Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Nagyon sok bosszúságot tud okozni egy bepárásodott autóablak. Főleg, hogy idő és üzemanyag-veszteség, amíg az ablak kitisztul annyira, hogy el tudjunk indulni. Ha párás ablakkal indulunk el, komoly károkat okozhatunk magunk és mások testi épségében.

Íme egy olcsó, és jól bevált praktika, hogy könnyedén el tudjuk távolítani a párát. Nem lesz másra szükségünk, mint egy pár zoknira és egy kevés szilikonos macskaalomra.
Az alábbi videón érthetően nyomon követhetjük, hogy mit is kell pontosan csinálni. Fogjuk az egyik zoknit, és a szárára húzzunk rá egy műanyag karikát, hajtsuk vissza rá a zoknit. Ez a művelet csak azért szükséges, hogy könnyebben meg tudjuk tölteni, és ne szóródjon ki a zokni mellé a macskaalom. Körülbelül bokáig töltsük meg a zoknit, majd kössünk rá egy bogot, és hajtsuk rá a másik zoknit. Egy praktikus kis csomagot alkottunk.
Két páraelszívót is készíthetünk. Az egyiket helyezzük a műszerfal fölé, közvetlenül az ablak alá, a másikat pedig az ülés alá. A szilikonos macskaalom percek alatt magába szívja a nedvességet, és sokáig használható. Így már nem lesz több bajunk azzal, hogy bepárásodik az ablak.

16 hozzászólás

 • woody 2014. december 8. 21:44

  1
  Még működhet is :D
 • koppany82 2014. december 8. 21:52

  2
  Ment a macska!
  Már csak a bevezető szóhasználata miatt is:
  "kössünk rá egy bogot"
  Először nem is értettem, de aztán kibogoztam!
  xD
 • Bl4st3r-x 2014. december 8. 22:26

  3
  ez akkor működik maximum ha jó sok időre kint hagyod az autót... nyírkos időben ha beszálltok az autóba akkor annyi nedvességet visztek be, amennyit úgysem tud hamarabb összeszedni az UTASTÉRBŐL mint amit a ventillátor (sőt ha légkondis az autó akkor azt is bekapcsolva azért nem véletlenül van szárítószűrő, higgyétek el, van eszük az autógyártóknak is) direkt az ablakról leszárít... egyébként meg hejj de tudom utálni azokat akik mindenféle eszetlen hülyeséggel teliaggatják az autójukat kívül/belül/motortérben... Ha csak fura csiricsáré dolgok vannak mindenhol elszórva, akkor engem szerelőként pont nem érdekel, maximum megmosolygom, és szólok a többieknek is, nehogy lemaradjanak róla, de amikor a power-box miatt hazavágja a tulaj az autója belét, és nekiáll sírni hogy miért kell neki most fél millát a szervizben hagyni ilyen kegyetlenek hogy lehetünk, na akkor tudom elhajtani a melegebb éghajlatra az okos-fórumos fejével együtt
 • boxer70 #3 2014. december 8. 22:33

  4
  @Bl4st3r-x: Ki kell próbálni és ezt ha elindulsz nem kell otthagynod utána eltudod tenni bármelyik fakba és anyagilag nem nagy áldozat . XD
 • eight 2014. december 8. 22:50

  5
  nem és: vagy
 • pubyteso 2014. december 9. 07:20

  6
  valaki ha kipróbálta, és működik, írja meg legyenolyankedves, mert a mi verdánk azonnal elkezd párásodni, ha beülök, ha meg már ketten vagyunk k.o. egy ilyen esős okádmányos időben.
 • Jimmybátyó 2014. december 9. 09:17

  7
  A légkondi másodpercek alatt lekapja a párát,még télen is!
 • ulaci79 2014. december 9. 12:25

  8
  Nincs légkondim,a macskaalmot meg a macskák alá rakom.
  Én a szappanos dolgot próbálnám ki a szélvédön,a fürdöszobában bevállt.
  Csak olyan szlötyi idö van,semmi kedvem kimenni.
 • Sasos #7 2014. december 9. 15:39

  9
  @Jimmybátyó: Aha... Kár hogy 5°C alatt nem kapcsol be a légkondi, mert a külső radiátor szétfagyna. Lehet drágább típusokon más megoldást használnak, de egy mezei alsó kategóriásban, a manuális légkondit biztos nem kapcsolod be 1-2°C környékén.
 • ulaci79 #9 2014. december 9. 15:54

  10
  @Sasos:

  Kifejtenéd?
  Lehet én csinálok rosszul valamit de simán rányomom mínuszban is a klímát az ablakra,és eddig semmi baja.
  És nem digi, manuális.
 • boxer70 #9 2014. december 9. 17:36

  11
  @Sasos: Nekem állandóan megy a klíma télen ,nyáron azt hiszem ki se lehet kapcsolni .
 • Sasos #10 2014. december 9. 19:18

  12
  @ulaci79: Ki persze. Bekapcsolom a klímát, és 5°C alatt nem kapcsol be. Új kora óta ilyen az autó. Márkakereskedés szerint fagyásvédelem az oka. Azóta ez már nem az első telünk, és valóban úgy "dolgozik", hogy ha 1-2 fok alá esik a külső hőmérséklet, akkor a klíma kompresszor nem kapcsol be, hiába van bekapcsolva a műszerfalon. Délután ha kicsit melegszik az idő mire megyek hazafelé, akkor újra dolgozik.
 • ulaci79 #12 2014. december 10. 07:24

  13
  @Sasos:

  Az igazat megvallva nem értem a dolgot.
  Nem vitatom hogy nállad így mükődik. Olyat már tapasztaltam hogy menet közben ha sokáig van használva akkor kikapcsol,akár nyáron is,ha nagyon le van jegesedve a radiátor,de reggelente,mikor elméletileg "tiszta" akkor mennie kellene.
  Én javasolnám hogy egy független emberkétől is érdeklödj rá a dologra,én legalább is ezt tenném.
  Sőt,most ugrott be hogy valamelyik gépünk könyvében olvastam ahol direkt ki volt emelve hogy télen is attól függetlenül hogy mondjuk nem kell a klima,néha be kell kapcsolni,azért hogy a "nem használatból" fakadó esetleges hibákat kivédjük.
 • Sasos #13 2014. december 10. 12:10

  14
  @ulaci79: Most beültetted a bogarat a fülembe... Felhívtam egy klímást a kerületben, és azt mondták, hogy valóban dolgoznia kellene minden hőfokon. Extrém hidegben időszakosan kieshet a működés, de mennie kell. Ennyit a markászervizről. Ez a hetedik telünk a verdával, amit szó szerint végigszopok, ebben a nyirkos időben. Most majd talán egy független szerviz rendbe teszi. Úgyis lassan cserélni kellene a vasat, megcsináltatom a következő tulajnak.
 • ulaci79 #14 2014. december 10. 12:32

  15
  @Sasos:

  Az a baj hogy ez a lágy idő betett, nem tudunk dolgozni,itthon vagyok és beszélek hülyeségeket. :D
  Örülök ha tudtam segíteni.
 • ulaci79 #14 2014. december 10. 12:38

  16
  @Sasos:

  Konkrét árat nem tudok,sok mindentől függ,de ha csak a kompresszoral van gond az olyan 70-90 ezer Ft. Ha csak javítani kell és persze ha javítható akkor lényegesen olcsóbbnak kellene lennie.
  Én a nyáron kértem egy ajánlatot az egyik gépünkre, azt mondta az emberke ha mindent cserélni kell 150-böl kihozza, számlával.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!