Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
1945 Augusztus 6 , 8 óra 15 perc!

66 hozzászólás

 • ArkaChopa #39 2014. augusztus 6. 14:22

  42
  @jk88: @ededas: Ezt hívják megelőző csapásnak. Nem én találtam ki!
  Egyébként a túlzott liberális gondolkodás az, hogy egy fotelből 69 év távlatából ítélkezünk. A középkorban (illetve korábban is) sokkal aljasabb és fondorlatosabb cselszövések is voltak, és az emberélet nem számított. De mi erről olvasunk, és fel vagyunk háborodva!
  Azt is figyelembe kell venni, hogy egy elnök hozta az ítéletet. Az amerikai elnök döntött a bombázásról. Akkor miért a legénységet ütjük? A II. Vh alatt hagyományos bombától is haltak meg ártatlanok, azkatól mégsem kérdezi senki, hogy milyen érzés tömeggyilkosnak lenni?
  Az elnök akkor sokat mérlegelt, és döntött. Ez az ő felelőssége. Kár tovább moralizálni, ennél sokkal rosszabb dolgok is történtek több áldozattal, és nem megelőzésből, hanem szimplán a pénz miatt! Például fel tudom hozni, a benzin ólom adalékának létrejöttét és körülményeit illetve világméretű mérgezését! Nagyon kevesen tudnak az igazi háttérről. kalap
 • ededas #41 2014. augusztus 6. 15:06

  43
  @ArkaChopa: @Onei: Abban igazad van, hogy a legénység vádolása értelmetlen, ezt nem is akartam sugallni. Igazából még Trumant sem vádolnám. Sőt, az sem célom, hogy „fotelemből” osszam az észt, megmondva a tutit.

  Mindössze azt nem akarom szó nélkül hagyni, hogy egy mészárlást „bocsánatos bűnnek”, „szükséges rossznak” nevezzünk, vagy akár „elkerülhetetlen áldozatnak” tekintsünk. Vagy - Onei szavaival élve – nem szeretném, hogy a „mostani népbutítás” igazsággá merevedjen. Soraitokból úgy tűnt, hogy szerintetek van olyan érv, amely érthetővé teszi a pusztítás ilyen módját.
  És itt nem arról van szó, hogy én az atombomba helyett gyújtóbomba párti lennék! Arról van szó, hogy nincs az az érv, amely érthetővé tenne számomra civilek megölését.
  Amit írtok, teljes összhangban van Hirosima standard értelmezésével. Még a hirosimai múzeumban is leírják! De ez az értelmezés a jelen hatalom és társadalmi rend ideológiai alátámasztásának morzsája (népbutítás).

  Hirosima az emberiség brutális tanulsága kell legyen, minden részletében – japánokkal, Trumannal, fanatizmussal, legénységgel stb. együtt. Az út, amely oda vezet, minden szempontból rossz, kerülendő, mondhatni vakvágány - és nem fejődéstörténetünk egy kellemetlen állomása.

  A megelőző csapás mellett ezt terrorbombázásnak is hívják. Ezt meg szintén nem én találtam ki.
 • Onei #43 2014. augusztus 6. 15:29

  44
  @ededas: "Hirosima az emberiség brutális tanulsága kell legyen, minden részletében"

  Nos erre utaltam én is. Talán ha ez a két eset nem történik meg lehet ma már nem lennénk.
 • jk88 #42 2014. augusztus 6. 15:36

  45
  @ArkaChopa: Pont, hogy azt írtam, hogy Drezda bombázása is ugyanúgy háborús bűn volt, mint ez.
  És igen, a döntést Truman hozta. De nem ő gyilkolt, hanem a személyzet. A poszt miatt keresgéltem yt-on videót az utolsó túlélőről, és amiket ott mondott, már az alapján is látható volt, hogy vagy totál fanatikus gyökér, vagy csak szimplán lóg pár deszka nála. Normális emberben csak ébresztene némi lelkiismeret furdalást, ha ilyet kéne csinálnia, még akkor is, ha nem az ő saját döntése volt. Erre ő meg azt nyilatkozta, hogy akár ma (amikor készült a riport) is megtenné... Másrészt pedig a "gombot" nem Truman nyomta meg, hanem az Enola Buzi személyzete. Pedig megtehették volna, hogy műszaki hibára hivatkozva a tengerbe dobják a cuccot.
 • ededas #44 2014. augusztus 6. 16:36

  46
  @Onei: Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy értem mire gondolsz – így inkább futok még a saját gondolataim körül 
  Japán birodalmi törekvései teljesen logikusak voltak, ahogy az USA nagyhatalmi célkitűzései is. Sőt, érzésem szerint minden résztvevő hatalom kíméletlen logikával ment bele a háborúba és a társadalmi változások is a racionalitás mezején történtek. Ezek mind levezethető, logikus dolgok voltak, minden ország egymást hergelte és vitte-vitte beljebb a málnásba másikat. És oda vezettek, amit „világégésnek” hívunk és ennek a logikának egyik emblematikus eseménye az atombomba.
  Ezt azt kell üzenje, hogy a gondolatmenetek kiindulási pontjai, premisszái voltak rosszak – mint például az imperializmus. Meggyőződésem, hogy senki és semelyik fél sem lehet büszke arra, amit akkor tett. De abban is biztos vagyok, a nankingi mészárlást ugyanaz a logika eredményezte, amely az atombombát - megtörni és elrettenteni.

  Éppen az eltelt 69 év tenné lehetővé, hogy végre ne „a jó és a rossz” harcaként tekintsünk erre az egészre. Ha már kategóriák, akkor inkább „a rossz és a rossz” harcának tekintsük.
  Erre gondolnék tanulság alatt.
 • ArkaChopa #45 2014. augusztus 6. 17:12

  47
  @jk88: Ha nem nyomják meg a kioldó gombot, akkor más nyomja meg. Nem lehet ennyire liberálisan nézni az ügyet. Ha akkor mindenki így gondolkodott volna, akkor egy fasiszta világban élnénk, ahol minden zsdót, cgányt, utána minden kisebbséget vele együtt a Magyart is kiirtották volna, arra hivatkozva, hogy ne vágjunk vissza mert szegény szegények megsérülnek.
  Ha egy kancgány beront a házadba és megerőszakolja vagy megöli a húgodat/anyádat, akkor persze másképp gondolkodunk és nem sajnáljuk mint áldozat ha esetleg fejbe vágjuk és meghal, még az is felmerül bennünk hogy jobb lenne ha nem lennének, főleg amikor zsinórban a 20 ilyen erőszakról értesülünk. Akkor persze jó lenne a megelőző csapás és abortálni az összes ilyen elfajzott egyént!
  Lehet az amcsik annyira dühösek voltak, hogy mindent megért nekik a bosszú!
  Az Amerikaiakat megtámadták, így viszonozták.
  A cgány támadások elkövetőit is sokan védik, mégsem értünk velük együtt!
  (A katonának pedig az a dolga, hogy engedelmeskedjen, ő van a sor végén sajnos.) Ennyit erről!
  Azt viszont megtanultam, hogy semmi sem fekete és fehér ebben a világban. Nem láthatunk bele a bonyolult és egyben titkos döntések miértjébe. Csak okoskodhatunk, hisz csak a végeredményt látjuk! kalap Ezennel befejeztem az okoskodást! :D
 • DogShit 2014. augusztus 6. 17:45

  48
  Akit érdekel a téma annak ajánlom ezt a 3 dokumentum filmet YT-on megtalálható:

  Teller Ede bombája.
  Az atombomba titkos városai.
  Atomkorszak - Kémek, titkok, hazugságok.
 • adriai6 #16 2014. augusztus 6. 18:44

  49
  @kisja: bocs be aludtam rotfl már párszor pár embernek írtam hogy egy gépem van rotfl
 • kisja #49 2014. augusztus 6. 18:45

  50
  @adriai6: Persze, hisszük kisfüles
 • adriai6 #50 2014. augusztus 6. 18:47

  51
 • jk88 #47 2014. augusztus 6. 23:08

  52
  @ArkaChopa: Kapásból kevesebb lett volna az áldozat, ha egyvalaki nem nyomja meg a gombot. Az amcsiknak akkoriban összesen az a két atomjuk van, amit ledobtak a 2 városra. Ha az egyik nem talál, akkor már csak 1 bombájuk lett volna, ha az sem, akkor megint b@szakodhattak volna 1-2 évig, mire megint összeraknak egyet.

  Sem a < moderálva >os, sem a liberálisos-nácikminenkitkiirtós hasonlatodat nem értem, két okból:
  1) A háborút a tengelyhatalmak mindenképp elvesztette már, Németország májusban kapitulált. Semmi értelme nem volt civileket ölni japánban, anélkül is nyertek volna, egyetlen ország a világ ellen nem bírta volna sokáig. Főleg úgy, hogy akkor már az oroszok is mentek volna japán ellen.
  2) Ugyanez igaz Drezda bombázására is. Anélkül is nyertek volna a szövetségesek, tök fölösleges volt.

  A < moderálva >os-betörős-erőszakolós hasonlat se teljesen tiszta, de gondolom Pearl Harbor-ra gondoltál vele. Ott talán 5 ezren, ha meghaltak, nagyrészt katonák. Ezt az amcsik 140 ezer civil meggyilkolásával egyenlítették ki. Szerinted egy amerikai élet ennyivel többet ér, mint egy japán? Ha a háborús veszteségeket mindig bosszú ide bosszú oda módszerrel egyenlítették volna ki, akkor nem 50, hanem 200 millió áldozata lett volna a háborúnak.
 • jk88 2014. augusztus 6. 23:10

  53
  A végéről lemaradt, hogyha az amerikaiak annyira bosszúszomjasak voltak, akkor miért nem Tokióra dobták a cuccost?
 • ArkaChopa #53 2014. augusztus 7. 06:37

  54
  @jk88: Volt egy harmadik atombombájuk is, de azt hajón szállították és torpedótalálat érte , majd elsüllyedt. Valami ilyesmire emlékszem. Amúgy miből állt volna építeni még? Gondolod, ha Tibbets nem dobja le, más nem dobná? Akkoriban mindenki gyűlölte a fanatikus Japánokat. Ezrivel álltak volna sorba, hogy nyomkodják a bomba kioldóját!
  Amúgy arany igazság, hogy aki háborúba kezd mindenre számítson. Japán kezdte, megkapta amit akart. Háborút.
  Mindig vannak civil áldozatok. Már az ókorban is voltak, amikor falvakat irtottak ki a fosztogatók. Az ember a legveszélyesebb tömegpusztító fegyver. Most haragszunk az amerikaiakra. Korábban a vikingekre, tatátokra, rómaiakra. Amúgy a Rómaiak előszeretettel alkalmazták a köznép közösségi büntetését Jeruzsálem kiéheztetése, az is tömegpusztítás volt, vagy Karthágó totális és teljes megsemmisítése, de ide sorolnám a spanyolok arany iránti szerelmük miatt kiirtott bennszülöttek millióit. Ne legyünk naivak, hogy "rohadt amerikaiak", amikor mi Magyarok is végigirtottuk fél Európát, azóta is gyűlölnek megvetnek minket, ez lett a Trianon következménye.
  Mind mind irtották a jó népet, nemcsak a katonákat....
  De azt hiszem most már túl tárgyaltuk a témát, lépjünk túl rajta! kalap
 • arthodaimon #26 2014. augusztus 7. 09:56

  55
  @adriai6: @jk88: Eredetileg a jelentése vidám, jókedvű. Egyébként a francia eredetű angol gay kezdettől (a 14. századtól) nemcsak azt jelentette, hogy ’vidám’, hanem azt is, hogy ’túlfűtött, parázna, csélcsap’.
 • jk88 #54 2014. augusztus 7. 10:04

  56
  @ArkaChopa: A japók 1 foschtos kikötőt bombáztak le. Az amcsik meg eltöröltek a föld színéről 2 várost. A reláció továbbra is azt mutatja, hogy az amcsik a nagyobb gyökerek, akiket emellett sok-sok egyéb okból is lehet gyűlölni.

  Az eszmefuttatásaidból továbbra is az jön le nekem, hogy szerinted a háború elfogadott doktrinája az, hogy nem a hadseregek harcolnak, hanem az egyik sereg kiirtja a másik ország teljes lakosságát (így nyerve, mert nem marad, aki harcolni tud). DE ha így lenne, akkor az ukránok se tökölnének Donyeck körül, simán csak le kéne bombázniuk K-ukrajnát, aztán volt szakadár - nincs szakadár. Az a pár százezer civil meg nem számít...
 • jk88 #55 2014. augusztus 7. 10:06

  57
  @arthodaimon: Akkor ezek szerint pesten vidám felvonulás szokott lenni. Vonul a sok vidám ember, csak ennek a "szomorúak" annyira nem örülnek. :D
 • Onei #56 2014. augusztus 7. 10:07

  58
  @jk88: Most azért a te összehasonlításod is téves, azért a japánok sem csak pearl harbort bombázták le, fél ázsiát elfoglalták és azalatt volt idejük még. :)
 • arthodaimon #57 2014. augusztus 7. 11:17

  59
  @jk88: Én eddig úgy hallottam mindig, hogy melegfelvonulás, nem pedig gayfelvonulás... Amúgy arról volt szó, hogy akkor mit jelentett, amikor elnevezték a repcsit és nem arról, hogy mostanára mire használják. Valamikor a köcsög is egy fazekas által készített edényt jelentett mindenkinek, és ha valaki azt mondta, hogy van 3 köcsög a kamrájában, akkor senki nem gondolt arra, hogy azokat megbaszni megy oda. Manapság meg, ha valaki kiejti a száján, hogy köcsög...
 • jk88 #58 2014. augusztus 7. 12:22

  60
  @Onei: Jogos, de az amcsik nem fél ázsiát bosszulták meg a bombákkal, hanem pearl harbort.
 • jk88 #59 2014. augusztus 7. 12:23

  61
  @arthodaimon: Akkor nem csak a köcsög, hanem a meleg is más értelmet nyert. Régen mondhattad, hogy meleg az idő, ma meg csak néznének rád, hogy miért < moderálva >zod az időjárást. rotfl
 • arthodaimon #61 2014. augusztus 7. 16:49

  62
  @jk88: Valami nem képmutató világban kellene élni, ahol tényleg elmondhatod, amit akarsz, nem kellene attól félni, hogy mindenki sértődik és perel, stb... A krumplileves krumplileves lenne, a b*zi meg b*zi, és akkor a meleg is csak a hőmérséklet meghatározására szolgálna, mi meg már rég mással foglalkoznánk...
 • ArkaChopa #56 2014. augusztus 7. 19:12

  63
  @jk88: Teljesen félreértelmezted amit mondtam. Én csak leírtam milyen az emberi faj! Ne várjunk már tőle idealizált dolgokat? Még a majmok is irtják egymást minden ok nélkül. Ez bennük és bennünk is meg van, ki tudja miért? A Lemmingek meg öngyilkos faj. Akkor a qwa anyját a természetnek, és rohadjon meg ott ahol van? Vagy mi? Senki nem tudja meghazudtolni magát!
  A bosszú az bosszú, az indokolatlan pusztítás meg az ami! Hiába acsarkodunk ellene, ez a mi géneinkben benne van. Az egész emberi történelem csak bosszúról és irigységről szól, kezdve Káin és Ábeltől! Szóval nincs miről beszélni! kalap
 • jk88 #63 2014. augusztus 7. 22:47

  64
  @ArkaChopa: Lehet, hogy ösztön, de a civilizált világnak pont arról kéne szólnia, hogy az állati ösztön helyett a józan ész irányítson.
 • jk88 #63 2014. augusztus 7. 22:50

  65
  @ArkaChopa: Másrészt ebben az egészben maga a képmutatás az, ami nem tetszik. A háború után a "szabad világ megmentői" csináltak egy nürnbergi pert, ahol elítélték a csúnya gonosz faszistanáczikokat azért, amit csinál(hat)tak. Viszont a saját embereiket, akik szinte ugyanilyen dolgokat követtek el, nemhogy felelősségre vonták volna, hanem lehet, hogy még ki is tüntették őket. Úgy undorító az egész, ahogy van.
 • ArkaChopa #64 2014. augusztus 8. 07:02

  66
  @jk88: Nem egyértelmű, hogy a bosszú az kizárólagosan emberi tulajdonság, mert a kafferbivalyok is bosszút állnak az oroszlánokon. Viszont ilyen mélyen gyökerező elemi gondolkodást, hosszú idő átalakítani, szerintem a folyamatot csak a XX században kezdte meg az emberiség, van még mit csinálni.
  A másik, hogy amíg az ember alapeleme a hazugság, addig képmutatás is lesz. Lehet bosszankodni ezen is, csakhogy nem volt még ember aki nem esett ebbe a "hibába".
  :beer:
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!