Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

14 hozzászólás

 • Wundermax 2015. október 21. 23:13

  1
  guruló koporsó...
 • ulaci79 2015. október 22. 08:53

  2
  A T-72-ben nem automata töltő van??? :)
 • Onei #2 2015. október 22. 09:14

  3
  @ulaci79: De, csak néha az embert is betölti.
 • _V_ #1 2015. október 22. 16:24

  4
  @Wundermax: Abrams-ből eddig csak egyetlen egy darabot likvidáltak! Hátulról egy kumulatív töltet találta el, ami megrongálta a motort és ezért mozgásképtelenné vált! A személyzet megvárta míg jön a felmentősereg, aztán, hogy a jó teknika ne legyen a taliboké, felrobbantották.
 • _V_ #1 2015. október 22. 16:27

  5
  @Wundermax: Bár a googleban kb 3-4 tankot is találtam, ami felrobbant,kiégett. De ha nekem a fénylő doboz azt monja, hogy így van, akkor így van!
 • Fakkerone #5 2015. október 22. 16:33

  6
  @nagyarpi0011: Ez nem igaz. A 2003-as iraki invázióban szintén részt vett a típus. A hadjárat hasonló eredménnyel zárult, mint az előző. Egyetlen harckocsizó sem halt meg ellenséges harckocsitűztől, ami elsősorban az erős légi támogatásnak volt köszönhető. Néhány harckocsi másodlagos robbanások eredményeként semmisült meg.

  Az M1A2 Abramsek legnagyobb sikere hét iraki T–72-es megsemmisítése volt. A harckocsik egészen közelről harcoltak egymás ellen, a távolságuk nem volt több 100 m-nél. Amerikai harckocsi nem veszett oda, ami nem meglepő, mert a T–72-es nem képes az Abrams páncélzatát átlőni.[9] Azonban 2003. október 29-én két katona meghalt és egy harmadik megsebesült, amikor a harckocsijukat egy harckocsiakna megsemmisítette. Az aknák hatását egyéb robbanóanyaggal (többek között 155 mm-es tüzérségi lövedékkel) növelték meg. Ez volt az első alkalom, hogy egy Abrams legénysége ellenséges cselekmény miatt halt meg. A „Sivatagi Vihar” hadműveletből okulva, valamennyi amerikai harckocsi és harcjármű fel volt szerelve egy úgynevezett „Harci Azonosító Panel”lel (Combat Identification Panel) azért, hogy a „baráti támadás” veszélyét csökkentsék. Ezek a torony két oldalára és hátuljára voltak felszerelve. A fegyverzet is kibővült vállról indítható páncéltörő rakétákkal. Ezeket olyan városi harcra szánták, ahol a főfegyverzet nem használható. Egyes harckocsikon a rakodóteret megnövelték külső tartók felszerelésével.

  A hadműveletek során a Hadsereg és a Tengerészgyalogság egy-egy harckocsija alatt leszakadt egy híd, amikor át akartak kelni rajta. A harckocsik belezuhantak az Eufrátesz folyóba. A tengerészgyalogosok nem tudták időben elhagyni a járművet és megfulladtak.

  Bagdad megtámadásakor az egyik harckocsit egy hátrasiklás nélküli löveg lövedéke találta el. Kilyukasztotta az üzemanyagtartályt, az üzemanyag pedig kiömlött a forró hajtóműre, amely nagy tüzet okozott. A legénység végül felrobbantotta és elhagyta a harckocsit. Egy másik a biztonság kedvéért kilőtt rá egy lövedéket, de a célpont továbbra is sértetlen maradt. Később egy AGM–65 Maverick és két Hellfire rakétát is kilőttek rá, míg végül sikerült megsemmisíteni. Érdekes módon kívülről nézve a harckocsi teljesen sértetlennek látszott, noha a belseje teljesen kiégett.[10]

  A fájlhoz képjegyzet tartozik
  M1A1 Abrams harckocsi felderítő küldetésen Irakban
  2004. november 27-én három nagy erejű M109A6 lövedékből készült pokolgép (IED) robbant fel egy Abrams mellett. A bennük lévő robbanóanyag össztömege 34,5 kg volt. A vezető halálos sérülést kapott egy repeszdarabtól, míg a legénység többi tagja szerencsésen megmenekült. A harckocsi harcképtelenné vált. 2005. december 25-én egy másik harckocsi semmisült meg hasonló támadás következtében. A legénység egyik tagja életét vesztette.

  2006. június 4-én szintén pokolgép semmisített meg egy M1A2-t, a legénység két tagja elesett a támadásban.

  A hadműveletek során néhány Abramset iraki gyalogos katonák tettek harcképtelenné RPG–7 és hasonló kézi rakétavetők alkalmazásával. Ugyan az RPG-7 lövedéke nem képes átütni a homlok- és oldalpáncélzatot, a hátsó és felső részek viszont sebezhetőek általa. Általában a lánctalpakat vették célba az irakiak.

  Egy esetben a kívül tárolt üzemagyag okozott tüzet nehézgéppuska-lövedékek találata következtében. A harckocsit vissza kellett vonni javításra.

  Néhány esetben mesterlövész fegyverekkel öltek meg harckocsizókat, amikor a búvónyílásokon közlekedtek ki-be, vagy ültek benne. Néhány ilyen támadást propagandacélból filmre vettek elkövetőik, és a filmeket az interneten terjesztették. Szintén az interneten található video egy nagyerejű pokolgépes támadásról (a szerkezet a harckocsi alatt robbant), melynek következtében az Abrams kis híján átfordult. Azonban visszazuhant a lánctalpaira, és láthatóan komolyabb sérülések nélkül továbbra is részt vett a harci cselekményben.
 • _V_ #6 2015. október 22. 16:57

  7
  @Fakkerone: Olvastad a második hozzászólásomat? :D Am érdekes! Köszi az infót! kalap
 • Henti82 2015. október 22. 18:49

  8
  coool grat aktuális is,ugyis lassan kihúzom Armored Warfare-ben :)
 • JohnFly #3 2015. október 22. 19:42

  9
  @Onei: Csak a karját. A többi rész viszonylag sértetlen marad.
 • Pepejoe 2015. október 22. 23:00

  10
  Szerintem a jövő nem a tankoké, hanem a MRAP-é. Egy tank szabad területen, frontális támadásra való, városi környezetben akármennyire tökéletesítik is de csak csetlik-botlik, (általában) nagy erejű ágyújával csak maga és a bokorugrók elött csinálja az akadályt ahogy bontja az útján az épületeket. Ezen kívül nehéz, ezért is nagy logisztika kell hozzá, gyalogokat nem tud bedobni magával a forró terület közepébe. Plusz drága és nehézkes, abszolút nem egy mozgékony cucc.
  A városi környezet a lényeg, a mostani balhék nem pusztákban történnek nagy létszámú és frontális seregek közt (nincs is most ilyen háború talán), amire a tankokat eredetileg kitalálták, hanem városokban ahol az ellen csak pár fős csapatokban létezik, feltűnnek-eltűnnek és nem dobhatsz utánuk egy 155-öst mert mások is vannak ott. Viszont egy MRAP-ból egy satu után kipattan 8 tengerész és már ugranak is a rosszbácsik után. Egy tankban ilyen helyen max. bennégni lehet mert nem csak Abramsből áll a világ.
 • Wundermax #6 2015. október 23. 12:45

  11
  @Fakkerone: yougod szép kis információkötegkalap vajon egy megfelelő légitámadásnak mennyire tudna ellenállni? pl az ilyen és ehhez hasonló dolgok nem cicóznának sokat egy tank ellen:
 • Wundermax #11 2015. október 23. 12:45

  12
 • Pepejoe 2015. október 23. 13:04

  13
  Nem is nagyon adják el ezt a repcsit az amerikaiak senkinek, mint ahogy a Raptorból is csak LEGFELJEBB egy butább változatot és azt is csak igazán elkötelezett és tuti tartós barátságban lévő országoknak.
 • Kenny Von Tschőrike 2015. október 28. 15:57

  14
  No, ezek sem xarral dobálóznak, én T72-esen voltam irányzó, ott minden ótomata, van egy 40 kilós papírfalú töltet, meg a rakéta, aminek nincs hajtása, de, hogy az Abrams kézi töltéses, ezt nem gondoltam volna...
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!