Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Semmi megköhentő nincs ezen hisz csak arról van szó, hogy mihelyst befagynak a holland főváros csatornái, a helyiek korcsolyát húznak, és birtokba veszik azokat.

Hollandiában nagy hagyományai vannak a korcsolyázásnak és a "téli örömök" előtti hódolásnak. A holland parasztok, polgárok már 16. században, a kis jégkorszaknak is nevezett lehűlési periódusban hozzászoktak a csúszkáláshoz a befagyott vizeken. Erről tanúskodnak a kor nagy holland festői, például Hendrick Avercamp képei is a téli mulatságokról. Talán ennek is köszönhetően a gyorskorcsolyázás ma Hollandia egyik siker-sportága.
Mostanában az időjárás csak ritkán engedi meg a szabadtéri korcsolyázást. Az Elfstedentocht megrendezésének lehetősége így az egész országot lázba hozza. Ha néhány nap fagyos időszak köszönt be, és a meteorológiai előrejelzések is biztatóak, a holland média már kezdi latolgatni a nagy esemény megrendezésének lehetőségét. A hangulat a fagyos napok számának gyarapodásával egyre forrósodik. Amikortól pedig a szervezők megadják a jelet a verseny megrendezésére: "It giet oan" (fríz nyelven kb: mehet!), gyakorlatilag az egész ország ezzel foglalkozik. A szervezést sok szponzor támogatja, de a reklámok elhelyezését általában kerülik, ezzel is kiemelve az esemény társadalmi jellegét. A versenyt megelőző napon profik és amatőrök serege utazik a startponthoz. A környező szálláshelyek alacsony árakat tartanak, hogy minél többen lehetőséget kapjanak a részvételre. Sok dolgozó munkaszerződésében szerepel, hogy a munkaadó erre az eseményre feltétlen szabadságot biztosít. A rajtot megelőző este és éjszaka népünnepély jellegét ölti - különösen a szurkolók részéről. A holland mondás szerint a mogorva hangulatú frízek a fagy hatására olvadnak fel. Magát az egész napos versenyt pedig televízión követi az ország.

2 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!