Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Minden ókori feljegyzésben szerepelnek óriások, na de kétfejű?

A történet egészen 1673-ba nyúlik vissza. A spanyol hódítók épp Dél-Amerikai Patagónia területén portyáztak amikor szembetalálkoztak a félelmetes kétfejű óriással. Nem elírás - tényleg óriás a közel 360 centiméteres magasságával! A konkvisztádorok nem csak a méretétől rettentek meg, hanem attól is, hogy rögtön két fejjel kezd nézni rájuk. A rémisztő túlvilági lényt sikeresen elfogták, de nem ölték meg. (Lehet annyira mégsem hitték túlviláginak. )

Úgy gondolták hazaviszik és megmutatják az uralkodónak, micsoda szörnyek lakják Patagóniát. A hajó fenekébe zárták, és az út során néhány istenfélő tengerész úgy gondolta jobb ha a sátán porontyát ütik vágják, korbácsolják hogy tanulja az udvari etikettet. A rémült kétfejű számára a nem túl békés "travel" csak egy megoldást szült - menekülni. A menekülés azonban tragikus véget ért, az elszabaduló óriást egyszerűen mellkason szúrták, aki ebbe belehalt. A bánatos hajóparancsnok azonban nem csüggedt, és gondosan mumifikálta a lényt. Innentől a története kissé homályos. A 19. században még a rémisztő Edward Horror cirkuszában szerepelt Londonban, majd 1914-ben Weston’s Birnbeck Pier-hez került. 1959-ig Thomas Howard őrizgette a tetemet. Majd Robert Gerber és felesége által üzemeltetett antik dolgok gyűjteményébe került, jelenleg is itt található, Baltimore-ban.

Sok emberben felmerült (jogosan), hogy ez is csak egy régi Hoax. Vagyis hamisítvány, biztos állati és emberi csontokból rakták össze. Azonban Kap Dwa-t a XX. században orvosi vizsgálatnak vetették alá, és meggyőződtek róla, hogy valódi. Semmi idegen beavatkozás, varrás a bőrén, eszköz, csont nincs a múmiában. Mivel a modern kor már elismerte, hogy bizonyos esetekben előfordul furcsa sziámi ikerpár (egy testre két fej nő), és az óriás növekedést is ismerte mint genetikai defektet, elfogadhatónak tartották, hogy Kap Dwa élt, bár ilyen esettel a mai napig nem találkoztak.

A történelem során számos esetben írtak le óriásokat, kezdve a bibliai Nefilimektől egészen a modern korig. Egyes kutatók szerint elképzelhető, hogy régebben minden ember óriás méretű volt, csak később csökkent a méretük. Igazolásul az őskori hüllők és a mai hüllők közti méretkülönbséget hozták fel. Régen sokkal nagyobb méretű volt minden élőlény, az idővel azonban a méretük csökkent. De a genetikai kódban benne volt a lehetőség a növekedésre. Ezért időnként felbukkan váratlanul 1-2 hatalmas méretű egyed. Ezért születhetett meg Kap Dwa, és sorstársai is. Minden ilyen óriást félelem övez, mert az ember fél a természet rendjétől eltérőtől, viszont harci eseményekre kiválónak tartották. Elég volt csak a jelenléte egy csatában és megrettent az ellenség. Ezért is maradtak fenn írásos emlékek eme fura emberekről.

17 hozzászólás

 • ArkaChopa 2017. március 21. 10:58

  1
  Némileg még idetartozó filmrészlet -
 • ArkaChopa 2017. március 21. 11:25

  2
  Javítást kérnék szépen - a rossz mondat : ", hogy rögtön két fejjel nézni rájuk", helyesen - , "hogy rögtön két fejjel kezd nézni rájuk"
  kalap
 • _V_ #2 2017. március 21. 13:02

  3
  @ArkaChopa: Húú Arka, már előre matkát nyomtam ! Különleges téma ! remek poszt, de én most gőzerővel csinálom (még mindig) a Verduni csatás posztot. :) Majd később elolvasom.
 • _V_ #2 2017. március 21. 18:08

  4
  @ArkaChopa: Nagyszerű poszt lett ! Bár számomra kissé hihetetlen, hogy 360 centiméteres emberek valaha is éltek volna. :| Aztán kitudja.
 • ArkaChopa #4 2017. március 21. 18:13

  5
  @nagyarpi0011: nagyon jó preparátumnak kell lennie, ha csalás. Rendszerint 2.5-2.8 méteres emberek még most is születnek, akik persze rövid ideig élnek. Én azért annyira ezt az esetet nem tartom teljesen kizártnak.
  Pl.:
 • ArkaChopa 2017. március 21. 18:16

  6
 • ArkaChopa 2017. március 21. 18:18

  7
  Robert Pershing - (megér egy posztot) -
 • Sheldon 2017. március 21. 18:21

  8
  zsir képtelenség
 • _V_ #5 2017. március 21. 18:24

  9
  @ArkaChopa: Ááá, 2,8 méteresek nincsenek. A legmagasabb Robert Wadlow volt, aki 2,72 m volt. :) Ő is csak keveset élt, bár nem pont a magassága miatt halt meg fiatalon, hanem mert a külön számára készült cipőből kiálló drót megsértette a lábát, ami elfertőződött és ebbe halt bele. Egyébként is ezt nem genetikai "rendellenesség" okozza, hanem az agyalapi mirigy és a tobozmirigy "meghibásodása", ami lehet daganat, vagy egyéb rendellenesség. Ezek a szervek szabályozák a növekedèsi hormon termelődését. Ez a gigantizmus oka.
 • ArkaChopa #9 2017. március 21. 18:36

  10
  @nagyarpi0011: A tobozmirigy meghibásodása is genetikus eredetű. Általában valamilyen daganat miatt kényszerül túlzott mennyiségű növekedési hormon előállítására. Azok akik akromegália-ban szenvednek sokszor genetikus másodbetegségekkel is szenvednek.
  Persze ez a fickó hihetetlenül magas (ezért is van itt a képtelenség -en), de én nem zárom ki a genetikai torz tréfáját.
 • _V_ #10 2017. március 22. 11:51

  11
  @ArkaChopa: Jó hát, ha így vesszük minden genetikus eredetű, maga a daganat is. Egyébként, ha azt vesszük, hogy régen talán magasabbak voltak az emberek, például a több oxigénnek köszönhetően, akkor lehet, hogy egy akkori ilyen elváltozás még magasabb embert eredményezett, akár 3-3,2 méterest. Ki tudja. kalap
 • _V_ #10 2017. március 22. 11:52

  12
  @ArkaChopa: Csak a 4 méter közelit találom elég lehetetlennek.
 • Pepejoe 2017. március 23. 22:28

  13
  Kirívó esetek biztos voltak régen is, azaz "túlméretes" emberek. Nem lehetetlen, hogy adott embermennyiséget alapon véve még gyakrabban is fordultak elő mint manapság de átlagban nézve az emberek úgy gondolom alacsonyabbak voltak régen mint manapság, itt most főleg a "fejlett" és modern emberre gondolok. Elég megnézni múzeumban, hogy csak pár 100 évvel ezelött mekkora ruhákat, páncélokat hordtak az emberek, talán Hunyadi János volt az a szép szál ember akire szó szerint felnéztek az emberek hatalmas termete miatt de (és nem akarok hülyeséget mondani) olyan 170 magas volt és max. L.-s volt az a sodronying. :)
 • ArkaChopa #13 2017. március 24. 16:15

  14
  @Pepejoe: igazad van, de nyilván aki felvetette a "régen magasabb volt az ember" teóriát, nem közvetlenül pár évezrednyi múltra gondolt. Illetve azt is számba kell venni, hogy vannak olyan élőlények akik ha csökken az életterük akkor összemennek. Ezek valós élőlények, mint a Borneói törpeelefánt. Ha innen nézzük, akkor nem vethetjük el az óriás ember teóriát. Nagyobb élettér nagyobb egyed méret. A genetika a lehetőséget mindenképpen tartogatja arra az időszakra amikor megfelelőek a körülmények.
  Mint ahogy van 60 cm-es ember (ez az átlag emberi méret 1/3-a) , úgy a testméret a másik irányba is kiterjedhet. Vagyis akár 1.8 m x 3 = 5.4 méteres is lehetne egy ember. (Ha szigorúan csak növekedési arányokat nézünk) Azért mert nem láttunk még ilyet és kijelentjük, hogy nem hihető attól még a generikus tárházban ott van a lehetőség, és ki tudja mikor bukkan fel még egy?
  Ez kb.- olyan mint amikor felfedeznek egy új fajt. Előtte még nem hitték, hogy létezik (talán sejtették), de most hogy ott van már igazolva is van.
 • Pepejoe 2017. március 24. 18:08

  15
  Elvitathatatlan hogy így van, tehát nem arra gondolok, hogy maga a magas ember fikció és lehetetlen hiszen ma is van, hanem (úgymond) nem rendszeres előfordulás volt/most is, akár egy törzsön belül sem (hogy maradjunk a természeti népeknél) nemhogy az egész emberi populációban. Tehát egyedi a megjelenése ennek, ritka. Én pont úgy tudom, hogy az emberiség összességét tekintve már most túl magasak az emberek és talán a nesönelen volt, hogy főleg a Föld gravitációját és egyéb adottságait figyelembe véve 160cm lenne az ideális. Gondolom maximálódni fog a magasság hisz a faj szempontjából csak hátránya van. Na én vagyok 187 és egyre több fél meg 1 fejjel magasabb gimist látok.
 • Pepejoe 2017. március 24. 18:11

  16
  Ráadásul (szintén természeti népeket tekintve) mennyi kaja kell egy 15 feet magas indián férfinak/nap?
 • laci42 2020. július 15. 10:03

  17
  #20 Mennyire tudományos Ádám és Noé?
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!