Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Argentínában megtalálták a megoldást a szarvasmarhák okozta üvegházhatás-gázkibocsájtás felhasználására: a bélgázt felfogó hátizsákot.

Noha mindenhol a közlekedés ellen kampányol, hogy ott kellene csökkenteni a CO2-kibocsájtást, azért télen a lakások fűtése és a haszonállat-tartás is komolyan kiveszi a részét az üvegházhatást okozó gázok termeléséből. Utóbbin belül különösen a szarvasmarhák jelentenek problémát, egy állat egy nap alatt mintegy 300 liter metángázt termel – ez 23-szor erősebb üvegházhatást keltő gáz, mint az autók által kibocsájtott CO2.
A helyzet olyan súlyos, hogy az Obama-kormányzat nemrég elfogadott egy akciótervet, hogy kidolgozzák, hogyan lehetne ezt az állati eredetű metángáz-kibocsájtást semlegesíteni. Amíg azonban az Egyesült Államokban még csak most kezdenek igazából foglalkozni a problémával, Argentínában már egy lehetséges megoldást is tesztelnek a gyakorlatban.

Az argentin INTA kutatóintézet megoldásának lényege, hogy a tehenek hátára szíjazott zsákba egy, közvetlenül az állat emésztőrendszerébe vezetett cső szállítja a metángázt, amelyet aztán a nap végén lecsapolnak onnan. Egy 550 kg tömegű szarvasmarha napi 800-100 liter bélgázt termel, ebből 300 liternyi a metán – ezzel a mennyiséggel egy személyautót egy egész napon át képes üzemelni. Vagy a mezőgazdasági vállalkozások nyelvére lefordítva pár tehén elég metángázt termel ahhoz, amivel a gazdaságban használt gépek képesek üzemelni. Argentínában mintegy 55 millió szarvasmarhát tartanak, ezek az állatok az ország üvegházhatást-okozó gáz kibocsájtásának harmadát termelik. A metángáz felfogásán kívül olyan ételadalékokkal is kísérleteznek, amelyek úgy módosítják a szarvasmarhák emésztését, hogy azok negyedével kevesebb metánt termelnek.

7 hozzászólás

 • Lacaj 2014. április 25. 00:40

  1
  szerintem a boci tekintete mindent elárul.... :D
 • kléni 2014. április 25. 00:54

  2
  Szegény tehén... Inkább gyalogolok. :D
 • pubyteso 2014. április 25. 06:46

  3
  érik a szituáció, amit valamelyik showder klubbos mondott, azt hiszem Aranyosi, miszerint, ha kitalálnák a finggal működő autót, másnapra gázóra lenne a seggünkön plombával, és a bab kilója 13000 ft-ra növekedne :D
 • lepi 2014. április 25. 06:49

  4
  Nagy az isten állatkertje!Némelyik ember már nem tud magával mit kezdeni,és ilyen hülyeségeket böfög föl.Na,ez károsítja igazán a környezetet.
  Kérődző állatok mindig is voltak a földön,gondoljunk csak a milliószámra kiirtott bölényekre.
  Arról nem beszélve,senki se gondolja,hogy a kipufogón keresztül fejik le a gázt.Egy állandóra, bendőbe beszúrt tűn keresztül.
  Hol vannak ilyenkor az állatvédők?
  Bár innen azok hiányoznak még!
 • lepi 2014. április 25. 07:03

  5
  Valószínűleg hülyeséget írtam,lehet a bölények olyanok mint a nők,sosem finganak és böfögnek.:D
 • cancer 2014. április 25. 10:31

  6
  Elég volna csak a szívótorkot bekötni a kocsi vezetőülésébe, főleg mikor babot ettem. Felérne egy nitró lökettel.xd
 • pictor 2014. április 25. 11:37

  7
  Robbanásveszély miatt tilos a dohányzás a tehénpásztornak! :D
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!