Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

38 hozzászólás

 • Tengelyikusz #12 2016. január 4. 21:02

  14
  @Wundermax: milyen legendák? Szerinted miből tanítják a történelmünket azaz kéne tanítani!! Te milyen forrásokra alapozod a tudásod. Én is mondhatnám hogy a levegőbe beszélsz, mert csak kötekszel és semmi ellen érv!
 • JohnFly #11 2016. január 4. 21:19

  15
  @Wundermax: Én olvastam (legalábbis a kivonatát a new scientistben anno), és nem az a lényege, amit nálunk belemagyaráznak, hanem kvázi annyi, hogy a nyelvünk alap szókészlete nagyon keveset változott az ó, és őskor óta (egyes helyeken ezt inkább a "begyepesedett" világfelfogásunk bizonyítékaként értelmezik).
  A dolog lényege, hogy más nyelvekben, ha egy új jelenséget kell leírni, amire addig nem volt frázis, általában új szó születik, vagy kifejezés. A Magyar viszont toldalékkal, és raggal, esetleg névelővel (szóval a rendelkezésre álló nyelvtani eszközök széles tárházával) oldja meg.
  Ezt persze nálunk egyesek úgy értelmezik, hogy a "világ minden népe a Magyaroktól származik", ami ugyanaz a félreértés, mint az evolúcióelmélet szempontjából az a téves feltevés, hogy a majmoktól származunk xD.
  Természetesen minden nép a földön egy ősi népcsoporttól származik. A szóban forgó kutatás csupán azt derítette fel hogy mely nyelvek milyen mennyiségben őrzik az ő általuk használt szavak szótöveit. A Magyaron kívül egyébként szinte az összes bonyolult, és komplikált nyelv hasonló mennyiségben tartalmaz "etimonokat".
  Viszont a kutatás nem tért ki a nyelvtani rendszerek más aspektusaira, azokat már csak belemagyarázzák (ki szándékosan, ki butaságból), hogy mely nyelvek nyelvtani rendszere mennyire hasonlíthat az emberős nyelvére. Viszont, valljuk be, annak rekonstrukciója számottevő írott emlékek híján, inkább fikció, mint tudomány......
 • Wundermax #14 2016. január 4. 21:20

  16
  @Tengelyikusz: mondom: történelmet tanulok és nem csak a(z) - aktuális - magyar könyvekből! Neves egyetemek előadásait hallgatom és nyelvészek/történészek előadásaival öblítem le, ha van rá időm:D Persze kijelenteni semmit nem fogok, azon kívül, h a levegőbe beszélsz, ahogy mindenki más is, aki bizton állítja, h márpedig az ő elmélete az egyedüli igazság...
 • Wundermax #15 2016. január 4. 21:22

  17
  @JohnFly: nna, erről beszélek, köszönömkalap fikció és állandó belemagyarázás, mióta az eszemet tudom...
 • Wundermax #14 2016. január 4. 21:27

  18
  @Tengelyikusz: és nem kötekszem, hanem szkeptikus vagyok - joggal. Valahogy hiányzik belőlem a késztetés, hogy elmélyült tudás hiányában egy bizonyos elmélet mögé csoportosuljak, ahogy azt sokan megteszik.
  egyszerűen nem fér a fejembe, hogy hogyan képes valaki ennyire fanatizálódni, ez kb olyan, mint valami heves vallási vitarotfl - Az én istenem a szélisten! - Nem! Az én istenem az!
 • Tengelyikusz #18 2016. január 4. 21:29

  19
  @Wundermax: Pap Gábor előadásain voltál már?
 • JohnFly #17 2016. január 4. 21:33

  20
  @Wundermax: Véleményem szerint, ha valaki akar ennek a kutatásnak az eredményére büszke lenni, és azzal azonosulni tud (tradíciók őrzése, szép beszéd mívelése), lelke rajta, viszont akkor tudja is, hogy miről szól az a tanulmány, ne csak másodkézből szerzett információ legyen, hanem tényleg járjon utána, és mélyüljön el a témában, és ha szóba kerül, tudjon mellette érvelni pro, és kontra.

  "Ha valaki Magyarnak tartja magát, elméje művelése a legfontosabb feladata, mert ez az egyetlen fegyver, amit nem csavarhatnak ki a kezünkből"
 • Tengelyikusz #20 2016. január 4. 21:40

  21
  @JohnFly: Egyetértek!
 • Wundermax #20 2016. január 4. 21:45

  22
  @JohnFly: jó, de ez itt az internet haverrotfl Az én véleményem pedig az, h nem egy kutatás eredményére, nem egy velünk született képességre kell büszkének lenni. Igaz, megkockáztatom, hogy a megszerzett tudás sem valami olyasmi, amire büszkének kéne lennie bárkinek is (bár, ki tudja). Számomra a büszkeségnek kevés pozitív vonatkozása van, talán a gyermeki büszkeség, ami ösztönösen fakad, az esetleg okés, de ha tudatosan vagyunk büszkék valamire, ha büszkék akarunk lenni valamire, akkor az már nem jó. Büszkének lenni másokra kell, valakire akit ismerünk és tudjuk, hogy milyen megpróbáltatásokon ment keresztünk mire elérte a célját. Az ősmagyarokra, annál a nagyon egyszerű ténynékl fogva, h személyesen egyiket sem ismerjünk, nem biztos h büszkének kellene lennünk, hiszen voltaképpen, megint csak magunkra vagyunk büszkék, hiszen a múlt dicsőségéből egy kicsi ránkvetül és ez okoz örömet.
 • Mihatika #8 2016. január 4. 22:03

  23
  @Tengelyikusz: köszi azt nem tudtam. Nekem honfoglalás marad mert akkor nincs az a kèrdès hogy mèè egyszer má voltunk itt?
 • JohnFly #22 2016. január 4. 22:24

  24
  @Wundermax: Jó, ha sarkítva fogalmazunk arra ne is legyen senki büszke, hogy megtanult olvasni, még ha azt 2-3 évesen is tette, ha azóta semmi más eredményt nem mutatott fel az életben.
  Viszont mi a baj a büszkeséggel? Amíg az nem csap át önteltségbe, és tudja az ember, hogy hol a kettő közt a határ, addig mi a baj vele? Jó, én értem, hogy az emberek általában nem szokták tudni, és ezért vannak ellenérzéseid, viszont a büszkeség érzete igenis segít eligazodni a világban. Segít azonosulni emberek cselekedeteihez, viselkedéséhez.
  Amíg a példa követendő, szerintem az azzal azonosulás, és a példaértékű viselkedés (pl jól végzett tudományos munka, önfejlesztés, sportok) iránt érzett büszkeség jó dolog. Viszont sajnos van ennek egy fonákja is, ha az ember olyan dologra büszke amire nem feltétlenül kéne...........A lényeg, hogy értem az érveidet, remélem te is az enyémeket :beer:

  A büszkeséggel szerintem akkor van baj (és szerintem ez a legáltalánosabb), ha "bort iszik és vizet prédikál" alapon történik. Egyszerű példa: Kocsmában ülő kövér, soha sportot nem űző emberek beszélgetnek arról, hogy milyen büszkék a Magyar válogatott labdarúgó csapatra. Na az viszont, habár annak hívják, nem büszkeség, hanem inkább.......kéne rá egy szó, mert szerintem az ál-büszkeségre még nincs.......Mi lehetett az ősember szótöve erre? ?,? xD
 • Wundermax #24 2016. január 4. 22:44

  25
  @JohnFly: tudtommal a legősibb szó az "Ühh!", egy ősemberes filmben volt:)

  Értem amit mondasz(olvasás lvl2:)), de sztem te az azonosulást és a büszkeséget azzal kevered, h felnézünk vkire. Legalábbis az én olvasatomban csak olyasvalakire lehetünk büszkék, akit ismerünk, ahogy az előssző kommentben említettem. De el tudom fogadni, h másképp látod, illetve azt sem várhatom el a világtól, h hozzám hasonló "halvaszületett" elveket valljon,miszerint az alázat az amire a mai világban valaki igazán büszke lehet(-ne, ha egy alázatos embertől - jelleméből fakadóan - nem lenne idegen ez az érzés)

  Egszóval kell azonosulni, kell, h felnézzünk nemzetünk nagyjaira, hasznos is lehet, de ha jobban belegondolunk mégis indokolatlan dolog ez. Miért ne lehetnénk büszkék más nemzetek nagyjaira, hiszen ők is emberek, mint mi. Miért éppen a mi nemzetünk/városunk/családunk/barátunk a legfontosabb számunkra? Csak nem azért, mert valahol azt reméljünk, h a rokoni szálak miatt ránk is hullik egy kis csillagpor? Persze nem akarom én az egót és az önbizalmat eltűntetni a föld színéről, de azért nem árt átgondolni, h mi is az a büszkeség, miből fakad és miért hasznos. Ha nem csak "elszenvedjük", hanem tudatosan éljük át, akkor az már kevésbé aggályos az én vélaményem szerint.

  Na, mind1 nem akarok megint prófétát játszani, de ennyit azért el merek mondani:D
 • JohnFly #25 2016. január 4. 22:56

  26
  @Wundermax: Szóval megállapodhatunk, hogy a büszkeség nem feltétlenül rossz dolog, csak ne legyen belőle ühhelenet xD
 • ArkaChopa 2016. január 4. 23:01

  27
  Zsirai Miklós Őstörténeti csodabogarak című munkájában (1943) felsorolja, hogy a magyar nyelvet a finnugor és török nyelveken kívül milyen más nyelvekkel egyeztették:

  héber, egyiptomi, sumer, etruszk, hettita, baszk, perzsa, pelazg, görög, kínai, szanszkrit, angol, tibeti, tamil, korják, kamcsadál, jukagir, japán, ajno, dravida, maori, magar, csin, lepcsa, dafla, abor-miri, khasszi, mikir, munda, gondi, örmény, bodó, kocs, garo, kacsari, manipur, teluga, migal, brahui, tapka, manyók, szokpa, hórpa, szerpa, szunvár, garung, rodong, csuruszja, kulungya, bahingya, lehorong, szangpang, dumi, bután, kamu, humi

  A finnugor "ős" nyelvből mindössze 500 szó van, és az kevesebb mint a török eredetű. rotfl
 • Salax #7 2016. január 4. 23:02

  28
  @Tengelyikusz: Az még hagyján, hogy időről-időre szükségét érzed annak, hogy mélymagyarkodj itten egyet, bár nekem gyanús, hogy vagy kompenzálsz, vagy államilag fizetett trollnok vagy.
  De hogy ekkora baromságokkal etesd itt a népet, (tudjuk-e ?) az már vétek. Sőt, kedvenc lelkésznőm szerint bűn. Most nem kívánom tételesen cáfolni ezeket a f@szságokat, akit érdekel az igazság - járjon utána, de neked erősen ajánlom, hogy iratkozz be egy rendes iskolába, művelődj, és ha lennének önálló gondolataid, bátran oszd meg velünk.
 • Wundermax #27 2016. január 4. 23:30

  29
  @ArkaChopa: Jó igen, ezen én is gondolkodtam, h a törököktől meg a szlávoktól átvett szavakből is több van, mint az ősmagyarból, de azért nem írtam eddig, mert gondoltam egyértelmű, ahogy JohnFly is említette, hogy itt inkább egy adott szabályrendszer szerinti eredményről van szó, ami nem az alapszókincset vizsgálja, hanem az ősszavakat. Hovatovább ugye a nyelvtanunk miatt is torzul az eredmény, bár nem olvastama tanulmány, de le merném fogani, h az eredmény, csak a megadott feltételek mellett lehetséges, de nem releváns az említett apróságok miatt...
 • Wundermax #21 2016. január 4. 23:33

  30
  @Tengelyikusz: Salax után gondolom én még baráti voltam, nemde?:)
 • Wundermax #26 2016. január 4. 23:41

  31
  @JohnFly: ühhelenet:) igen az má nem jós

  nade a viccet félretéve eszembe jutott ez a film, ha esetleg érdekel, bár nem egyezik túl gyakran az ízlésünk, de hátha mégis, na:

  www.imdb.com/title/tt0082484/
 • Wundermax #21 2016. január 4. 23:53

  32
  @Tengelyikusz: most így félálomban, hirtelen eztet találtam, amiinek van valami kis köze a témához, bár ha jól emlékszem a magyarokról kevés szó esik, ha esik egyáltalán, de majd felfrissítem én is a "tudásomat":) bízom benne, h tudsz angolul, mert ezt nem fogom lefordítani neked, ahhoz rém hosszú, mondjuk előadásnak meg rém rövid:D

 • Wundermax #32 2016. január 4. 23:56

  33
  @Wundermax: ja nem bocs, ez inkább a gazdaságról és nyugat-kelet migrációról beszél, meg azér a bronzkor is kicsit korai, de ettől függetlenül érdekes
 • Wundermax #33 2016. január 4. 23:57

  34
  @Wundermax: a végén még kiderül h iiigazad, van és csak visszamentünk, de ilyen alapon mondjuk Afrikába iis visszatérhetnénklol
 • Tengelyikusz #28 2016. január 5. 07:50

  35
  @Salax: ne baromság nézz utána :)
 • Bulcsuvezér #28 2016. január 5. 10:37

  36
  @Salax: te gyökér vagy. Ha nem tetszik huzás van innen!!
 • Salax #36 2016. január 5. 15:38

  37
  @Bulcsuvezér: A mondat így íratik helyesen: Te gyökér vagy. Ha nem tetszik, húzás van innen!
  Két mondat, három hiba.
 • Bulcsuvezér #37 2016. január 5. 16:06

  38
  @Salax: ügyes vagy antimagyar!!!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!