • Matula #4 2014. február 4. 22:05

  5
  @lepi: úgy éltek,hogy bújkáltak,menekültek a pandúrok,csendőrök elöl.a normális betyár megosztotta amit lopott a szegény parasztokkal.de volt olyan is aki ölt rabolt és menekült.voltak köztük rendes emberek,és gyilkosok is.
 • pixel #5 2014. február 4. 22:34

  6
  @Matula: a normálison kívül, minden egyéb megegyezik a mai < moderálva >sággal...
 • pixel #6 2014. február 4. 22:35

  7
  @pixel: c i g a ny s a g g a l
 • lepi #5 2014. február 4. 22:39

  8
  @Matula: Pont ez jut eszembe a képeket nézve.Az akkor élt emberek hogyan ítélték meg azt a személyt aki most rám tekint?
  Magáról a betyárvilágról van elképzelésem.Szoktam róla,és az akkori korról olvasgatni,filmet nézni.Könyvből a Nagykunsági krónika,filmből a Talpuk alatt fütyül a szél a kedvenc.
  Nagyapám juhász volt,ízig vérig rideg.Ő is mesélt arról a korról,persze már csak hallomás után.
  Az előző hozzászólásom egyébként nem csak a betyárokra vonatkozott,hanem az előző posztodra is.
  Jók!
 • ArkaChopa 2014. február 5. 09:01

  9
  Én úgy vagyok vele, hogy szívesen végignéztem volna képekben a témát és nem videóban. A zenét meg lehalkítom, mert nem érdekel. Így eléggé élvezhetetlen számomra! Amúgy akartam én is egy ilyen posztot, mert most olvastam végig az összes betyár történetét :D De csak egyet-egyet lehetett volna érdemben felhozni. kalap
 • ArkaChopa 2014. február 5. 10:07

  10
  A Folklór! A Folklór tehet róla! Sajnos emberi marhaság , hogy bizonyos idővel a bűnözőket piedesztálra helyezik.
  Maga a ’’betyár’’ szó perzsa – török eredetű, s dologtalan suhanc, nőtlen legény, munkakerülő a jelentése. A betyárok 100%-ban tolvajok, rablók és gyilkosok voltak, ezen nem lehet mit szépíteni, persze szép verseket lehet énekelni róluk, csak az nem az igazság! Vajon most szívesen hallanánk Sztojka, Péntek L. vagy Bene féle tettekről ízes éneket verseket? Nem hinném!
  Több mende-monda van a betyárvilággal kapcsolatban amik tévhitek. Kezdjük a leghíresebb Rózsa Sándorral, akiről még filmet is csináltak. Ő csak azért volt híres mert kétszer kapott kegyelmet és sokáig élt (börtönben). Általában az 1848-as érdemeit hozzák, fel amikor betyárhadsereget szervezett, és a kegyelme cseréjébe beszállt a harcba. Amit hosszas gondolkodás után elfogadtak, azonban később meg is bánták. Ugyanis a kis szabadcsapataival, szegény embereket mészárolt halomra, és falvakat dúltak fel vagy néptelenítettek el. Az atrocitásokról az 1848 (vagy 49) decemberi közlöny tesz említést. Kossuth végül feloszlatta a Damjanich által dicsért csapatot. Tehát ezek az árnyoldalai (vajon mit is vártak egy gyilkosokból álló bandától?)
  A másik kedvenc történetem amikor egy betyár család (apa és két fia) rátámadt egy jómódú gazdára. Aki a családját a csűrbe menekítette, és magukra zárta az ajtót, majd kikiáltott, hogy vigyenek amit akarnak, csak őket hagyják békén. A betyár apuci azonban nőt akart (micsoda nemes cselekedet) és a csűr ajtaja alatt benézve ordítva követelte a fehérnépet. A gazda ijedtében szétdurrantotta a fejét a mihasznának. Erre a két fiú bosszúból a népre gyújtotta a csűrt és végig is nézték.
  Ezek után nehezen hihető hogy a nép szerette őket. Inkább féltek rettegtek. Sőt a tornácon élelmet és italt hagytak kint, csak hagyják békén őket és húzzanak a p...csába!
  Igazából a betyárokat csak a rokonok (kiccsalád) kedvelte, bújtatta. Illetve az orrgazdák szerették őket, akik az ellopott jószágokat eladták más megyében vagy országban. A betyárok nem tartották lopásnak az állatok elvitelét, hisz az isten adománya az ég alatt. Persze az érte kapott pénz az jól jött. Na meg az aranyóra, az nem volt betyár akinek nem volt aranyórája :D
  Az is tévhit , hogy sosem raboltak szegénytől. Ezt inkább fordítva kell nézni. A szegény akkoriban szegényebb volt mint most(Magyarország már akkor is jobban teljesített), épp ez a helyzet szülte a betyárokat is. Így nem volt mit tőlük ellopni, kivéve az életüket. Ezt meg is tették néha kocsmában némi kötekedés után, vagy csak ha csúnyán néztek. (Ismerős...vajon honnan?)
  A csendőrök, a méltán dicsért és emlegetett (bezzeg akkor volt tisztelete) csendőrség. Nos az akkori csendőrség szintén "2 hét alatt rendet tett", ami közel 60 évig tartott. Alapvetően motiválatlanok voltak, alul fizettek, és fegyverzetben sem hozták a színvonalat. Egy betyár akár 1000 Ft-al a zsebében vigéckedett, amíg a csendőr havi 60-80 Ft-ért tette ugyanezt. A betyárnál előfordult több lövetű fegyver, a csendőrnél még az elöltöltős volt. Tehát esélytelen volt, és így is tettek. Ha lehet kerülték őket. Persze voltak akik bátran bementek egy kocsmába, de rendszerint pórul jártak. Volt olyan csendőr akit egy 10 éves dolog miatt a kocsmában fegyvertelenül lelőtt egy betyár.
  Igazi változást Ráday Gedeon vasszigora hozta 1868-tól. Minden kóválygó munkakerülő embert bevittek börtönbe. Néhol kijárási tilalmat vezettek be estére, mert akkor portyáztak a betyárok. Bevezették az útilaput, vagyis egy másik városba, faluba engedéllyel lehetett menni csak. (Tiszta Észak-Korea). A csendőrök fizetését megemelték, a létszámukat növelték. A korrupciót visszaszorították, az orrgazdákat ugyanolyan súlyú ítélettel büntették mint a betyárokat. 1871-re 60%-al csökkent a rablások száma. (2 hét alatt rend lett)
  Persze egy idő után Ráday-tól elvették az ügyeket, mert bizonyos felsőbb köröket is érintett már a korrupció és az orgazdaság, amihez ő eljutott. Ráday senkinek a rangját nem nézte, ez lett a veszte neki is és betyár világnak is!
  Szóval nagyjából ennyi. Ez a poszt többet érdemelt volna, mert a történelmünk része. De azért ne dicsőítsünk gyilkosokat, mint ahogy az elején írtam! kalap
 • konstantin 2014. február 5. 12:10

  11
  Ideje volt beszurni egy kis hagyományőrzést!
 • konstantin 2014. február 5. 12:10

  12
  zsir
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!