Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Krakatau az írott történelem legnagyobb kitörését produkálta! :cool:

1883-ban történt a hírhedt kitörése, amely 100 Megatonnás Hidrogénbomba erejével vetekedett. 25 köbkilométernyi sziklát és hamut lőtt az égbe több ezer kilométer távolságba. De a legmegdöbbentőbb a hanghatása volt. 3100 km-re levő Ausztráliai Perthben felriadtak a dörrenésre, a 4800 km távolságban is hangos puskalövésnek hitték. 4 x kerülte meg a földet a hanghullám. (A mellékelt videó csak példaként mutatja be a hanghatást). A 160 km-re levő Jakartai mérések szerint 172 decibell volt ott hallható, ez hangosabb mint egy fülünk mellett elsülő puska. 65 km-re levő tengerészek dobhártyája beszakadt. Azonban a hang elhalkultával a légnyomás tovább terjedt, ezért az időjárás állomások 12 órával már Bécsben is regisztrálták a nyomás változást.18 órával később pedig New Yorkban, és ez a hanghullám még négyszer körbehullámozta a földet, a következő 5 napban 34 órás különbséggel mértek nyomás változásokat.
Tulajdonképpen 4 kitörés történt, amelyből a harmadik volt robbanásszerű és ez volt hallható. A robbanásban eltűnt az eredeti hegy képződmény, megsemmisült a vulkán, a kivetett földtömeg pedig hatalmas cunamit indított. Becslések szerint 36000-nél is több ember áldozatot követelt.
A vulkán azóta sem alszik, újból a felszínre tört és Anak Krakatau néven újjá született. A kitörése elkerülhetetlen, de hogy mikor, azt nem tudják.

3 hozzászólás

 • _V_ 2015. július 11. 12:59

  1
  Klassz poszt :D ezért járok én ide :D itt nem csak a trollfészeket meg a dizznííjj hercegnőket látni :D kalap ! taps
 • _V_ 2015. július 11. 13:25

  2
  Egyébként hogy lehet feltölteni képeket és videót is ? Mint ennél a posztnál :D
 • F4RR3LL 2015. július 13. 18:00

  3
  Nem néztem végig a videót, de hogy az "operatőrnek" lebasznék egy kibaszottat, az is biztos.
  Nem emelné feljebb azt a k..va kamerát? A kép több, mint fele a retkes (jó-jó, tiszta) vizet mutatja, a levegőben zajló eseményeket meg rohadtul nem látni teljesen...
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!