Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

A Naprendszert általában síkban képzeljük el, ahogy a Nap körül keringenek a bolygók. Ehhez képest a Nap valójában olyan, mint egy űrben száguldó meteor, amely száguldás közben húzza magával a körülötte keringő bolygókat, köztük minket is. (Bár a Jupiter és a Szaturnusz fel van cserélve. :D)

11 hozzászólás

 • [ törölt felhasználó ] 2018. június 29. 12:46

  1
  Fúúrjuk a sötétanyagot mintazzállat gecóó hühö lollol
 • ArkaChopa 2018. június 29. 13:00

  2
  Minden relatív :D
 • blaise21 2018. június 29. 14:45

  3
  Akkor ha "elugrom" pl 20 fényévnyire valahova, aztán visszajövök, már nem lesz itt senki?? :D :D :D
 • kisja 2018. június 29. 16:11

  4
  Hülyeség. Már összehánytuk volna magunkat, meg egymást
 • MJoe 2018. június 29. 19:27

  5
  Aztán csak okosan az ilyen videokkal!
  Gondoljatok csak bele mi lesz itt, ha a laposföld hivök összevesznek a dugóhúzó föld hivökkel...
  Arról már nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha a Nap nem egyenesen megy, hanem kanyarodik valamerre
 • PowerPein 2018. június 29. 19:46

  6
  Vótmá. Pár évvel ez előtt ilyesmi címmel (lusta vok megkeresni... :P ): látványos animáció a naprendszer mozgásáról
 • Tartalékreg_vész_esetére #3 2018. június 29. 20:25

  7
  @blaise21: sajnos én igen :(
 • Tartalékreg_vész_esetére #2 2018. június 29. 20:35

  8
  @ArkaChopa: ha minden relatív, honnan tudják merre mozgunk és milyen sebességgel? Ha a fény sebessége is relatív (mert ugye elvileg minden nézőponthoz viszonyítva egységes a sebessége), honnan tudják, hogy az univerzum tágul? Ha a sebességhez kötött az idő múlása, honnan lehet tudni mi a normál idő? Annyi, annyi kérdés volna... hol olvashatok utána?
 • ArkaChopa #8 2018. június 29. 21:13

  9
  @Tartalékreg_vész_esetére: nem tudnak a tudósok semmit sem pontosan :D csak nagy vonalakban. Mivel nincs a világegyetemben 1 db. fix pont sem, így minden mozog minden irányba bárhonnan is nézzük, bárhol is állunk, csak azt látjuk, hogy mozog erre meg arra. Maga az ősrobbanás is téves meghatározás (most építek erre egy posztot), mert nincs kiinduló pontja. Ha robbanás lett volna, akkor lenne kezdőpontja. De jelenleg úgy látjuk, mintha kitették volna a sakkfigurákat, szereplőket a terepasztalra, és mi már csak figyelhetjük, hogy mozog. Nem lehet semmiféle kiindulási pontra visszavezetni a tágulást. Már eleve azt is nehezen ismerték fel a tudósok, hogy a tér sok helyen gyorsabban tágul mint maga az idő (ez tényleg olyan buborékos robbanásos helyzet, ahol a belső tartalom kiszakad a robbanás felületéről és gyorsabb a lökéshullámnál)
  Az időbeli távolságmérés is csak arra vonatkozik, hogy a doppler jelenség által meghatározott vörös eltolódásból az látszik, hogy kb. 13 milliárd évvel ezelőtt történt a legrégebbi látható ismétlem "LÁTHATÓ" esemény. Na most azokban a buborékokban ahol gyorsabban tágult a tér mint az idő és a fény, ott bizony lemaradások vannak, és maguk a tudósok is elismerik, hogy ott akár már 20 milliárd évvel ezelőtti eseményt is láthatunk, hisz addig késett a látható fény.
  Visszatérve a felvetésedre - mi egy időpillanatot látunk, de az a világegyetem történelmének milliárdszoros részletképe a teljes időről. És mivel mi a fényhullámok általi figyelésre alapozunk mindent, sok minden információról lemaradunk. Már multkor is írtam, hogy eddig azt mondták a nagy bumm után 350 millió évig sötét volt, erre kiderült, hogy már találtak olyan csillagot amikor az létezett. Akkor meg nem lehetett sötét, mert mi látjuk és az akkor világított. Ennyi.
  Az biztos, hogy megy a sötétben tapogatózás. Majd összerántom a fontos kérdéseket, meg gondolatokat ebből a témából.
 • Tartalékreg_vész_esetére #9 2018. június 29. 21:50

  10
  @ArkaChopa: like én várom, mert a múltkori bibliás (?) posztod rendesen elgondolkodtatott... viszont az is elgondolkodtató, jópár éve megmutattam egy átlagos dolgozó nőnek ezt, kísérlet céljából, mi a véleménye, mit gondol róla:
  Nikon | Universcale - www.nikon.com
  Végignézte, megértette és azt kérdezte:
  -aham, de.. nem tudod ma meddig van nyitva a Tesco?
  ... és teljesen igaza volt!
  Az élet véges. mi értelme olyan dolgokon agyalnunk, amit úgysem értünk meg, megoldani nem tudunk, el nem érhetjük.
  Az rendben, hogy néhány ember erre született, ha nem lennének pioneer-ok,, még az őskorban élnénk.
  De nem volna jobb? Talán egyedül az orvostudomány, amire azt gondolom megérte időt és energiát fordítani, azonkívül mennyivel vagyunk boldogabbak az elődeinknél?
  Csak úgy tanulatlan, filozófiaia szempontból...
  Talán tényleg fontosabb mit adok holnap a családnak... ?
  Érdekes dolgok ezek...
 • Aztaaaa.. 2018. június 29. 23:09

  11
  Azért ez már egy kicsit erőltetett tudomány. Miért kellene a Napnak húzni a bolygókat? Azonos sebességgel keringenek a Nap és a bolygók a tejútrendszer középpontja körül. Nem kell húzni egyiket se, sosem maradnak le egymástól. Ráadásul a naprendszer a bolygók pályasíkjának megegyezően kering, azaz nem így előre, hanem oldalra mozog.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!