Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A lány a süketnéma apjának jelbeszéddel tolmácsolt a rockkoncerten.

12 hozzászólás

 • Georges február 16. 14:53

  1
  És a gitárszólót hogy fogja elmutogatni?
 • kléni február 16. 16:43

  2
  1, Vótmá.
  2, Min szakmabeli, ez bullshit.
 • kléni #1 február 16. 18:24

  3
  @Georges: Amugy megoldhato, csak lelemenyesnek kell lenni. :D Leutanozza a gitar altal keltett erzest ismerteto mozdulatokat
 • blaise21 február 17. 10:33

  4
  Szép dolog ez, meg minden.... de az egy dolog, hogy a szöveget lefordítja. A zenét se hallja. Mire táncol? Vagy mit lehet így élvezni belőle? Koncertre a zene miatt megy az ember, és pl 99%-ban nem is tudom, miről énekelnek.
 • Inhouse #4 február 17. 15:33

  5
  @blaise21: Egy ilyen koncerten van teljesítmény rendesen, lobog a hajuk és rezeg a ritmusra minden, érezheti is. A lánya és többi felpörgött rajongó látványa eufórikus élményt kelt, jól érzi magát, részese lehet valami olyannak, amit a "normális" emberek is megélhetnek.
 • kléni #5 február 18. 22:54

  6
  @Inhouse: A normálistól jócskán távol van. :D A rezgést is csak akkor érzékeli, ha közel áll a hangszóróhoz, de videó alapján nem annyira, a többi ember se vitte túlzásba. Az pedig egy dolog, ha a ritmust érzed, ez teljesen másféle élményt ad, mint a zene, sokkal hamarabb megunható, mert "egyhangú" a rezgés (többnyire a dob elég egyenletesen diktálja az ütemet, vagy nagyobb blokkokban váltogatják egymást, de nem olyan változatos, mint a rendes zene). Anno mikor én voltam esküvőn, jól roptam, de főleg azért, mert gyerek voltam, és leszartam mindent, ment a dizsi a hangszóró mellett. :D Felnőtteknek az alkohol tud ráadni egy lapáttal.
  A szöveggel az a baj, hogy:
  - Totál más a jelnyelv, mint a zene beszélt szövege, lazulásra pont nem alkalmas ez a forma.
  - Apus bizonyára nagy rajongó, így úgy is tudja a szöveget, akkor meg nincs értelme fordítani, csak a ritmust kell neki megmutatni
  - és onnantól magában dúdolja, ami sokkal jobb élményt nyújt, innentől a kézjelek csak elvonják a figyelmet, elrontva az élményt, a lobogó hajra pont nem tud emiatt figyelni.
  - Mindketten mozognak, ami a jelek olvashatóságát eléggé rontja.
  Lüke Hekkerün szavaival ellentétben viszont a jelnyelv, annak használati módja nagyon jó az érzések, érzelmet leírására, ugyanis a siket emberek ilyen módon kell, hogy kifejezzék magukat, így hát fejlesztették ezt a képességüket. A jelek fele a kapcsolódó hangulat szerint más alakot vesz fel, direkt beiktatunk érzésutánzó mozdulatokat, és arra törekszenek a jelekkel, hogy "megtalálják a közös hangot". Sokkal közvetettebb a jelnyelv, mint a beszélt nyelv. Ez egy koncertnél inkább "táncba" kéne átmenjen, mert nem a szöveg a fontos, hanem a zene hangulatának leutánozása, amit fantázia szerint akármilyen kéz-, arc- és testmozdulattal ki lehet fejezni, a felek érteni fogják egymás szándékát.
  Baszottul bulizni lehet hallás nélkül is, higgyetek nekem. :D De ami a videón megy, annak sok értelmét nem látom, én tuti nem élvezném.
 • kléni február 18. 23:53

  7
  Olyan ez, mint a vegán kolbász esete... Az alternatív nem azt jelenti, hogy a szezont mindenáron helyettesíteni kell fazonnal, hanem elfogadhatóan jó módszert kell találni.
 • Inhouse #7 február 19. 10:01

  8
  @kléni: Nem tudni, hogy a férfi hallott-e valaha, vagy születésétől süket-e. Lehet, hogy anno hallotta ezt a zenét és emlékeket ébreszt benne. Nem tudok jelelni, így nem tudom megítélni, hogy az ezt ilyet nap szinten használók mennyire nyomják rutinból, mozgás közben is, szerintem simán lehet. Egyébként te is átlendülsz azon, ha valaki beszél hozzád és nem hallasz egy szót, ha úgy ítéled meg nem fontos, vissza sem kérdezel...
  Van olyan, hogy közösségi élmény, amit a vizuális és egyéb ingerek együttesen adnak. Ebből csak egy része a hallás, a többi agyban dől el. Persze, hogy nem fogja hallani a zenét, nem hallja a szöveget, a frazírokat, de ettől még meg van a koncert élménye. Ráadásul a többi érzékelés felerősödik a nem használható helyett.
  Mindenki ilyen okos itt, hogy eldönti, hogy ki mit és miért, hogyan érezhet, illetve nem érezhet egy látott videó alapján?
 • kléni #9 február 19. 17:34

  9
  @Inhouse: Nem, én az alapján döntöm el, esetlegesen mit érezhet, hogy 15 éve én se hallok, és van egy kis rálátásom a témára. :D
  Akinél veleszületett a hallásvesztés, az aligha megy ilyen helyre. A zenére egyszerűen nem vágyik, mert nem ismeri, hogy mi az, bulizni másokkal pedig lehet máshol, sokkal jobb formában, pl. a tánc sokkal többet ad.
  Ha hallotta már ezt a zenét, kitűnően fog rá emlékezni évtizedekkel később is. Ilyenkor a szöveg lejelelésének megint nincs értelme.
  Akik napi szinten használják, rutinból, baromi gyorsan tolják a jeleket. De ennek ellenére a mozgás még zavaró tényező, és elvonja a figyelmet fölöslegesen.
  Ha valaki hozzám beszél, akkor valóban átlendülök rajta, mert nem hallom. rotfl
  Én is azt mondtam, hogy van élmény, csak másféle módon. Jó élményt el lehet érni nem hallóként is, viszont ettől még nem lesz egy koncert automatikusan jó élmény ilyen formában.
  Az érzékszerv felerősödése pedig szebben hangzik, mint amennyire igaz. Attól, mert egy nem halló ember jobban figyel dolgokra, a koncerten a látottak alapján nem fogja magát 2x annyira jól érezni, mint egy halló ember. Akkor már inkább a pogózást érezné át jobban, mert számára többet jelent az érintés, az együtt mozgás. De ilyen itt nincs, folyamatosan a lányt nézi, ebből nem sok extrára tud szert tenni. Ezért mondom, ha ismeri a zene szövegét, akkor elég csak dúdolnia magában, érezni a ritmust hogy tudja követni az alakulást, utána pedig a figyelme a többi emberre, és az előadóra tud irányulni.
 • Inhouse #10 február 21. 21:45

  10
  @kléni: Ja, úgy "könnyű"! Bocs. :)
  Az, hogy ki hova megy, te sem tudod jobban megítélni...nem segít benne a hallásod milyensége.
  A csaj jelzéseivel maradhat szinkronban az elhangzó zenével, egyébként nem nagyon. Igaz, továbbra sem tudni, hogy teljesen süket, vagy csak részleges halláskárosodása van.
  Mivel mindenki egyéni módon érez, él, nem tudhatod, hogy mitől érzi jól magát. Lehet, hogy attól, hogy elment a lányával ide és mindegy, hogy mi történik, együtt vannak.
  Persze, hogy nem fogja kétszer jobban érezni magát, ezt sem mondtam, de kifinomultabb lehet az érzékelés. Vagy éppen a csökkent külső inger bejutás miatt alacsonyabb az igénye az ingerek mennyiségére, kevesebbtől is jól érezheti magát. Vannak ép emberek is, akik mindenhol csak elégedetlenkednek, egy nyaralást végig veszekednek, panaszkodnak, zsörtölődnek valami apróság miatt, míg a másik komolyabb hiányosságokon is átlendülnek, mert az a fontos, hogy jól érezzék magukat.
  Szóval nem azt írtam, hogy ugyanolyan jól érzi a zenét és ugyanolyan jól érzi magát, csak azt, hogy érezheti jól magát a nehézségek ellenére.
  Maga a hallás, vagy bármelyik más érzékelés elvesztése borzasztó lehet, szinte biztos, hogy elképzelni sem tudom rendesen. Respect!
 • kléni #11 február 21. 22:15

  11
  @Inhouse: Ugye? :P rotfl
  A csaj szöveg-jelbeszéde nélkül is szinkronban tud maradni, a rezgések révén.
  Az egy dolog, hogy én nem tudom konkrétan, ő egy pillanatban mit érez, de attól még tudom, hogy működnek a dolgok. Pl. azt, hogy ha a jeleket figyeli, másra nem tud annyira koncentrálni. Vagy azt, hogy hallani sok dolgot tudunk egyszerre, de figyelmesen nézni csak egyvalamit tud az ember, ezért van az, hogy a koncerteken a zenétől zenélnek, miközben lazulnak az emberek, és a fényparádé másodlagos.
  Most ilyen alapon az is lehet, hogy tudományos kutatást végez, hogy ez mennyire lehetséges, vagy jelnyelv-vizsgára készült. Ennek semmi értelme, én leírtam mit gondoltam erről a szituról, és úgy általánosságban, ennyi.
  "mert az a fontos, hogy jól érezzék magukat" Szóval egyetértünk, na végre. kalap Tök mindegy minden, csak érezze jól magát. Hát pont ezt mondom, jól tudja érezni magát a szöveg nélkül is. Véleményt formáltam, amit elég erősnek és valódinak érzek, ennek ellenére természetesen ő érezhet mást, így működik ez.
  Az utolsó mondatodra meg beírhatnám ugyanazt, amit írtál: honnan tudod, és ha nem így van? rotfl Lehet más másként éli meg. Nekem a hallásom elvesztése nem volt semmiféle megrándulás, nem éreztem borzasztónak, főleg mert én veleszületett látássérült vagyok, és az alkalmazkodás mindig is bennem volt. Nem díjazom azt a nézetet, ahol általánosítanak mindenen. Bár illendő ilyeneket mondani, sokszor nem tükrözi a valóságot. Ezt a jeleljük-le-a-zenét, mert akkor jó lesz neki dolgot se tartom jónak, mert a megfelelő bulizás biztosítható más úton, ez a módszer pedig nem hatékony tapasztalatom szerint. Lásd vegán kolbász.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!