Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

11 hozzászólás

 • mBardos76 2020. szeptember 24. 21:12

  1
  Az orosz atom erőművek a leg biztonságosabbak? Hmmm...
 • KillHates #1 2020. szeptember 24. 22:33

  2
  @mBardos76:
  Valóban elég bizzarul hangzik, de mivel "nyugaton" már egy ideje nem igazán fejlesztenek fissziós atomerőműveket ezért ez így igaz. A fúziós energiára koncentrálnak mert igazából az lesz majd egyszer a tiszta energiaforrás!
 • yust #2 2020. szeptember 25. 11:09

  3
  @KillHates: Tisztának tiszta, csak arról feledkezik el mindenki, hogy ott sincs semmilyen "körforgás", az is csak egy egyirányú folyamat, tehát nincs egyensúly. Magyarul: fűtjük a bolygót ezerrel, és nincs hűtés. Mert a megtermelt energia nagy része hővé válik. Ha nem az erőműben, akkor a fogyasztónál. Bármilyen vicces is, még a fatüzelés a legnormálisabb energiaforrás, mert az egy körfolyamat, és a fa viszonylag gyorsan újra nő, nem így a kőolaj, földgáz, szén, és bármilyen atomenergia. Még a nap- szél-, és vízenergia olyanok, amik egyensúlyban vannak, de sokszor ott is kérdéses a dolog az egyéb hatások miatt...
  Lehet, hogy meg kéne tanulnunk kevesebbet fogyasztatni (nem csak energiát, hanem felesleges, és folyton újra eldobandó termékeket), és akkor kevesebb energiával is beérnénk.
  Amúgy mielőtt még valaki lesötétzöldez: én se mindig gondolkodtam így, de némi gondolkodással belátható, hogy ezen a bolygón kényes egyensúlyok vannak, és nem ártana minden tevékenységünket ennek megfelelően alakítani, mégiscsak itt élünk. Az atomenergia meg nagyon jó lehet, nagyon biztonságos, de szinte örökre nyomot hagy, és nincs olyan technológiánk, amivel évezredekre, vagy még tovább biztonságosan tudjuk elhelyezni a szemetünket. Ráadásul amilyen hülyék vagyunk, többnyire már most se tudjuk, hogy az eddigi atomszemét tulajdonképpen mit tartalmaz, legjobb lenne újraválogatni, és osztályozni, de arra meg ki vállalkozik? Inkább bebetonozzuk, és lehitetjük magunkkal, hogy a mi betonunk sokezer évig jó lesz, de valójában csak abban reménykedünk, hogy a mi életünket kibírja, aztán meg kínlódjon az, aki marad.
  Tudom, nemigen van más tisztességes alternatíva. Viszont ezen kéne dolgozni! És a (mindenféle) fogyasztás visszaszorításán. De ahhoz meg rendszerváltás kéne. Nem itt. Az egész világon.
  Na... jöhetnek a rohadt paradicsomok!
 • jk88 #3 2020. szeptember 26. 00:27

  4
  @yust:
  A hulladékkal nincs gond, hiszen természetes anyag, csak sűrítve van. Sőt, az is körforog, a radioaktív bomlás során a végtermék az ólom lesz, ehhez alig kell pár százezer év, ami földtörténeti szempontból rendkívül gyors. :D
 • Pepejoe #3 2020. szeptember 29. 12:40

  5
  @yust:
  Sok igazság van abban amit mondasz de nem azzal van a gond, hogy megy a co2 a levegőbe, hanem hogy több megy mint amennyi elnyelődik természetes úton. És akkor jön az, hogy elnyelődik a tengerben, savassá teszi stb., és persze üvegházhatást okoz.
  Ha csak annyi fát és egyebet égetnénk, hogy lenne egyensúly, akkor nyugodtan mehetne minden a példád vonalán maradva akár fával is, de nem egy több mint 7 milliárdos bolygón. Akkor csak mittomén 400 millióan lehetnénk vagy még annyi sem, mert van egy X mennyiségű ember aminek a szennyezését a fa esetében kompenzálja a környezet. Ezért nem hiszek sajnos semmiféle világmegváltó energetikai ötletben mert csak kitoljuk a népességhatárt, amit annál gyorsabban érünk el megint, ahogy egyre többen leszünk.
  Azért a fúziós energiában nagyon reménykedek, de ingyen energia akkor sincs.
  Egyszerűen kevesebben kell lenni mert egy zárt akváriumban vagyunk túl sok halként, amiben egy ideje nem cserélik a vizet. És nem is fogják.
  Vagy el kell menni.
  Múltkor volt valami okos ember, aki aszonta' hogy az a civilizáció az életképes, amelyik el tudja hagyni a lakhelyéül szolgáló bolygót.
 • yust #5 2020. szeptember 29. 13:44

  6
  @Pepejoe: Egyetértek. Túl sokan vagyunk. Ezért (is) mondtam a fogyasztás visszaszorítását. Ehhez pedig a népesség visszaszorítása is szükséges. Csak hát ha ezen a vonalon logikusan gondolkodva megy az ember, akkor nagyon hamar elér egy diktatúrához, meg népirtáshoz, meg ilyenekhez, amit meg nyilván senki nem akar.
  És szerintem a fúziós energia is csak egy ilyen "világmegváltó energetikai ötlet", mert lehet, hogy tiszta, meg korlátlan, de: akarunk-e egy hőegyensúlyban lévő akváriumban egy korlátlan fűtőtestet elhelyezni, ami csak egyirányú folyamatként FŰT?
  Elmenni meg... hát, túl kicsik vagyunk mi ahhoz. És soha nem leszünk elég nagyok. Eleve, ez a biológiai test arra van kitalálva, hogy itt működjön, szűkre szabott körülmények között. Egyszerűen nem tudunk tartósan létezni az anyabolygótól elszakítva. Ezért is kéne megtanulnunk itt élni. És még ha képesek is lennénk valami önfenntartó rendszerrel űrhajón több száz, vagy ezer évig létezni... van ennek így értelme? Megszűnnénk létezni, mint "emberiség" hiszen nem egy közösség lennénk, nem tudnánk a szerzett tudást, bármilyen információt hatékonyan átadni, csak szétszórt magok lennénk az univerzumban, amik szép lassan kipusztulnak, vagy önálló létformaként élnek tovább egymástól elszakítva. Maximum valami térugrásos-teleportációs közlekedés feltalálása esetén lenne értelme a dolognak. Vagy el kell fogadnunk, hogy a föld a bölcsőnk, meg a koporsónk is, itt kell megtanulnunk élni, és ha bármi ennél többre vagyunk hivatottak, akkor az a "faj", aki ezt végre is hajtja, nem mi leszünk, hanem az általunk létrehozott mesterséges intelligencia, "akinek" nem számít az idő, és képes olyan "testben" létezni, ami nem ennyire kényes a környezeti körülményekre, mint a mienk.
  Na... jó messzire elkeveredtem.
 • AsconaB #6 2020. szeptember 29. 17:14

  7
  @yust: Még egy kémiai meddővé tétel bejátszhat erre a népesség visszaszorításra. Akiknek érdekük lesz kitalálják hogyan vigyék véghez. :)
 • yust #7 2020. szeptember 29. 18:14

  8
  @AsconaB: Nekem jobb ötletem van: Be kéne vezetni az alapjövedelmet! Emellett csak az vállalhasson gyereket, aki dolgozik is! 2 generáció után kihalnánk! XD
 • AsconaB #8 2020. szeptember 29. 18:35

  9
  @yust: Na ja. Itt is 4-5-6 gyerek van a putriba. Én pedig tudom hogy olyan nevetséges a fizetésem hogy nem is gondolkozik a gyerekem.
 • AsconaB #9 2020. szeptember 29. 18:37

  10
  @AsconaB: gondolkozom gyereken. Előbb utóbb rálépek erre a telefonra. XD
 • Pepejoe #10 2020. szeptember 29. 19:39

  11
  @AsconaB:
  Mit dolgozol és hol? Mármint milyen terület?
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!