Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
-

1, Gateway Arch, USA - A világ egyik legmagasabb emlékművének a csúcsára vezető liftezés leginkább egy vidámparki hullámvasutazásra emlékeztet. A 192 méter magas diadalív tetejére alig négy perc alatt repít fel a lift az íves pályán. A diadalív tervezői a finn-amerikai Eero Saarinen és a német-amerikai Hannskarl Bandel.
2, Aquadom, Németország - A Radisson Blu Hotel liftjének érdekessége, hogy a legnagyobb, 25 méter magas henger alakú liftben egymillió liter tengervízben tengeri halak úszkálnak és a lifttel utazók egy óriási akváriumban, vagy még inkább a tenger fenekén érezhetik magukat.
3, Mercedes-Benz Múzeum, Németország - A mindössze fél perces liftút a trükkös, fém-üvegszikla hatású felépítésnek köszönhetően akkora élmény, hogy sokan az önmagában is érdekes múzeumot kizárólag a liftezés miatt látogatják.
4, Taipei 101, Tajvan - Tériszonyosoknak annyira nem ajánlott. A 89. emeleten található csillagvizsgálóig 63 kilométer per órás sebességgel száguldó lift 37 másodperc alatt ér fel, de fentről gyönyörű panoráma tárul az egész városra.
5, Sky Tower, Új-Zéland - A 185 méter magas torony kilátójából a varázslatos élményt a 40 másodperc alatt felérő, üvegborítású, nyílt panorámás lift fokozza.
6, Bailong Lift, Kína - Egy nemzeti parkban viszi fel a látogatókat 326 méter magasra és közben az üvegkalickából lehet gyönyörködni a tájban. Az extrém időjárási körülmények kivételével mindig jár a lift.
7, SkyView, Svédország - Az Ericsson Globe kabinjaival a 130 méteres magasságra szépen lassan, 20 perc alatt lehet feljutni. Az üvegkabinokban mindez óriáskerék-élményt nyújt, így a svéd főváros egyik vezető látványossága e liftút. A svédek a biztonsági előírásokat rendkívül komolyan vették a rendszer kiépítésénél, így mindenki önfeledten gyönyörködhet a városra nyíló panorámában. Azonban mindössze két kabin áll a liftezők rendelkezésére, ezért célszerű előre lefoglalni a jegyet.
8, Hammetschwand Lift, Svájc - Egy kilövésre váró űrrakétára emlékeztet a kinézete a legnagyobb európai kültéri liftnek, amelyet már 1905-ben felépítettek. A legmagasabb pontja 152 méter és 48 másodpecig tart egy út.
8, Lloyd Building, Anglia
9, Luxor Inclinator, USA - Az egyiptomi piramist formáló Luxor hotel liftje 39 fokos szögben szállítja az utasokat a gúla csúcsába. Az élményhez szobát kell foglalni a 4400 szobás szállodában.
10, Long Island City Business Center, USA - A legtöbb lifttel ellentétben ennek a varázsa a belsejéből fakad, hiszen egy teljesen átlagos irodaházban áll a 31. utcában.Csupán 6 szintet lehet vele megtenni és természetesen ingyenes, már ha az alkalmazottak beengednek. A lift belsejébe festett, élénk szinű sárkány káprázatos.
11, Falkirk Wheel, Skócia - Ez a lift-csónak egyveleg 2002 óta üzemelő turistalátványosság, ám egyben két, szintkülönbséges csatornát köt össze, egy hajóemelő-szerkezet. Egy 50 perces útba két felmenet is beletartozik a lifttel a 35 méteres csúcsig.

2 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!