Saját eset, saját írás. ..

A történetem a következő. ..

Egy héttel ezelőtt napközben édesanyám felhívott telefonon, hogy jött egy levelem Olaszországból. Furcsálltam a helyzetet, de eszembe jutott, hogy bizony ez lehet egy netes rendelés, ami megrendelést követően kiszállítódott egyik országból a másikba (Olaszországba), majd onnan jött hozzám. Felmerült bennem azonnal a kérdés, hogy ha ez történt, akkor vajon miért?? De nem foglalkoztam vele…

Hazaérve megvizsgáltam a borítékot, csak cím volt a feladónál, név nem. A címzett én voltam, a nevem helyesen leírva, helyes címmel. (egyébként nemzetközi ajánlott küldeményként érkezett a levél)

Kibontva a levelet, kicsit megdöbbentem… Habár Olaszul nem tudok, de megértettem, ki a feladó.
A Bölcsőd lesz, a koporsód című filmből idézve Archie szavait: „A zsarut minden nyelven értem…”

A feladó az Olasz rendőrség.

Rögtön elkapott az ideg… már majdnem sírni kezdtem, hogy elvisznek Olaszba, igaz, hogy ha nem zsákkal a fejemen visznek egész úton, akkor világot látok, de ott majd éppen csak egy kis ablakon keresztül láthatom újra a napot és majd nekem is meg kell szöknöm, mint Monte Cristonak If várából… Majd jött a hirtelen felismerés: hát én még nem jártam ott… Mit akarnak? Hajtott a kíváncsiság…

A levelet elolvasva a következő tények derültek ki:

Érintett személy, azaz én, a tulajdonomban lévő gépjárművel (amit 2016. májusában vásároltam) 2016.10.16. -án Olaszország egy bizonyos megyéjében, egy bizonyos számú főúton gyorshajtáson kaptak és emiatt megbüntetnek 164,62 euróra, ha sietek a befizetéssel. Ha annyira nem sietek, akkor 262,21 euró a számla…


Itt már megnyugodtam, szépen ki is töröltem az elmémből a börtönből való megszökésem terveit, mivel nem hogy azon a bizonyos napon, hanem soha nem jártam Olaszországban. (de ezután lehet nászútra oda megyünk párommal… ki tudja)

Elkezdtem neten keresgetni, habár nem töltöttem vele sok időt, Janina, az afrikai törpesünink gyomrozása, valamint a párom által készített vacsora kellemesebb időtöltésnek bizonyult. Ellenben találtam azalatt a pár perc alatt néhány hasonló esetet, olyat, akiket Ausztriában büntették meg, holott nem jártak ott, stb. Tanácsnak ott volt minden oldalon, hogy ha ilyen eset történik, akkor jelezzük a rendőrségnek.

Nos, én ezt másnap megtettem. Igaz, hogy 8 emberrel kellett beszélnem (sajnos, vagy inkább nem sajnos ritkán fordul elő ilyen eset és nehéz bármit is mondani rá) és mind a nyolcnak el kellett ugyanazt mondanom, de mondták, hogy nyugodjak meg, és be ne fizessem a pénzt.
Mindenkinek megígértem eskü alatt, hogy nem fizetem be, eszembe sem jutott, de még azt a honlapcímet sem fogom megnyitni, ami a levélben fel volt tüntetve. (igen, egy honlapra bejelentkezve felhasználónévvel és jelszóval tudom befizetni a büntetés összegét és éppen lehet, hogy adathalász honlapról beszélünk… így nem igazán lenne kedvem még véletlenül sem megnyitni)

Nos, akivel eddig beszéltem, családom, barátok, rendőrség, és a magam véleménye is az, hogy ez egy csaló levél, amivel pénzt próbálnak kicsikarni az emberekből. Ez valós is, mivel mint írtam, nem jártam soha Olaszországban. Valamint fénykép (természetesen) nincs mellékelve, de az adatok stimmelnek… Név, cím, jármű rendszáma is egyezik. Honnan szerezték mindezeket be?
Magyar kgfb alkuszoldalakat törtek fel suttyomban és onnan vannak az adatok?
Térfigyelő kamerarendszereket törtek fel és mondjuk onnan random kiválasztottak engem? Ki tudja…)


Vajon rajtam kívül hányan kapták meg Magyarországon ezt a levelet, vagy épp világszerte. A nagyszámok törvénye szerint lehetett olyan, aki épp azokban a napokban ott járt és bedől a levélnek, és befizeti az összeget…

Nos kérem: konklúzió…
- Ha elkap az ideg, akkor se dőljünk be mindennek azonnal és ne rohanjunk befizetni a „számlát”. (Óóóó Mancika… hát mondtam ne Olaszba menjünk nyaralni, de Te erőltetted, most meg fizethetjük a sok eurót… )
- Fénykép nélkül nincs büntetés.
- Ha külföldön követünk el gyorshajtást, nem a külföldi rendőrség fogja a büntetést küldeni, hanem a MO-i rendőrség.

Vigyázzunk a netes csalásokkal!!

20 hozzászólás

 • [ törölt felhasználó ] 2017. szeptember 21. 15:04

  1
  Akkor elmesélem a saját élményemet, ami kicsit hasonló.
  Mutter felhív, hogy menjek át, mert egy itthoni ügyvédtől kapott egy levelet amiben fizetésre szólítják fel.
  Átrohanva elolvasva következő a szitu.
  Egy németországi pronólap képviseletében írt a magyar ügyvéd, miszerint :
  Anyám az éj leple alatt valamikor 3 hónappal korábban letöltött több pornó filmet és abból 1-et tovább osztott, amiért 30 ezer ft a bünti. Először szúrós tekintettel néztem rá, és megjegyeztem - Megbeszéltük anya zorall pornót soha többet - majd rájöttem anyámnak még számítógépe sincs. Nos akkor ez érdekes fejlemény.
  Kiderült, hogy mivel a panelban ahol lakik komplett szolgáltatást kapott TV-Internet- Telefon. Ahhhááá innen van internete az anyámnak. A teremburáját.
  Felhívtam az ügyvédet, aki persze az ország másik felén lakik és elévázoltam, hogy soha senki nem töltött le illetve fel semmit innen a mi tudtunkkal. A fickó megjegyezte nem a letöltéssel van a gond, hanem azzal, hogy feltöltött anyaggal és a jog szerint az büntetendő. Méghozzá átszámolva 30 ezer pénz. Próbáltam értésére adni, hogy a mutter 80 éves, és nem hinném, hogy perverz gondolatai támadnának, max az Aldi-s ujság húsárús oldalánál. Erre az ügyvéd hümmögött, de hogy az internet ip cím így meg úgy.
  Nem jutottunk dűlőre, írtunk egy levelet amiben tagadtuk a vádakat, leírtuk a tényeket, és feladtuk ajánlva. Ez már 2 éve volt,de még nem küldtek választ, se csekket.
  Próba cseresznye, nem jött be nekik. Az IP címet nem tudom honnan szedték és a hozzá tartozó nevet, és címet.
 • F4RR3LL #1 2017. szeptember 21. 15:09

  2
  @DaDPool: "Megbeszéltük anya zorall pornót soha többet"
  "nem hinném, hogy perverz gondolatai támadnának, max az Aldi-s ujság húsárús oldalánál"
  rotfl rotfl
 • kisokka #1 2017. szeptember 21. 16:47

  3
  @DaDPool: Rémisztően sok adatot megtudnak illetéktelenek, engem nem egyszer név szerint hívtak, hogy zoknit(!) adjanak el, meg víztisztító valami retyerutyát...Honnan a faszból tudja a nevem és a számom, ha még én se tudok sehogy rákeresni? FB-on és más hasonló oldalakon, ahol kérné a "biztonság kedvéért", ott se adom meg soha ezt a számot(mert amúgy ki a szar akarná pont az én FB-omat feltörni?). Egy magyarázat van, kiszivárog a szolgáltatóktól. Magyarul semmiben nem lehet már bízni, valószínűleg fel sem kell törni hozzá, adják azt szívesen...

  A legbosszantóbb az, hogy van, aki bedől ennek. Nem azért, mert hülye, hanem mert megijed. Tavaly beszéltem egy nénivel és mondta, hogy most adott fel egy csekket valami 40ezerről, mert az unokájának bejött a böngészőbe egy rendőrségi felszólítás, hogy pedofil pornót nézett a kölyök. A kiscsávó 11 éves volt és finoman szólva is lehetetlen, hogy ilyesmit egyáltalán megtalált volna a neten, mivel a szülei szigorúan veszik az ilyesmit. De a kiskölyök berezelt és csak a mamának mondta el, aki meg ki is fizette a "számlát".
  Nekem azért elég furcsa, hogy az ilyen átbaszásokkal nem foglalkozik komolyabban a megfelelő hatóság.
 • Pocoknyúl 2017. szeptember 21. 18:17

  4
  Szoval F4RR3LL kollega keresere leirom ujbol at utokornak:
  nem minden esetben atveres, erdemes utanajarni, mert az automata rendszerek neha osszetevesztik a litvan rendszamokat a magyarral, mivel nagyon hasonlo a ketto.
  Kikuldik a csekket, aztan ha nem fizeted be, tobbszorose lesz a buntetes.

  Igen, a kulonbozo szolgaltatok adjak el penzert az adatainkat, bank, posta, pontgyujtokartyas aruhazak stb. meg korhazi esettel is talalkoztam, ahol egy ritka betegseg utan nev szerint felhivtak az illetot, hogy lenne egy gyogymod, menjen el a termekbemutatojukra. (hogy dogolnenek meg)

  Elnezest az ekezetek hianya es a helyesiras miatt, vilagga mentem es az osregi nuzi tablettel harcolok. Meg az oldalat sem hozza be mobilon, teamviewerezek az otthoni geppel.
  A rohadt android meg folyton kijavitja, amit irni akarok, egyszer az anyosnak is kuldtem igy egy olyan sms-t veletlenul, hogy az apos majdnem kiherelt miatta.
 • kisja #4 2017. szeptember 21. 18:21

  5
  @Pocoknyúl: Már megint világgá mentél?:D
 • Pocoknyúl #5 2017. szeptember 21. 18:31

  6
  @kisja: ja 3 dolog miatt ide az egyik uzleti a masik a cofeeshop :-D
 • F4RR3LL #4 2017. szeptember 21. 18:31

  7
  @Pocoknyúl: Köszönöm, kolléga! kalap
 • jk88 #4 2017. szeptember 21. 19:24

  8
  @Pocoknyúl: És arra mennyi az esély, hogy egy litván autónak egyezik a típusa a színe és a rendszám minden karaktere is egy ugyanolyan magyarral? :)
 • jk88 #1 2017. szeptember 21. 19:26

  9
  @DaDPool: IP címmel ilyen esetben nem bizonyítható semmi. A hozzárendelt MAC cím az, amivel egyértelműen beazonosítható az eszköz, amivel csúnyákat csináltak.
 • [ törölt felhasználó ] #9 2017. szeptember 21. 19:41

  10
  @jk88: még én is nehezen értem mi a különbség a kettő között, de képzeld el amikor egy 80 éves öregasszonyt ezzel zaklatnak. Gondolod rávágja, hogy - nem az a MAC címem? - inkább azt kérdezi - viszel e az unokáknak MAC-os gubát?
  Egy öregembert 1000 módon lehet csőbe húzni.
 • Pocoknyúl #8 2017. szeptember 21. 20:10

  11
  @jk88: hát ez az, hogy nincsen rá esély, ilyenkor lehet reklamálni és ezért kell utánajárni a dolognak, nem csak figyelmen kívül hagyni.
  Az adott esetben is én azért írnék egy mail-t a címben szereplő kapitánységnak (neten nézném meg a címüket), hogy ez történt, csalás gyanújának az eshetősége forog fent, valódi-e a levél, ha nem akkor meg nem baj, ha tudnak róla.
 • Pocoknyúl #10 2017. szeptember 21. 20:12

  12
  @DaDPool: és a MAC -et is látja a szolgáltató, vagy csak az ip-t?
 • F4RR3LL #8 2017. szeptember 21. 20:17

  13
  @jk88: mondjuk azt megjegyezném, hogy a kocsi márkája és színe nincs leírva sehol a levélben. Csak rendszám van. Ha a rendszámot összekeverik a litvánnal, vagy mivel az ok lehet így.
  De a rendőrség véleménye: ők büntetnek, nem a külföldiek. Nekik kell eljárni az ügyben, nem kintről kell levelet kapnom.
 • Pocoknyúl #13 2017. szeptember 21. 20:30

  14
  @F4RR3LL: ez igaz, de egy e-mail váltás után lehet mégis nyugodtabban aludnál. Az olaszok furák én pl. alkudtam már le náluk 160 eur-os büntetést (biztonsági öv) 40-re. Az ember nem tudhatja, ki ül ott a kapitányi székbnen. Pl. Costa Concordia.Szóval csak benne van a pakliban és ha az ember biztosra akar menni, miért ne?
 • Pocoknyúl #13 2017. szeptember 22. 10:00

  15
  @F4RR3LL: szia, közben megnézettem az utolsó gyorshajtásomat ausztriából, mert nem hagyott nyugodni a dolog, ugyanigy levélben érkezett, német nyelven, kinti feladással, nem a magyarok rendőrségtől kaptam. Azon sem volt más, csak a rendzsám. Üdv.
 • nagyarpi0011 2017. szeptember 22. 23:17

  16
  Hát basszus. Ez DURVA ! :| :O Honna tudhtatták meg ezeket ??? Ezzel nem kezd semmit a rendőrség ? Minden estre jól tetted, hogy nem fizettél (mondtam is volna, hogy de hülye vagy a fene egye meg a búrádat rotfl ) rotfl rotfl
 • nagyarpi0011 #13 2017. szeptember 22. 23:17

  17
  @F4RR3LL: Ja és az íromány alakja, azaz írásmódaja hatalmas ! rotfl
 • nagyarpi0011 2017. szeptember 22. 23:19

  18
  Najó, pici megjegyzés: 2 év anglia után ki nem állhatom az angol szavakat a magyar nyelvben. :D Az ilyenek, hogy "random" megőrjítenek :D Ez persze egy saját tikk. Hát nem szeretem na :D
 • F4RR3LL #16 2017. szeptember 23. 07:47

  19
  @nagyarpi0011: nem fizetek én... hagyjanak békén a picsába. :D :D
  Én sem szeretem a magyarba rejtett angolt...
  Van egy rendszeres megbeszélés a munkahelyemen, idézek:
  "Nem akarjuk, hogy túl fancy legyen... "
  "Nem ez a megbeszélés fő scope-ja..."

  Há' agyfaszt kapok... rotfl
 • Jabberwoky 2017. október 28. 12:30

  20
  Basszus emberek gondolkozzunk! Sok infót megtudnak rólunk de honnan? Mi magunk adjuk ki önként..... Telepítenek APP okat amik mindenhez hozzáférést kérnek vagy nem működnek. Mit csinálsz? Engedélyt adsz.... De ez a profik dolga.. Ha csak simán munkanélküli csaló vagyok aki nem ért semmihez de lét eleme a hazudozás! Akkor irány a fb, twitt, insta..... Büszke autó tulajdonosként feszitünk a 20 éves BMW mellett vagy épp a hálószobában lévő megnyitott pornó oldallal a háttérben csücsörítünk egy fotón de az is lehet hogy a Providentes boríték a konyha asztalon amikor a mákos tésztát főztem hű de ügyes vagyok posztot készítem.... Kicsit járj nyitott szemmel és elkepeszto miket meg lehet tudni emberekről. Tescoban vén szatyor adta nekem a Dámat mert én melós cuccban hozzá értem.... Kosarában Tesco vodka körmei sárgák a nikotintol..... De ki volt mazolva mint egy ringyó..... Másik.... Ismerős büszke IPhone tulajdonos mindig a leg újabb van neki. Mégis vissza hívó SMS t kapok tőle.... Akkor jól megy neki mert 300 ezres mobillal jár vagy zsíros kenyér gondjai vannak mert 10 forintot nem tud el telefonálni!?
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!