Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

3 hozzászólás

 • woody 2013. október 3. 19:23

  1
  Ez nagyon jó, holnap utánanézek. 1:00-nál milyen aranyos a vízcsepp, alig várja, hogy indulhasson.:D
 • Gabrov 2013. október 3. 19:24

  2
  Pontos leírás:

  A Leidenfrost-tünemény vagy Leidenfrost-jelenség egy fizikai jelenség.
  Egy folyadékcseppet a forráspontjánál jelentősen melegebb környezetben gőzréteg vesz körül, amely hőszigetelőként viselkedve lassítja a folyadékcsepp forráspontra hevülését, és így annak elpárolgását. Ennek következtében a folyadékcsepp viszonylag hosszú ideig megmarad. Például egy forró fémlapra cseppentett vízcsepp hosszú ideig mozog, „táncol” a fémlap felszínén, mielőtt teljesen elpárolog. Forró kanálba helyezett vízcseppen különféle térbeli állóhullámmodus figyelhető meg a háromszögtől a csillagig.
  A fémlap hőmérsékletének növelésével a vízcsepp élettartama egy ideig növekszik, majd csökkenni kezd. Azt a hőmérsékletet, ahol a legtöbb ideig marad meg a vízcsepp, Leidenfrost-pontnak nevezik. Desztillált víz esetében a csepp 200-240 °C-os kanálban 60 másodpercig is „élhet”.
  A jelenség cseppfolyós nitrogén esetén szobahőmérsékleten is megfigyelhető.
  Igen hasonló, bár fordított helyzet alakul ki, ha egy kb. 200 °C-ra forrósított fémgolyót majdnem forrásban lévő vízbe mártunk. Ekkor a golyó körül kialakuló, kezdetben 2-3 milliméteres gőzpárna csak viszonylag hosszú idő után, igen látványosan omlik össze.
  Néhány veszélyes trükk is a Leidenfrost-jelenségen alapul; ezek során például nedves kézzel annak sérülése nélkül olvadt ólomba nyúl, vagy szájából folyékony nitrogént fúj ki a demonstrátor.
  A Leidenfrost-tünemény nevét Johann Gottlob Leidenfrost német tudósról kapta, aki 1756-ban először tett említést róla De Aquae Communis Nonnullis Qualitatibus Tractatus („Értekezés a közönséges víz néhány tulajdonságáról”) című tanulmányában.

  Forrás: Wikipédia
 • jk88 2013. október 3. 20:29

  3
  Ételfestékkel meg kell festeni a cseppeket, és akkor versenyt is lehet velük rendezni.:D
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!